Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företagsresor »
 
Events »
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

 Information om orter på Grönland

Upernavik (Nordgrönland)

Upernavik betyder ”platsen för våren”. Det här är platsen folk kom till på våren, när isen gick, både för att idka handel och att fiska. Upernavik grundades 1772 och firade sitt 225-års jubileum år 1997 med den danska kungliga familjen bland gästerna som besökte stan och kringliggande byar.

Upernavik kommun har en areal nästan lika stor som Storbritannien. Det bor cirka 1150 personer i Upernavik stad och ca 3000 om man räknar med de 10 kringliggande små byarna. Den största byn är Kullorsuaq med cirka 400 invånare och den minsta är Tussaaq med endast en registrerad invånare. Upernavik ligger vid Melvillebukten på Nordgrönland och kan beskrivas som kommunen med de stora kontrasterna, sträckan från norr till söder är på 450 km med stora klimatvariationer. Upernavik är en blandning av en ursprunglig jägarkultur och hypermodern fiskeindustri med traditionell hundsläde och snöskoter som drivs sida vid sida. Upernavik är den 13 största staden på Grönland.

Nordvästra Grönland är synnerligen lämpat för paddling med milda vindar, ej för höga vågor och massor med möjligheter att utforska området. I nordvästra Grönland kan ni upptäcka: stora isfjordar, små unika bosättningar, öppet vatten med möjligheter att se valar, hundratals med små öar att utforska och enorma fågelklippor. Världens största fågelberg, Apparsuit, finns i området.

Kallaste månaden är mars när temperaturen kan sjunka ner till -40 C och med en medeltemperatur på 5-6 C sommartid.

Upernavik har ett museum där man bland annat kan finna en kopia på den runsten daterad till 1250-1333 som hittades år 1824 på ön Kingitorsuaq, en mindre ö cirka 20 km från Upernavik. Världens nordligaste runsten! Man hittade samtidigt andra lämningar av Vikingar. Originalet av runstenen finns på Nationalmuseet i Köpenhamn.

 

 

 

 

 
 
Välj ort

Aasiaat
Alluitsup Paa
Eqi
Igaliku
Ilimanaq
Ilulissat
Ittoqqortoormiit
Kangerlussuaq
Kulusuk
Maniitsoq
Nanortalik
Narsaq
Narsarsuaq
Nuuk
Oqaatsut
Paamiut
Qaanaaq
Qasigiannguit
Qassiarsuk
Qaqortoq
Qeqertarsuaq
Saqqaq
Sisimiut
Tasiilaq / Ammassalik
Upernavik
Uummannaq