Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Kombinerad kajak- och kryssningsexpedition på Svalbard, 13 dagar (7002)

Detta är en unik expedition där vi kombinerar en kryssningsexpedition med att paddla kajak och vandra i Svalbards vildmark! Vi får på detta sätt fördelen med kryssningsexpeditonen att komma till platser som annars inte är möjligt och friheten med att få röra oss fritt i detta vilda landskap mha kajaker. Vi sätter upp vårt läger på olika platser varje natt. Vi rör oss i ett landskap av glaciärer och klippiga berg och vi gör strandhugg med vandringar och kanske tittar in i någon gammal övergiven jaktstuga.

Vi börjar med att utforska Longyearbyn och spendera en natt på hotell innan vi seglar iväg med M/S Nordstjernen. Vi färdas  runt det nordvästra hörnet av Svalbard och har vi tur så får vi möten med Arktis konung isbjörnen. Vi ska också hinna med att besöka olika vackra fjordar så som Magdalenafjorden, Woodfjorden, Liefdefjorden (där vi åker upp mot den sköna Monacoglaciären). Valar, fåglar, sälar, svalbardsren, fjällräv och valrossar är andra djur som vi kan få syn på.


Paddling framför Blomstrandsglaciären Foto: Mats Berglind

Longyearbyn är startpunkten på vår tur och det är också huvudort på Svalbard. Med sina över 1 600 invånare är det världens nordligaste stad. Ny-Ålesund, som vi också besöker, ligger ännu längre norrut men klassas inte som stad. Frisk luft och en vackert avskalad arktisk natur omger staden. Trots närheten till Nordpolen är temperaturen ganska mild jämfört med andra områden på samma breddgrad. Medeltemperaturen i Longyearbyn varierar från 14 minusgrader på vintern till 6 plusgrader på sommaren.

Vill ni så bokar vi in er extra dagar före eller efter turen.

Läs även Mats Berglinds fina reseberättelse med bilder från 2016 års expedition.

Vi har även en kajakexpedition utan kryssning, se här!

 Resedatum (7002)
  2017: 
6 - 18 juli
 Pris (SEK)  exklusive flyg per person:
 

Del i dubbelhytt samt tvåmanstält: 30 990:-
Enkelrumstillägg hytt och tält mot förfrågan
 

 Priset inkluderar
 

• Transfer vid ankomst och avresa enligt programmet
• Stadsvandring
• Besök på Svalbard Museum
• 1 natt på Coal Miners Cabin (dusch/WC i korridoren)
• Helpension på M/S Nordstjernen, övernattning i invändig hytt med våningssängar. dusch/WC i korridoren. Hytterna är små och man hör propellerljudet.
• I campen övernattning i 2-manstält med liggunderlag.
• Alla måltider enligt program.
• Mineralvatten inkluderat i campen men ej ombord på M/S Nordstejernen eller i Longyearbyn.
• Kajakutrustning
• Guide

 Priset inkluderar inte
  • Flyg (kontakta oss gärna för flygpriser)
• Sovsäck
• Måltider som inte nämns ovan.
• Rese- och avbeställningsförsäkring
(Kan dock köpas direkt här på webben)

* Minimum 4 och max 6 personer.

OBS! På kryssningen så bor man i de billigaste hytterna vilka kan vara invändiga och ligga nära maskinrumet eller propeller med störande ljud som följd. I mån av plats så uppgraderas man till bättre hytt. Anledningen till detta är att det krävs två kryssningar för kajakdeltagarna att fullfölja rutten och de tar då upp plats för två kryssningar.

Dag för dag
Program
Torsdag 30 juni
Expeditionen startar med en övernattning i Longyearbyn där ni möter guiden och går igenom turen och gör de sista förberedelserna.

Fredag 1 juli
När vi kommit till sjöss sätter vi kursen mot den ryska gruvbyn Barentsburg. Här får vi möjlighet att besöka Pomormuseet och uppleva en förställning av de boende. Efter besöket fortsätter vi ut ur Isfjorden och norrut längs Prins Karls Forland.

