Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

2017 - Svalbardsexpedition med M/S Sea Endurance, 11 dagar (7012)

Målet med expeditionen är att utforska Svalbards natur, djurliv, kulturarv och besöka platser där få människor satt sin fot. Vi spenderar tio nätter ombord vårt fartyg då vi färdas genom Svalbards mäktiga arkipelag och vår förhoppning är att segla runt hela ögruppen. Vi besöker fågelklippor och valrosskolonier, gör vandringar över tundran och kryssar framför glaciärer.

Med tio nätter ombord finns det massor av utrymme för stora upplevelser. Här inne i packisen har vi stora chanser att möta Arktis konung, isbjörnen. Vi hoppas även på att se säl och vid iskanten är det inte ovanligt med valmöten. Varje dag gör vi strandhugg i storslagen natur. Till Svalbard har forskare, fångstmän och gruvarbetare kommit i alla tider och spåren de lämnat efter sig är många, i form av lämningar, geografiska namn och fängslande historier.

Vi färdas varsamt genom Svalbards känsliga miljö och påverkar områdets djur och natur minimalt. Vi lämnar inget efter oss och tar bara med oss fotografier och minnesbilder hem. Detta är ekoturism när den är som bäst.

Specialavgång med Joakim Odelberg 22 juni - 2 juli
Den prisbelönte bevarandefotografen, dokumentärfilmaren och programledaren Joakim Odelberg följer med som specialföreläsare på resan. Ombord kommer Joakim att hålla föredrag och berätta om några av sina spännande projekt runt om i världen. För dem som är intresserade av fotografering kommer han även att finnas tillgänglig för frågor och tips. Detta är en väldigt fin tid att resa på Svalbard. Det är arktisk sommar, midnattssolen strålar och purpurbräckan pryder allt fler sluttningar. Fågelbergen sjuder av liv och på land blir allt större områden snöfria vilket gör fler landstigningar och längre vandringar möjliga.

Om Joakim Odelberg
Joakim är fotografen och filmaren som brinner för att bevara jordens ömtåliga natur och dess djurliv. Genom sina fantastiska bilder och filmer vill han visa hur mycket vackert som finns runt omkring oss, men också öka kunskapen om vilka negativa effekter människors ogenomtänkta handlingar kan ha på naturen. Redan som 10-åring tog Joakim sitt första fridykarcertifikat och det var när han för första gången fick chans att dyka med mantor i Thailand som han började satsa helhjärtat på det han gör idag. Hans hängivet till naturen, både på land och under ytan, har resulterat i flera utmärkelser, exempelvis EUIFA Environmental Award, Kristallen och Anemone Foundation Environmental Impact Award. På sitt CV har han även arbeten för flertalet företag och organisationer såsom WWF, Baltic Sea 2020, TV4, Håll Sverige Rent och Naturvårdsverket.

Läs mer om expeditionsskeppet som vi färdas med
M/S Sea Endurance

 Resedatum (7012)
  2017
M/S Sea Endurance
(Max 53 passagerare) Tillgänglighet uppdaterad 2016-02-08
22 juni - 2 juli Specialtur med Joakim Odelberg  
2-12 juli  
12-22 juli  
17-27 augusti  
   
 Pris (SEK) per person på M/S Sea Endurance:
 
Däck  Hyttkategori Pris SEK
3 Trippelhytt (våningssäng) 49 900:-
3 Twin (2 separata sängar) 61 900:-
3 Twin Plus (2 separata sängar) 64 900:-
3 Dubbelhytt (dubbelsäng) 64 900:-
3 / 4 Dubbelhytt Superior (stor dubbelsäng) 70 900:-
4 Redarhytt med sittgrupp (stor dubbelsäng) 74 900:-
3 Singelhytt 104 900:-
 Priset inkluderar
 

• 10 nätter ombord
• Alla måltider under resan.
• En erfaren svensk expeditionsledare och kunniga guider och föreläsare.
• Föreläsningar ombord och iland.
• Dagliga utflykter med gummibåt.
• En illustrerad dagbok över resan vid hemkomst.

 Priset inkluderar inte
  • Flyg till/från Longyearbyn
• Den sedvanliga dricksen till båtens besättning
• Personliga utgifter i baren på m/s Sea Endurance
• Res- och avbeställningsförsäkring.
(Kan dock köpas direkt här på webben)

Program
OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och isförhållanden och de djur vi möter under färden. Vi strävar alltid efter att maximera Er upplevelser i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition.

