Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
     

 Jan Mayen

Jan Mayen (70°59′N 8°32′W). Ön som är 337 km2 stor ligger ungefär 60 mil norr om Island, 50 mil öster om Grönland och 100 mil väster om Norge. Den nordligaste punkten ligger ungefär i jämnhöjd med Nordkap.

Ön tillhör Norge efter att den blev en del av norska kungariket 27 februari 1930. Men redan 1922 togs den över av Norges meterologiska institut som sedan dess haft en väderstation här.

Jan Mayen är en viktig häckningsplats för många sjöfåglar. Det stora kolonierna av stormfågel, alkekung och spetsbergsgrissla har både ett nationellt och internationellt skyddsvärde. Totalt så häckar det regelbundet 27 olika arter sjöfågel här bl.a. tretåig mås och lunnefågel men hela 98 olika arter har observerats.

När det gäller däggdjur så fanns det tidigare väldigt mycket fjällräv men den har efter intensiv jakt i början av 1900-talet nästan utrotats. På den nordvästra delen av ön så har både grönlandssäl och klappmyts lekplatser. På vintern så kan en och annan isbjörn komma på besök men det är inga som övervintrat här på senare tid.

Här finns också världens nordligaste aktiva vulkan Beerenberg 2277 möh.


 

2019 - Alla expeditioner med M/S Hondius till Arktis

Här har vi samlat samtliga turer vi erbjuder med den splitternya och toppmoderna båten M/S Hondius till Arktis säsongen 2019. Hondius sjösätts 2019 men går redan nu att boka in sig på.
Läs mer »


2019 - M/S Spitsbergens alla expeditioner i Arktis

På denna sida finns alla kryssningsexpeditioner som M/S Spitsbergen gör under sommaren 2019 i Arktis.

M/S Spitsbergen gör på vinterhalvåret de klassiska turerna längs Norges kust.
Läs mer »
 


2019 - Alla turer till Arktis med M/S Sea Spirit

Här hittar ni en översikt med alla turer med båten Sea Spirit, vårt bekvämaste båt. (Ni kommer direkt till turen som går via Jan Mayen)

Läs mer!