Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Diskoöns unika natur och isbergen i Ilulissat, nu med Ilimanaq, 10 dagar (1162)

Den här turen tar dig till den mytomspunna Diskoön och området med den mest producerande glaciären på norra halvklotet. Diskobukten är berömd för sin skönhet, sitt soliga väder och de hundratals isbergen. Ilimanaq ligger vackert beläget vid isfjorden och lämpar sig till fina vandringar och här bor vi i nybyggda stugor med fantastisk utsikt.

Denna resa riktar sig till dig som älskar fantastisk natur, att vandra och utforska unika platser som är få förunnade att besöka. Vi upplever den unika naturen på vulkanön Diskoön, majestätiska isberg i Diskobukten och den gigantiska inlandsisen. Vi besöker både Diskobuktens huvudstad Ilulissat och den lilla byn Ilimanaq. I Ilulissat kommer vi nära is i alla dess former, här finns ett UNESCO-område med norra halvklotets största isfjord. I Ilimanaq bor vi i nybyggda, komfortabla stugor och vi kommer nära lokalbefolkningen som lever i samklang med naturen och utan det moderna livets stress. I resans pris ingår flera vandringar, båttur bland isbergen och valsafari mm.

Diskoön är Grönlands största ö och bjuder på en spektakulär natur med höga basaltberg och vegetation som inte finns på ändra ställen på Grönland. Området är som gjort för härliga vandringsturer och guiden bjuder både på byvandring i Qeqertarsuaq och vandringar i den unika naturen.

Besöket i isbergens stad Ilulissat ger möjlighet att se is så långt ögat når och komma tätt inpå de stora iskolosserna när vi åker båt bland isbergen som skapar naturens egen skulpturpark.

I Kangerlussuaq Så gör vi en utflykt där vi kommer upp på den enorma inlandsis som täcker över 80% av Grönlands yta.

 Resedatum (1162)
  2017: (Tillgänglighet uppdaterad 170517)
Rött = Fullbokat, Gult = Färre än 3 dubbelrum

20 - 29 juni (Engelsk / Tysk)
27 juni - 6 juli (Engelsk / Dansk)

4 - 13 juli (Dansk / Tysk) *)
11 - 20 juli (Engelsk / Dansk) *)
Ett dubbelrum och ett enkelrum)

18 - 27 juli (Engelsk / Tysk)
(1 dubbelrum och 1 enkelrum)

25 juli - 3 augusti (Engelsk / Dansk)
(3 dubbelrum)

*) Garanterade avgångar

 Pris (SEK) pris per person
  45 175:- i dubbelrum.
Enkelrum 52 500:-

Utflykt till gamla boplatsen Qajaa: 2060
Glaciärvandring vid Tasiusaq: 2725

OBS! Ovanstående priser är dagsaktuella priser och kan komma att ändras. Redan bokade resor ändras dock normalt inte (se resevillkoren)

 Priset inkluderar
  • Flyg Köpenhamn - Kangerlussuaq - Aasiaat och Ilulissat - Kangerlussuaq - Köpenhamn
• Båt Aasiaat - Qeqertarsuaq
• Båt Qeqertarsuaq - Ilulissat
• 1 natt på Polar Lodge vandrarhem i Kangerlussuaq
(på avgången den 11 och 18 juli så är det Old Camp)
• 3 nätter på Hotel Disko i Qeqertarsuaq
• 3 nätter på Hotel Hvide Falk i Ilulissat
• 2 nätter på Ilimanaq Lodge
• Frukost alla dagar
• Helpension i Ilimanaq
• Vandring och rundturer med egen reseledare
• Utflykt till bygden Kangerluk inkl lunch
• Utflykt till inlandsisen i Kangerlussuaq
• Valsafari i Ilulissat
• Båttur till Ilulissat isfjord
• Skandinavisk- och engelskspråkig reseledare
• Alla skatter och avgifter
 Priset inkluderar inte
  • Lunch och middagar
• Avbeställnings- och reseförsäkring
(Kan dock köpas direkt här på webben)

Minimum 6, max 11 deltagare.

Program
Dag 1 - Kangerlussuaq
Grönland är fantastiskt från luften och vid klart väder är inflygningen över östkusten med branta berg och nunataker en betagande syn. Härefter fortsätter vi in över den oändliga vita massan av inlandsis innan nedstigning till flygplatsen mot väst och botten av den 160 km långa fjorden Kangerlussuaq.
Denna första dag åker vi, efter att vi landat och checkat in, den ca 40 km långa turen till inlandsisen. Grusvägen slingrar sig i det vackra landskapet där myskoxar och renar trivs. Den sista biten, innan vi kommer upp på själva isen, följer vi iskanten och moränlandskapet isen har skapat.

