Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Rundtur i Sydgrönland (ej flyg), 6 dagar (4212)

Välkommen på en rundtur i det gröna och frodiga Sydgrönland – här möter du den dramatiska naturen, människorna som lever mitt i den och den fascinerande nordbohistorien. Här går fåren på de branta fjällsidorna, här finns säl, val och blåa isberg i fjorden. Du besöker både stad och land. Du reser med flyg, med båt, går på väg och vandrar kanske också lite i terräng. Resan görs på egen hand men du möts och får all information du behöver vid ankomsten till Narsarsuaq. 

Sydgrönland skiljer sig tydligt från resten av landet, klimatet är betydligt mildare, det ligger ingen is på havet om vintern men under försomrarna lyser fjordarna vita av packis. Här bedrivs fåravel och en del jordbruk. Landskapet präglas av höga fjäll kring de inre delarna av fjordarna och skärgård utanför kusten.
Här tog ett isländskt nybyggarsamhälle form kring år 1000 och lämningarna kan idag ses över hela Sydgrönland. Dagens gårdar är oftast placerade på samma platser som Nordbornas – det finns tydliga paralleller mellan deras och de nuvarande lantbrukspionjärernas projekt.
Det bästa exemplet på detta är den välmående byn Qassiarsuk vid Narsarsuaq – Qassiarsuk är byggt på ruinerna av den största nordbolokaliteten, Brattahlid – Erik Rödes egna gård och bosättningen runt den.

Igaliku, som ligger längst inne i fjorden och är känt för sina varma somrar, är en idyllisk by med 30-40 invånare som lever av fåravel. Den ligger som en vänlig grön oas i ett storslaget kargt fjällandskap. Mitt bland husen finns ruinerna av Gardar – för 900 år sedan biskopssäte i Europas västligaste stift.

Närmare kusten ligger Qaqortoq, som är Sydgrönlands största stad med 3 150 invånare och regionens administrativa centrum. Små och stora hus i glada färger klättrar på fjällsluttningarna omkring hamnen – en härlig syn från vattnet! Här finns flera skolor, lite industri, och även restaurang och pubar. Runtom i byn syns skulpturer och reliefer i sten från det nordiska konstprojektet Sten och Människa. Kring torget ligger ett välbevarat kvarter från kolonitiden.
Landskapet runt byn består av låga fjäll med en stor och många små sjöar – lätt och fin terräng för vandring.

Inte långt från Qaqortoq ligger Hvalsey Kyrkoruin, den bäst bevarade byggnaden från nordbotiden. Kyrkan byggdes runt år 1300 vid en av de tidigaste nordbogårdarna. I samma område hittar man Upernaviarsuk, här utbildas morgondagens fåravlare och här bedrivs försöksodling med träd och grödor.

När man befinner sig ute på fjordens vatten kan man ofta se att himlen är ljusare över inlandet. Det är ljusreflexerna från inlandsisen – och ibland kan man se den som ett vitt täcke ovanför fjälltopparna. En magisk syn!
Isen har många utlöpare, glaciärer som kalvar i fjordarna och havet. Sådana glaciärer är ofta svåra att komma nära pga de våldsamma krafter som släpps loss vid en kalvning. En av de mest produktiva i Sydgrönland är glaciären längst inne i Qooroq Icefjord – den producerar myriader av blå iskonstverk, som kan ses stående på moräntröskeln till fjorden.

 Resedatum (4212)
  2017:
Torsdag (Köpenhamn och Reykjavik) till tisdag (Köpenhamn och Reykjavik)
Lördag (Reykjavik) till Torsdag (Köpenhamn och Reykjavik)
hela sommaren.

Inom parantes är vilket flyg det är anpassat för. Flyg ingår inte i resans pris.
 

