Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Information om Antarktis och att resa dit

Kryssningarna i de Antarktiska farvattnen varierar ganska mycket sinsemellan. De kortaste turerna är på 8 dagar och fokuserar på den Antarktiska halvön. Vi har också längre turer på 20 dagar eller ännu mer där vi besöker Falklandsöarna och paradisön Sydgeorgien. Gemensamt för alla avgångar är att vi kommer till en vildmark fylld av en fantastisk natur och ett djurliv som inte hittas någon annanstans. Pingviner, sälar, valar och albatrosser är några av de mest kända invånarna på dessa breddgrader. Lägg därtill besök på många historiska platser med kulturminnen bevarade. Räkna med att vi gör ca 2 landstigningar eller zodiakkryssningar om dagen de dagar vi inte är till havs.

Foto: Hanneke Dallmeijer-Veda
Kungspingviner på Sydgeorgien - Foto: Hanneke Dallmeijer-Veda.

Olika platser vi besöker

Sydgeorgien är ett fantastiskt ställe, berömt för sina höga spetsiga berg med glaciärer, enorma kungspingvinkolonier och stränder packade
med elefantsälar och pälssälar som inte visar någon rädsla för oss människor.
Se fler bilder från Sydgeorgien på vår Facebooksida.

På och runt Antarktiska halvön finner vi ett landskap med glaciärer och spetsiga höga berg och även vulkanisk aktivitet
på vissa håll. Vi har stora möjligheter att se valar och sälar. De pingviner vi troligen kommer att stöta på är åsnepingviner, hakbandspingviner, adeliepingviner och har vi tur även kejsarpingviner.

Falklandsöarna erbjuder en natur med en hel del gula blomster och fåglar som man inte ser på Sydgeorgien eller Antarktis. Där finns gäss, småfåglar, caracaras, albatrosser och pingviner. Bland pingviner så är mötet med de tuffa klipphopparna en av höjdpunkterna.
Se fågelbilder från Carcass på Falklandsöarna på vår Facebooksida

Chilenska fjordarna. Några av våra båtar och då framförallt Midnatsol har expeditioner som utforskar de chilenska fjordarna i kombination med Antarktiska halvön. Här har vi höga berg, kantade med glaciärer. Här är den enda platsen där det finns stora chanser att från havet få syn på kondoren, världens största flygande fågel. Av pingviner så är magellanpingvinen den vanligaste.

Vilkentid på året ska man resa till Antarktis?
Först och främst så är det på vår, sommar och höst vi gör resor dit. Dvs höst vinter och vår här i Sverige. Från november till mars.

Tidigt på säsongen så börjar pingvinerna att samlas och det går att få syn på hela flockar som kommer hoppandes ur vattnet. Det är kul att se hur pingvinpar som varit ifrån varandra återigen möts och hälsar på varandra.

I januari och december är den tid på året vi får ut det mesta av solljuset. Nu har häckningen kommit i full gång och många ungar har kommit fram ur äggen.

Senare på året från februari till mars så har ungarna blivit vuxna, isen har dragits sig tillbaka så det är lättare att ta sig fram med båtarna och vissa turer tar sig så långt söderut att de passerar den sydliga polcirkeln.

Väder och temperatur
Vädret i närheten av den Antarktiska konvergensen *) och i Drakepassagen är mycket omväxlande och svår att förutse. Det kan snabbt byggas upp stormar som lika snabbt kan försvinna. Medeltemperaturen under den period vi reser dit ligger runt 5-10°C.

*) Antarktiska konvergensen är den kallvattenström som går runt Antarktis i östlig riktning.

Båtar
Vi använder oss av olika fartyg för våra resor i Antarktis. Klicka på länkarna för att se mer information om respektive fartyg. Gemensamt med alla fartygen är att det serveras riktigt god mat ombord. Vi gör normalt två landstigningar om dagen om det är möjligt förutom med några av de större båtarna då det oftast bara blir en tur per dag.