Dag 1: Longyearbyn
Vi anländer till Longyearbyn, går ombord på vårt bekväma expeditionsfartyg och seglar ut ur Isfjorden

Dag 2 - 10: Svalbard
Vi befinner oss nu i en del av världen där naturkrafter härskar och vi vill vara noga med att poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder- och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag att göra flera landstigningar med gummibåt och detta är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

 

Västra Spetsbergen
Inte långt ifrån norska Longyearbyn ligger den ryska enklaven Barentsburg, ett fascinerande kolgruvesamhälle som grundades 1932. I forskarbyn Ny Ålesund besöker vi världens nordligaste postkontor, medan renar betar på de bakomliggande slätterna. Det var härifrån polarhjältarna Amundsen och Nobile startade sina djärva försök att flyga till Nordpolen. Vi besöker monumenten som hedrar dessa polarhjältar och får lära oss mer om deras fascinerande äventyr och öden.

Nordvästra Spetsbergen
Danskön, Amsterdamøya och Ytre Norskøya var på 1600-talet centra för valfångst. På öarna finns lämningar från denna period. Det var från Danskön som Ingenjör Andrée och hans två följeslagare startade sin ödesdigra ballongfärd. I Virgohamna finns fortfarande lämningar efter expeditionen, som tyst berättar om männens storslagna planer och tragiska öde.

Fantastiska fjordar
Svalbard bjuder oss på mängder av fjordar. Under vår resa kommer vi att utforska några av dessa, som alla huserar ett rikt djur- och fågelliv. För att nämna några få: I Liefdefjorden, vars namn betyder “kärleksfjorden”, bjuds besökaren på vackert snöklädda bergstoppar. Här häckar ejder och spetsbergsgås, och ibland kan man även få syn på den ovanliga praktejdern. Längst in i fjorden finner vi den spektakulära Monacoglaciären. I Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade fronten på 14-juli-glaciären. På de gröna slätterna vid sidan av den isblåskiftande glaciären växer en färgstark flora, och spetsbergsgrisslor och tretåig mås häckar på intilliggande klippor. Längst in breder den makalöst vackra Lilliehööksglaciären ut sig över fyra kilometer.
Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av dess många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv och en förvånansvärt rik vegetation

Hinlopen och Alkefjellet
Har vi tur släpper isen in oss i Hinlopen och under goda förhållanden når vi Alkefjellet, en lodrät och spektakulär basaltklippa som utgör häckningsplats för närmare 200 000 spetsbergsgrisslor

Östra Svalbard
Vi har lämnat Golfströmmens värmande vatten och möter nu sannolikt packisen. Stillhet råder i detta storslagna islandskap. I isen ökar chanserna att se isbjörn och vi håller konstant utkik från bryggan. Nordaustlandet är en imponerande ö, täckt av en enorm inlandsis. Ön fascinerar både natur och historieintresserade. Här finns milslånga glaciärfronter med enorma smältvattenfall, en tysk väderstation från andra världskriget och forskningsstationen Kinnvika.
 En bit öster om Nordaustlandet ligger Vitön. Om isen tillåter och turen är på vår sida, når vi denna plats där endast ett fåtal människor har satt sin fot. Det var här Andrée och hans olycksbröder återfanns 33 år efter deras misslyckade nordpolsfärd.
 På Barentsøya finns lämningar efter de första pomorerna som kom till Svalbard för över 400 år sedan. Dessa modiga pionjärer tog sig i små roddbåtar från ryska ishavskusten till Svalbard för att fiska och jaga säl. Ön bjuder även på magnifika landskap, vidtsträckta tundraslätter och här har vi goda chanser att se både valross, fjällräv och svalbardsren.

Nordaustlandet
Vi utforskar delar av denna imponerande ö, som är täckt av en enorm inlandsis. Ön fascinerar både natur- och historieintresserade: Här finns milslånga glaciärfronter med enorma smältvattenfall, en tysk väderstation från andra världskriget och den välbevarade forskningsstationen Kinnvika.

Sydvästra Svalbard
Den storslagna fjorden Hornsund bjuder på
enorma glaciärer som vältrar sig ut i havet mellan
högalpina bergstoppar. Detta är ett favorittillhåll
för en del av Svalbards många isbjörnar.

Dag 11: Longyearbyn
Vi seglar in i Longyearbyn tidig morgon och lämnar fartyget för hemfärd.

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 

 

Foto: Ola Skinnarmo


Foto: Mirelle de la Lez


Foto: Katarina Salén


Foto: Pål Hermansen


Foto: Kim Crosby