Dag 2 - Till Diskoön
Idag går turen vidare med flyg ut mot kusten till Aasiaat, där vi stiger ombord på den lokala mindre reguljärbåten. Båten har sittplatser inne och ett fint däck ute, varifrån landskapet kan avnjutas. Under resan seglar vi bland isbergen och oftast är vattnet stilla och utsikten god, och det ger goda möjligheter att se, nyfikna valar och sälar.

När vi närmar oss Diskoön så ser vi de karaktäristiska basaltbergen torna upp sig i horisonten och den vackra naturhamnen hälsar oss välkommen. Hamnen ligger väl skyddad för både väder och isberg.

I Qeqertarsuaq checkar vi in på Hotel Disko som ligger mitt i byn. Här bor det 970 invånare varav 42 i Kangerluk som ligger 35 km nordväst från Qeqertarsuaq. Qeqertarsuaq ligger på en halvö och huvudnäringen är fiske. Den gamla läkarbostaden och tidigare landshövdingen för Nordgrönlands residens är idag ett museum. I stan finns det även ett supermarket, postkontor, skola och kyrka.

Dag 3 - Vandrarturer
Vi startar med en stadsandring och fortsätter vidare till Qaqqailaq som ligger vid kusten söder om staden. Här får vi en magnifik utsikt över södra delen av Diskobukten. Här har valfångare genom alla tider haft sin utsikt när de spanar efter val.

Det finns även möjlighet att senare under dagen göra en hundslädetur uppe på glaciären ca 800 höjdmeter ovanför staden. Dock är det inte säkert att turen går att genomföras, det beror på snöförhållanden. Turen kan inte bokas i förväg, endast lokalt på plats om möjligt.

Dag 4 - Vandrarturer
Landskapet i Qeqertarsuaq är präglat av vulkanisk aktivitet och branta basaltklippor. Apostelberget, Lyngmarksfjället och Skarvberget formar Qeqertarsuaqs siluett mot norr.Området är som gjort för vandring, och vi sätter kursen mot Röde Älv över en bro alldeles nedanför vandrarhemmet och går längs kusten mot Kuanit som är ett frodigt område som har sin egen karakteristika med basala formationer. Längs kusten ser vi både en kamel och en elefant formade i mötet mellan lava och bränning. Turen fortsätter upp mot Skarvberget och vidare över Petursons morän med utsikt in i Bläsedalen. På tillbakavägen följer vi Röde Elvs sista del mot havet med små och stora spektakulära vattenfall. Den som vill kan bestiga Skarvberget avnjuta utsikten mot Ilulissat i öst, Kronprinsens Ejlande i syd och byn vid foten.

Dag 5 - Till Ilulissat och vandring längs isfjorden
När vi seglar över Diskobukten till isbergens stad - Ilulissat så möts vi av gigantiska isberg. De största isbergen fastnar vid mynningen av isfjorden då de går på grund då det endast är 280 meter djupt. Det säger lite om storleken på dessa bjässar!

Vi anländer till Ilulissat kl 11:20 och checkar då in på Hotel Hvide Falk.

På eftermiddagen gör vi en vandring längs isfjorden. Vi börjar med att vandra genom den gamla boplatsen Sermermiut där det bott folk i över 4000 år. Vi fortsätter vidare förbi kärringklyftan och vi intar vår medhavda matsäck som vi kan njuta av med en bedårande utsikt över alla isberg.

Sista delen av turen går inåt landet in mot byn i "skåret" som det kallas i folkmun. Utsikten över byn och Diskobukten är enastående och blir an fin avslutning på en härlig vandrartur.
 
Dag 6 - Ilulissat och isfjorden
Ilulissat är en spännande stad med mycket aktivitet i centrum. På Brättet, den lokala handelsplatsen, finns grönländska specialiteter såsom säl, val och olika sorters fisk och fåglar. De flesta souvenirbutikerna ligger i samma område, och utbudet är stort. Verkstäderna där souvenirerna tillverkas med hand- och maskinkraft är öppna. Stadens museum rymmer både stadens och Knud Rasmussens historia. Ett galleri med nutida grönländsk konst finns också samt även en skinnsömnadsverkstad, där fina pälsar, vantar och väskor i sälskinn tar form.

Idag seglar vi även ut för ta en närmare titt på isfjorden. Vi kommer nära ismastodonter av otroliga former och färger. Grottor, sprickor och smältvatten ger isbergen nya former. Om vi har tur har valar och sälar samma intresse och gör oss sällskap.

Dag 7 - Valsafari
Runt Grönland så finns det 15 olika typer av valar. Tre av dessa stannar i Grönland även på vintern nämligen vitvalen (beluga), narvalen och grönlandsvalen. De arter som vi kan få möjlighet att se är främst knölvalen med sin karaktäristiska stjärtfena som den visar upp när den dyker ner på djupet men även vikval och sillval finns i dessa vatten. Knölvalen är trots sina 18 meter och 30 ton, akrobaten bland valarna. Det är riktigt mäktigt att komma nära dessa magnifika djur, speciellt om de bjuder på lite luftakrobatik.

