Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företagsresor »
 
Events »
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

 Information om orter på Grönland

Nuuk (Västgrönland)

Grönlands huvudstad med cirka 15 000 invånare.
Nuuk betyder Näset/den höga udden. Staden är belägen längst ut på en stor halvö i mynningen av den gigantiska Nuukfjorden.

Området har varit bebot av Saqqaq-folket så tidigt som år 2200 före Kristus. Från år 1000-1350 så befolkades det av nordborna som Erik den Röde ledde hit. Efter denna tid så kom Thule-folket hit, inuitförfäderna till folket som bor här nu. Dessa "neo-eskimåer" var betydligt bättre rustade att klara av det barska arktiska klimatet än vad nordborna hade varit. Det dröjde sen inte länge innan européerna började visa sig i området. Holländska, baskiska och skotska valfångare kom till landet redan på 1500-talet. Staden är den äldsta på Grönland, grundlagd 1728 av den norske missionären Hans Egede, när han övergav sin första bosättning på Håbets Ø (Hoppets ö) i Davis sund. När Landstinget placerades i Nuuk 1979 så fick staden status som landets huvudstad.

I staden möts nytt och gammalt på ett typiskt grönländskt sätt. En kort promenad från det vackra och trevliga hamnområdet från kolonialtiden ligger ”brættet” (brättet) d v s platsen där dagens fiske- och jaktbyten säljs. Promenaden kan sedan fortsätta förbi de moderna byggnaderna för hemstyret och dess administration. Promenaden kan sedan avslutas med ett besök på Katuaq Grönlands nationella kulturhus, som fått pris för vacker arkitektur. Katuaq brukar ha många bra och intressanta utställningar. Nuuk har universitet, prästseminarium, katedral och Grönlands vackra nationalmuseum är beläget i den gamla kolonihamnen. Utöver en stor samling inuit-konst så finns även de berömda mumierna av en kvinna och ett barn som tagits från Qilaqitsoq vid Uummannaq.
 


1. Huvudgatan med hotell Hans Egede till vänster i bild.
2. Berget Sermitsiaq utanför Nuuk.
3. Statyn av Hans Egede med staden i bakgrunden.

 

 

  Alla bilder från Greenland Tourism om inte annat anges

 

 
 
Välj ort

Aasiaat
Alluitsup Paa
Eqi
Igaliku
Ilimanaq
Ilulissat
Ittoqqortoormiit
Kangerlussuaq
Kulusuk
Maniitsoq
Nanortalik
Narsaq
Narsarsuaq
Nuuk
Oqaatsut
Paamiut
Qaanaaq
Qasigiannguit
Qassiarsuk
Qaqortoq
Qeqertarsuaq
Saqqaq
Sisimiut
Tasiilaq / Ammassalik
Upernavik
Uummannaq