Lördag 2 juli
Nordvästra hörnet av Svalbard är känt för sina hundratals öar, fjordar och stränder. Magdalenafjorden är ett av de ställena som vi kommer att besöka. I århundraden, ända sen Svalbard upptäcktes, har detta område varit föremål för febril aktivitet både till lands och till sjöss på grund av den rika förekomsten av grönlandsval. Här finner vi den största koncentrationen av gravfält, valspäckskokerier och andra kulturminnen från den första vågen av utnyttjande av Svalbards naturtillgångar. Vi anländer till Magdalenafjorden på morgonen och planerar en utflykt här.

Söndag 3 juli
Den nordligaste delen av Spetsbergen har ett varierande landskap - från Renflya (Reindyrsflya), som har svalbards största område med plan tundra, till förekomsten av röd sandsten från Devontiden, utdöda vulkaner och världens nordligaste varma källor. Den här dagen seglar vi mot Monacoglaciären och på vägen dit passerar vi flera små öra där ejdrar häckar på sommaren. Har vi tur så får vi syn på isbjörn som letar efter ägg. Om väder och isförhållanden är de rätta så seglar vi upp förbi 80°N mot Moffen. Denna ö är helt klart den viktigaste rastplatsen för Svalbards valrossar, och kolonin består här ofta av flera hundra individer samtidigt.

Måndag 4 - måndag 11 juli
När vi kommer till Krossfjorden så lämnar vi fartyget och startar vårt kajakäventyr.

De närmaste 8 dagarna utforskar vi fjorden både med kajakerna och till fots. Varje dag upplever vi något nytt - från spektakulära glaciärfronter till gamla jaktstugor. Vi har allt vi behöver med oss och vi sätter upp ett nytt läger varje natt,

Måndag 11 juli
Efter en vecka i orörd natur så blir det en stor omställning att gå ombord på Nordstjernen igen. Du kan vara säker på att de ombord är nyfikna att höra hur ni haft det!

Tisdag 12 juli
Ni anländer till Longyearbyn och får transfer till flygplatsen.

Hur krävande är turen?
Det är ett krav att man är van paddlare. Det kan ibland komma kastvindar och lite höga vågor även om det normalt är ganska skyddat. Vi har både singel- och dubbelkajaker tillgängliga, meddela oss vid bokningen vad ni önskar. Deltagarna behöver ha god kondition och inte ha problem med rygg, nacke, armar och ben/fötter.

Våra guider är erfarna havskajakpaddlare och de kommer att ta hänsyn till gruppen och alltid sätta säkerheten först. Om vädret gör det olämpligt att paddla en dag så finns fina möjligheter till vandring.

Deltagarna ska vara förberedda på att de kan behöva ställa upp som isbjörnsvakt vissa nätter. Det är dock inte tillåtet för gästerna att bära vapen. Om en isbjörn dyker upp så väcker vakten omedelbart vakten. Vi sätter även upp larmlina runt campen
 

Rekommenderad packlista
In English

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 

 

Läs Mats Berglinds reseberättelse från 2016

Läs mer om M/S Nordstjernen


Kajakturens rutt
Klicka för större version


Kryssningens rutt
Klicka för större version

Foto Dag Nastad
Foto: Dag Nastad

Foto: Erland Folstad
Foto: Erland Folstad

Foto: Ola röe
m/s Nordstjernen Foto Ola Röe

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor AB
m/s Nordstiernen glider fram bland isen i dimman Foto: Mikael Grönvik

Foto: Erland Folstad
Foto: Erland Folstad

Foto: Nina Bailey
Longyearbyen Foto:Nina Bailey

Foto R. Hartvig
Spitsbergen Gustehouse (Foto: R. Hartvig)

Foto: Per Skretting
Foto: Per Skretting