Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företagsresor »
 
Events »
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 

 

       

Island runt med M/S Fram - Elden och isens land, 11 dagar (CENICE1601)

Island är perfekt för upptäcksresande på jakt efter det oväntade. Den imponerande sagoön har långa mörka vintrar och sommarnätter upplysta av midnattssolen. På den här resan får du uppleva hela kusten runt Island. Se nya hamnar varje dag, gör intressanta utflykter, paddla kajak, vandra och följ med på andra aktiviteter som ger dig minnen för livet.

Island är inte en destination, det är ett äventyr. Detta är landet av is och eld. Här finner du glaciärer och vulkaner sida vid sida. Vidsträckt och orörd natur omringar de moderna, urbana områdena. Islands historia går helt tillbaka till de gamla sagorna. Folkäventyren är fulla av mystik, alfer och troll.

Färdplan
Dag 1: Reykjavik
Dag 2: Grundarfjörður och Stykkisholmur
Dag 3: Flateyri och Vigur
Dag 4: Ísafjörður
Dag 5: Hornbjarg och Siglufjörður
Dag 6: Akureyri och Grímsey
Dag 7: Húsavík och Langanes
Dag 8: Seyðisfjörður och Eskifjörður
Dag 9: Djúpivogur och Höfn
Dag 10: Surtsey och Heimaey, Vestmannaeyjar
Dag 11: Reykjavik

Färdplanen är endast en planerad rutt och kan pga is- och väderförhållanden och andra skäl komma att ändras. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition.

Läs mer om båten vi färdas med: Fartygsinformation M/S Fram

 Datum (CENICE1601)
  2016: 22 maj - 1 juni
 Pris per person i dubbelhytt: (SEK)
 

OBS! Hurtigruten har ett flexibelt prissystem. Priser kan ändras före bokning. Gällande pris erhålles vid bokning. Här nedan visas frånpriset. Kontakta oss för att få gällande pris.

Hyttkategori

Insides Utsides Svit
I & FJ N & U & F M & MG
32682 36127 49589
 
       
       

 Priset inkluderar
  • Hurtigruten Expeditionskryssning i vald hyttkategori med helpension
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Ilandstigningar med polarcirkelbåtar och aktiviteter ombord och till lands.
• Erfaret expeditionsteam som håller föredrag samt deltar på ilandstigningar och aktiviteter ombord
• Kaffe och te ombord
• Sviterna inkluderar ett antal tillägg, t.ex. måltidsdryck och välkomstgåva
 Priset inkluderar inte
  • Rese- eller avbeställningsförsäkring.
• Flyg till och från Reykjavik

Program
Dag 1: Reykjavik
Reykjavik är tillsammans med Nuuk världens nordligaste huvudstad och har lite drygt 120 tusen invånare och ett brett utbud av restauranger, museer och butiker. Men du behöver inte åka långt för att hitta glaciärer, vattenfall, gejsrar och fjäll. Vi rekommenderar varmt att du bekantar dig med denna charmiga och levande stad på egen hand innan vi kastar loss på eftermiddagen.

Dag 2: Grundarfjörður och Stykkishólmur
Grundarfjörður ligger på Islands västkust i regionen Vesturland. Snæfellsnes kallas ibland för ”Island i ett nötskal” på grund av sin vackra varierade natur med olika sorters lava- och stenformationer, glaciärer, vulkanisk aktivitet, varma och kalla källor samt det rika fågellivet och pittoreska landskapet. Här ligger små fiskehamnar i lä skyddade av mörka basaltklippor. Alla färgerna i den nordliga sommaren ger intryck av att vara fångade mellan det ständigt böljande havet och glaciären Snæfellsjökulls skimrande sluttningar.
På eftermiddagen besöker vi Stykkishólmur med sina vackra och välbevarade gamla hus i själva stadskärnan. Här finns flera intressanta museer samt Islands äldsta väderstation från 1845, och från kyrkan, ett imponerande landmärke som syns från både land och hav, har vi en spektakulär utsikt över Breidarfjordur.

Dag 3: Flateyri och Vigur
Vi tillbringar morgonen i Flateyri som har varit handelsplats sedan 1792 och bas för hajfiske och valfångst sedan 1900-talet. Precis som så många andra fiskelägen är Flateyri idag beroende av turism. På andra sidan fjorden ligger en fin sandstrand och även om havet kan vara i kallaste laget för de flesta passar sanden utmärkt för pampiga sandslott.
Kvällen tillbringas på ön Vigur där det vimlar av lunnefåglar, ejdrar, sillgrisslor och silvertärnor. På Vigur hittar du Islands minsta postkontor och enda väderkvarn samt vackra renoverade hus. Öns mjölkproduktion är numera nedlagd och invånarna tillbringar idag en stor del av vintern med att förbereda ejderdun insamlade under sommaren för export.
Vi sjösätter Polarcirkelbåtarna och går i land i både Flateyri och på Vigur.

Dag 4: Ísafjörður
Ísafjörður är huvudstad i regionen Vestfirðir (Västfjordarna), och med sina runt 4 100 invånare är det också den största staden i regionen. Staden har en lång historia och var i flera århundraden ett viktigt centrum för handel och byteshandel helt baserad på fisk. Ta en promenad i denna trivsamma stad och beundra den varierade arkitekturen. Här hittar du landets äldsta boplats tillsammans med fina timmerhus som byggdes av välbärgade utländska köpmän på 1700-talet.

