Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företagsresor »
 
Events »
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

 Information om orter på Grönland

Qaanaaq (Nordgrönland)

Qaanaaq var tidigare den nordligast belägna kommunen och bosättningen Siorapaluk är jordens mest nordliga bosättning. Numera är de gamla kommunerna hopslagna så att det endast finns fyra kommuner i hela Grönland. Genom Qaanaaqs nära avstånd till den Nord-Amerikanska kontinenten har området varit en inkörsport till Grönland genom årtusenden, den senaste folkvandringen skedde för endast 130 år sedan.

I området finns det stor chans för att möta arketypen för den grönländske jägaren och det traditionella levnadssättet. Jägarna förtjänar sitt uppehälle genom jakt på säl, narval, valross och isbjörn. Jaktturer över flera veckor är vanligt förekommande. Varje del av jaktbytena kommer till användning dels som mat men också som kläder och konsthantverk. Staden som är bas för konsthantverkföretaget Ultima Thule har många duktiga konsthantverkare. Det går att köpa deras konst såsom tupilaat* (plural för tupilak) och smycken att köpa lite varstans på Grönland, som tur är.

Det gamla levnadssättet föregår i en modern stad. När den amerikanska flygbasen i Thule (Dundas) expanderade 1953 flyttades invånarna dryga 100 kilometer norrut där en helt ny by byggdes Qaanaaq. Den traditionella grönländska trumdansen finns kvar tack vare att kunnandet bevarats i Qaanaaq. Många dramatiska händelser har utspelats här bl a startade sju av Knud Rasmussen's expeditioner härifrån och likaledes startade Peary härifrån när han försökte nå Nordpolen 1909.

* Tupilak/tupilaq plural tupilaat, är en utsnidad figur i olika naturmaterial. Tupilaken idag är i det närmaste en frontfigur inom grönländskt hantverk.
 


1. Jägare på väg ut med kajak.
2. Att jaga är viktigt för överlevnaden längst upp i norr. Här har en nardval fälllts.
3. Kyrkan i Qaanaaq.

 

 

  Alla bilder från Greenland Tourism om inte annat anges

 

 
 
Välj ort

Aasiaat
Alluitsup Paa
Eqi
Igaliku
Ilimanaq
Ilulissat
Ittoqqortoormiit
Kangerlussuaq
Kulusuk
Maniitsoq
Nanortalik
Narsaq
Narsarsuaq
Nuuk
Oqaatsut
Paamiut
Qaanaaq
Qasigiannguit
Qassiarsuk
Qaqortoq
Qeqertarsuaq
Saqqaq
Sisimiut
Tasiilaq / Ammassalik
Upernavik
Uummannaq