M/S Hondelius och M/S Janssonius är systerfartyg och nya moderna kryssningsfartyg byggda specifikt för att kryssa i Arktis och Antarktis. De sjösattes 2019 respektive 2021. Dessa fartyg har det högsta isklassificering som något kryssningsfartyg har. De är byggda med miljötänk och går t.ex. på batteri när de är inne nära land och mycket går i miljötänk vid konstruktionen av dessa båtar.

M/S Ortelius klarar sig genom tjock is och är lämpad att ta sig genom svåra isförhållanden. Vi gör bl.a. turer där vi åker in så långt vi kan i isen för att sedan ta helikoptrar den sista biten. Ortelius tar 116 passagerare.

M/S Plancius är en mycket tyst båt då den använder sig av disel-elektrisk motor, vilket ger en mycket tyst gång. Hon har en fin panoramalounge. Plancius tar 114 passagerare.

M/S Fram är lite större fartyget vi jobbar med då hon tar 250 passagerare. Här finns både hiss och handikappshytt så det lämpar sig för personer med rörelsehinder. Dock måste ni tänka på att det inte går att göra landstigningar med rullstol eller rollator. Båten är även utrustad med två stycken varmvattenpoler, litet gym och en bastu.

MS Sea Spirit Med Sea Spirit, som endast har sviter ombord, blir det bekvämt att resa i Arktis och Antarktis. Ombord finns den standard och bekvämlighet du normalt hittar på ett fint hotell. Med stabilisatorer gör hon överfarter så bekväma som det är möjligt.

Roald Amundsen är en av Hurtigrutens modernare båtar byggd 2019 och är en av de största fartyget som Grönlandsresor använder sig av. Båten tar i Antarktis uppemot 500 gäster. Båten är byggd med mycket hänsyn till klimattänk med bl.a. diesel-elektriska motorer. Den har även en pool tillräckligt stor som du kan simma i.

Foto: Hanneke Dallmeijer-Veda
Photo: Hanneke Dallmeijer-Veda

Photo: Erwin Vermeulen
Gentoos at a windy beach at the Falklands

Photo: Erwin Vermeulen
The church in Port Stanley, Falkland Island

Photo: Erwin Vermeulen
South Georgia welcomes us

Photo: Jan Veen
Mr and Mrs King Penguin getting a portrait

Photo: Erwin Vermeulen
Thousands of King Penguins

Photo: Hadoram Shirihai
The typical tabular icebergs that exists in AntarcticaFighting elephant seals bulls - Photo: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Deception Island - Photo: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Photo: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Gentoo Penguins at Cuverville Island - Photo: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


A Blue Eye Shag come in for landing at its nest they share with Gentoo Penguins.
Photo: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Photo: Monica Larsson, Grönlandsresor
Gentos - Photo: Monica Larsson, Grönlandsresor

Photo: Erwin Vermeulen
A couple of humpback whales curiously look us up

Foto: Rinie van Meurs

   
 Till våra resor till Antarktis

Foto: Mike Murphy
Photo: Mike Murphy

 

Foto: Rinie van Meurs
Photo: Rinie van Meurs

 


Photo: Monica Larsson, Grönlandsresor

 

Photo: Erwin Vermeulen
I can fly! A chinstrap pinguin at take off!

 

Photo: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Photo: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
I'm not talking to you! A pair of Gentoos disagrees about something

 


A Gentto Penguin in the moonlight
Photo: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

 


Elephant seal puppy checks out a visitor.
Photo: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

 

Photo: Jan Bryde
The Argentinien Base Orcada in the South Orkeney Islands

 

Photo: Erwin Vermeulen
Wandering Albatros

 

Photo: Rob Tully
An elephant seal newborn

 

Photo: Erwin Vermeulen
Ernest Shackletons grave in South Georgia

 

Photo: F. Banfi
Chinstrap Penguin

 

Photo: Jan Veen
Rock hoppers

 

Photo: Wim van Passel
Maccaroni penguin

 


The Falklands are not only penguins and seabirds, here is a caracara at Carcass Island on the Falklands.

Photo: Jan Veen-Veda
Blue Eyed Shags