 Pris per person (SEK)
  Hotell
Del i dubbelrum, egen dusch/toalett förutom i Igaliku
8950:-
Enkelrum, egen dusch/toalett förutom i Igaliku
12150:-

Guesthouse
Del i dubbelrum, dusch/toalett i korridoren
7275:-
Enkelrum, dusch/toalett i korridoren
9850:-

OBS! Alla priser är dagsaktuella priser och kan komma att ändras. Redan bokade resor ändras dock normalt inte (se resevillkoren)
 

 Priset inkluderar
  • Två nätter i Qaqortoq med privat dusch/toalett alternativt guesthouse med delad dusch/toalet
• Två nätter i Igaliku, delad dusch/toalett
• En natt i Narsarsuaq
• Transfer till/från flygplats, hamn och boende.
• Båttransfer Narsarsuaq-Qaqortoq, Qaqortoq Itilleq (Iqaliku), Itilleq-Qassiarsuk-Narsarsuaq.
• Inträde till Qassiarsuk / Brattahlid
• Båttur med guide till Qooroq isfjord
 

Program
Dag 1: Ankomst Narsarsuaq, båtfärd till Qaqortoq.
Ankomst till Narsarsuaq vid lunchtid. Informationsmöte på flygplatsen. Strax därefter går färden med båt till Qaqortoq – namnet betyder Den vita. Här kan du välja mellan hotellboende med eget bad och guesthouse med delat bad och det finns också flera matställen att välja på.

Dag 2: Qaqortoq
Skynda dig ner till fiskmarknaden innan allt är sålt, gå en tur i den gamla stadskärnan, slink in på museet och se vad som visas, leta upp stenskulpturerna eller kontakta byns turistkontor för en guidad visning på Great Greenland, fabriken som tillverkar ljuvliga kläder och accessoarer av grönländskt sälskinn. Eller gå en tur i den lättillgängliga naturen – det är 10 km runt sjön och det finns flera fjälltoppar nära stan som är lätta att bestiga.

Från Qaqortoq kan ni välja att göra en tur till Hvalsey Kyrkoruin. Kyrkan ligger fantastiskt vackert vid foten av det 1000 m höga Qaqortukulooqfjället, och det är lätt att förstå att man valde att slå sig ner just här. Utflykten ingår inte i resans pris men vi rekommenderar att den bokas i förväg.

Dag 3: Igaliku
Avgång med båt mot Igaliku. Båten tar iland vid Itilleq. Härifrån promenerar ni de 4 km längs "Kungsvägen", döpt efter den danska kungen Fredrik den niondes besök 1952, till Igaliku. Promenaden är lätt men det går även bra att åka med bilen som transporterar ditt bagage. Inkvartering på Igaliku Country Hotel. Ruinerna av biskopssätet Gardar kan ses både i och runtom hela Igaliku. Och över hus, ruiner och gröna hagar tronar Igalikumassivet med tre toppar, bl a den 1752 m höga Illerfissalik.

Dag 4: Igaliku
Vi rekommenderar en dagsvandrings längs floden till Lake 90 och längre upp på platån. Härifrån är det en underbar utsikt över Qooroq isfjord, de strandade isbergen på moränen och den enorma glaciären längst in i fjorden. Det är den perfekta platsen för picknick! På vägen tillbaka kan ni med lite tur hitta mineraler och stenar, till exempel månsten.Turen är ca 15-20 km lång. Om ni hellre vill bestiga en topp väntar Nuuluk (823 m) på er söder om Igaliku.

Dag 5: Brattahlid och Narsarsuaq
Efter frukost går du Kongevejen – 3-4 km på grusväg genom landskapet – till Itilleq. Turen börjar med en ordentlig uppförsbacke men sen går det stilla nedför resten av vägen. Bagaget blir kört med bil – man kan åka med själv, om man skulle vilja det. I Itilleq väntar båten, som tar dig till Qassiarsuk. Där får du möjligheten att  se både ruinerna och en flott rekonstruktion av ett långhus från Nordbotiden. Slutligen går turen med båt tillbaka till Narsarsuaq, med inkvartering på hotellet för en natt.

Dag 6: Utflykt till Qooroq Isfjord. Hemfärd
Tidig utcheckning. På förmiddagen båttur med guide till Qooroq Isfjord. Under en stund med båtmotorerna avstängda, kan du njuta av stillheten, se alla de blåa isformationerna och höra deras speciella ljud – och därtill avnjuta en drink kyld av tusen år gammal glaciäris!
Efter turen återvänder vi till flygplatsen och checkar in för hemresa.

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 

 


(Klicka på kartan för större version)


Qassiarsuk Foto: Bengt Tydén


Bredefjord


Foto: Kevin O´Hara


Foto: Anders Ulrich la Cour Vahl