Dag 5: Hornbjarg och Siglufjörður
I dag sjösätter vi Polarcirkel-båtarna och drar ut på upptäcktsfärd igen.
Vi tillbringar morgonen i området kring Hornstrandir där klippan Hornbjarg är en av landets största häckningsplatser för sjöfågel. Den högsta toppen mäter 534 meter över havet. Efter lunch fortsätter vi till Siglufjörður, en ort med 1 300 invånare där det finns både rekreations- och aktivitetsanläggningar. Njut ett par timmar av lugnet och stillheten i det karga landskapet där naturelementen härskar.


Hornbjarg sedd från ovan

Dag 6: Akureyri och Grímsey
Akureyri är en livlig och energisk stad med ca 17 200 invånare, den mest tätbefolkade staden utanför Reykjavikområdet och norra Islands handels-, tjänste- och kulturcentrum. Akureyri ligger nära många av Islands mest kända naturområden, och själva staden är också ett populärt resmål. Här tillbringar vi dagen innan vi runt lunchtid sätter kurs mot vår nästa destination, Grímsey, med ca 100 invånare 41 km norr om ”Island”. Vi sjösätter Polarcirkel-båtarna för att gå i land på denna gröna och gräsklädda ö, förmodligen mest känd för att polcirkeln löper tvärs över ön. Med ett steg korsar du linjen från söder till norr.

Dag 7: Húsavík och Langanes
Húsavík är den äldsta bosättningen på Island. Museet i Húsavik inrymmer ett marinmuseum, ett naturhistoriskt museum, ett hembygdsmuseum, länsarkiv, fotoarkiv och ett konstmuseum. I Húsavík hittar du också valfångstmuseet. Här finns ett rikt kulturliv och den aktiva och entusiastiska dramagruppen är en av de bästa amatörteatergrupperna på Island. Efter förmiddagens besök fortsätter vi till halvön Langanes, det vildaste området längs Islands kust. En knagglig väg leder till spetsen som heter Fontur, och längs uddens nord- och sydsida störtar branta klippor ned mot havet. Halvön Langanes är känd för sitt rika fågelliv och sina utmärkta möjligheter för fågelskådare att bland annat se havssula och spetsbergsgrissla från land.

Dag 8: Seyðisfjörður och Eskifjörður
Vi anlöper Seyðisfjörður som kännetecknas av sina speciella hamnanläggningar och sitt norska kulturarv. Här bor 700 invånare som traditionellt har livnärt sig på fiske. De färgglada trähusen i norsk stil är från tidigt 1900-tal och gör den här bygden unik på Island. Gå en promenad längs de fina och rogivande vandringslederna i omgivningarna, längs kusten eller längs Fjarðará-älven. På eftermiddagen anlöper vi Eskifjörður, en charmig kustbygd som blev officiell handelsplats 1789 och har varit handelscenter sedan dess. Ta gärna en promenad på egen hand runt stadens historiska bebyggelse och bryggor. Det gamla sjöhuset Randulfssjóhús där sjöfarare fann logi står kvar oförändrat sedan 1890 och visar fiskhandelns historia. Ta tillfället i akt och provsmaka haj och torkad fisk så som den produceras här än i dag.

Dag 9: Djúpivogur och Höfn
Vi lägger till i Djúpivogur, en charmig bygd vars handelshistoria går så långt tillbaka i tiden som till 1589. Idag är huvudnäringen fiske men med sitt natursköna läge har turismen ökat snabbt de senaste åren. Langabúð, det äldsta huset i Djúpivogur, byggdes ursprungligen 1790 och fungerar nu som kulturcenter. Här hittar vi några av skulptören Ríkarður Jónssons verk, ett kulturarvsmuseum och ett kafé med läckra, hemlagade bakverk och en lokal hantverksutställning. Du får inte heller missa utomhusskulpturen Eggin i Gleðivík som består av 34 ägg. På eftermiddagen går vi i land i Höfn som ligger i Hornafjörður nära Vatnajökull, en av Europas största glaciärer. Höfn har utvecklats från liten by till den stad den är idag tack vare sin mångsidiga fiskeindustri.

Dag 10: Surtsey och Heimaey, Vestmannaeyjar
Vestmannaeyjar, eller Västmannaöarna, är en ögrupp med 15 spektakulära öar och ca 30 höga klippor utanför Islands sydkust. Öarna bildades av vulkanutbrott längs en 30 km lång spricka under havsytan i sydväst-nordöstlig riktning. De flesta av öarna präglas av branta klippor och rik vegetation och fungerar som häckningsplatser för otaliga fåglar, däribland den charmiga lunnefågeln. Om väder och sjöförhållanden tillåter besöker vi Surtsey på morgonen och Hemön (Heimaey) på eftermiddagen. Surtsey är Islands sydligaste ö, en vulkanö som bildades efter ett utbrott som startade 130 meter under havsytan och nådde ytan 1963. Hemön domineras av storslagna fågelklippor och är den största av Västmannaöarna. Denna fantastiska vulkanö var tidigare en av Islands viktigaste fiskehamnar och under högsäsongen strömmar folk hit för att arbeta och tjäna pengar. Jakt och fiske är fortfarande de traditionella grundpelarna i öns ekonomi.

Dag 11: Reykjavik
Reykjavik, Islands moderna huvudstad, var den första vikingabosättningen. Omgivningarna lockar med sin säreget vackra natur: gejsrar, fjäll, glaciärer och den berömda Blå lagunen.
 

Hurtigruten ASA förbehåller sig rätten till ändringar.


Håll alltid utkik efter val till sjöss! 

Resevillkor


   
 


Fartygsinformation M/S Fram


Rutt (klicka för större bild)Blå Lagunen är värt ett besök