Dag 8 - Båt till Ilimanaq, byvandring och till "Nordre Hus"
Ilimanaq ligger på södra sidan av isfjordens mynning och här har det byggts riktigt fina stugor som tas i bruk 2017. I Ilimanaq bor det lite drygt 50 invånare. Stugorna tas ibruk 2017 och är 15 till antalet och alla har en fantastisk vy över bukten. Bygget är ett samarbetsprojekt med de lokala invånarna vilket ger arbetstillfällen vilket är svårt att uppbringa i de små bygderna runt om i Grönland.

Vi gör en byvandring i Diskobuktens tredje minsta samhälle. Liten i antal men rikt på historia och vänliga människor. Ilimanaq betyder "förväntningarnas plats" och här kan du förvänta dig en hel del berättelser om jägarkultur, då invånarna här har det som sitt levebröd och har så haft i alla tider. Jaktkultur är fortfarande en mycket stor del av grönländarnas vardagliga liv.

Efter byvandringen så har vi fortfarande några timmar kvar till att utforska området och vi börjar med att bege oss upp för berget norr om byn. Härifrån har vi en magnifik utsikt över terrängen, Diskobukten och Ilimanaqs färgglada hus. Framför oss så har vi isfjordens gigantiska isberg.

Vi kommer snart till ett område där vi ser rester av Thule-folkets lämningar. Här är det spår av gamla torvhus och vi kommer även in i ett gravområde där vi kan se kranier och skelett mellan stenarna.

En mer modern kyrkogård står mitt i landskapet men de gamla husen är borta för länge sedan. Vi går upp för en backe och uppe på toppen kan vi vid klart väder se hela vägen in till glaciärfronten där de gigantiska isbergen kalvar, 65 km bort. Framför oss ligger dem efter att ha flutit genom fjorden fram hit till mynningen där de går på grund.

Dag 9 - Njut av by eller kom med på en tur till Qajaa eller en glaciärvandring
Idag kan ni antingen välja att bara koppla av i byn och på egen hand strosa omkring i omgivningarna eller så kan ni välja en av två utflykter. Det finns inte tid till båda två.

Qajaa (tillköp) När missionärerna kom till Grönland så fann de samhällena lite längre in i isfjorden. Sermermiut utanför Ilulissat ligger på norra stranden men på den södra sidan ligger ett nästan hemligt forskningsområde Qajaa, som är ett av Grönlands bäst bevarade område med husavfall. Det innehåller spår och rester från Saqqaq-kulturen som bodde här för 4000 år sedan.

Området har tidigare varit svårtillgängligt för turister, men vi tar er med på en tur över sjö och land för att komma djupt in i isfjorden och gå på upptäcktsfärd i området. Det är en bra blandning av fjordseglats, fina utsikter och spännande kulturella upplevelser.

Glaciärvandring i Tasiusaq (tillköp) Med stora ATV:er (fyrhjulingar) kör vi från restaurangen upp förbi kyrkogården och ut längs kusten, innan vi vänder upp för fjället där vi får en glimrande utsikt över sandslätten syd om byn. Vi utforskar området här där det finns en hel del gamla rävfällor innan vi kör vidare över slätten tills vi finner fjordsystemet Tasiusaq.

Tasiusaqfjorden har varit ett fint jakt- och fiskeområde i tusentals år. Från här seglar vi in i fjorden. När vi kommer över till sydsidan så går vi i land och vandrar upp till inlandsisen. Guiden informerar oss om säkerheten och hur vi använder utrustningen vi har med oss innan vi stiger upp på den glaciärtunga som leder ut från inlandsisen.

Vi inta vår matsäck på någon fin plats i området innan vi beger oss tillbaka till byn igen.

OBS! Utflykterna kräver ett deltagande på minimum 6 personer och max 12 personer. Om en utflykt mot förmodan bli inställd så kommer vi upp med ett alternativ. Utflykterna bör förbeställas för att säkra plats. Om utflykterna bokas på plats så tillkommer ca 30€ i avgift.

Dag 10
Det är dags att ta avsked av Diskobukten och Grönland. Flyg från Ilulissat via Kangerlussuaq och vidare till Köpenhamn.
 

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 


 


Klicka för större version

Vissa bilder nedan går att få i större version genom att kicka på dem


Vattenfall vid Röda Älven
Foto: Greenland Tourism


Isberg i dimma Foto: Monica Larsson

 


Val

 


Utsikt över Diskobukten Foto: Greenland Tourism

 


Uppe på Lyngmarksglaciären är det möjligt att åka hundspann även på sommaren.

Foto: Greenland Tourism