Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Den stora rundresan, 15 dagar (1120)

Den stora rundresan med guide är en kontrasternas resa. Vandring i stillhet och i orörd natur. Besök i små byar, jaktsamhällen och upplevelse av modernt stadsliv. Gröna fjäll och isberg. Blommor och kalla glaciärer. Nytt för 2022 är att stjärnrestaurangen KOKS flyttat in i Ilimanaq och att vi inkluderar en middag med avsmakningsmeny samt en trerätters nästa kväll.

Liksom tidigare inkluderar vi Eqi som ligger vid den stora glaciären Eqip Sermia som har en vinkelrät hög kant ca 5km bred där isberg konstant kalvar. Vi kommer att sova två nätter i små övernattningsstugor i dubbelrum. Det finns många varierande bra och trevliga turer att gå i området och vi kommer att vandra fram till själva glaciären.

I Ilimanaq bor vi i nybyggda, komfortabla stugor. Vi kommer nära lokalbefolkningen som lever i samklang med naturen och utan det moderna livets stress. I Ilimanaq så har den berömda stjärnkrogen KOKS flyttat in i ett av de nyrenoverade 1700-talshusen. KOKS är från Färöarna och har där två stjärnor i Michelinguiden och har tidigare blivit vald till Nordens bästa restaurang.

Vi kommer att besöka Ilulissat där det är svårt att titta sig mätt på de jättelika isbergen i Isfjorden. Det kommer sen att göras en vandring till den gamla boplatsen Sermermiut, där vi om vädret tillåter äter vår lunch medan vi tittar ut över de jättelika isbergen och inser naturens storhet.

Vi gör även ett besök i huvudstaden Nuuk, som är ett modernt centrum som växer hela tiden.
 
På resan kommer vi att röra oss i gamla vikingabygder i Södra Grönland och besöka ruinerna från Erik den Rödes gård och se spåren av det gamla biskopssätet Gardar.
 
Vi kommer med hjälp av vår guide att under dessa 15 dagar uppleva det mesta av Grönland av i dag när det gäller kultur, stadsliv och natur.

 Resedatum (1120)
  2022:

25 juni - 9 juli
9 - 23 juli
23 juli - 6 augusti
13 - 27 augusti

Min / max antal deltagare: 8/12
 

Alla avgångar har skandinavisk guide men på turen så är det engelska och tyska som gäller vid informationsträffar och guidning etc.
 

 Pris från (SEK) per person:
 

Del i dubbelrum: 76500:-
Enkelrum: 91700:-

Uppgradering till Superior dubbelrum på Hotel Arctic i Ilulissat: 1075 per person
(enkelrum mot förfrågan)

Uppgradering till Komfortstuga Deluxe i Eqi: 1900 per person
(enkelstuga mot förfrågan)

Utflykt dag 7 till Qooqqut - Fånga din egna middag 1900:-
(Måste bokas i förväg hemifrån)
Kl 15:30 seglar vi ut ur Nuuks hamn mot Qooqquts restaurang Nuan'. Det här dock inte ett vanligt restaurangbesök. Vi seglar genom det massiva fjordsystemet innanför Nuuk, vilket är det näst största fjordsystemet i världen. Vi passerar några av världens äldsta berg på vägen - 3,5 miljarder år gammalt. I Qooqqutfjorden så gör vi ett stopp för att fånga vår lunch. Vi fiskar på djupt vatten och hoppas att få upp uer och torsk. Qooqqut ligger vackert i en dal omgärdat av berg uppemot 2000 möh. Här finns en del fornlämningar från vikingatiden och t.o.m. en liten "granskog". Medan kocken tillagar er nyfångade fisk så kan ni göra en liten vandring i de vackra omgivningarna. Vi lämnar Qooqqut så att vi är tillbaka till Nuuk vi 21-tiden.

Utflykt båttur till isfjorden i Ilulissat: (ca 2,5tim) 1045:-

Glaciäräventyr vid Tasiusaq bakom Ilimanaq (8 tim): 3600:- (inkl lunch)
Vi startar med att färdas med ATV (fyrhjulingar) tills vi når Tasiusaqfjorden. Härifrån tar vi oss med båt till glaciären.

Valsafari i Diskobukten: 1775:-
(ca 3½ tim) Vi färdas i en av de snabbare båtarna vilket gör att vi snabbar kan ta oss till områden där valar dyker upp.

OBS! Alla priser är dagsaktuella priser och kan komma att ändras. Redan bokade resor ändras dock normalt inte (resevillkoren)
 

 Priset inkluderar
 

• Flyg Reykjavik (city airport) - Narsarsuaq
• Flyg Nuuk - Ilulissat
• Flyg Ilulissat - Reykjavik (Keflavik)
• Båttur i 2-bäddshytt med dusch och toalett Qaqortoq - Nuuk
• Övriga lokala transporter med båt.
• 14 nätter boende på hotell, vandrarhem, stugor och hytt. (Boendet i vandrarhem och stugor sker i dubbelrum med sängkläder inkluderat.)
• Helpension i Eqi, på kustskeppet och i Igaliku. Samt en avsmakningsmeny på KOKS i Ilimanaq. (Ej dryck)
• 1 middag i Ilulissat och Narsarsuaq
• Frukost alla dagar
• Färdledare på engelska och tyska
• 20 kg incheckat bagage plus 8 kg handbagage
• Alla skatter och avgifter.

 Priset inkluderar inte
  • Res- och avbeställningsförsäkring.
(Kan dock köpas direkt här på webben)

Preliminära flygtider:
Avresa Reykjavik inrikesflygplats (City Airport) 11:40 ankommer Narsarsuaq 12:00
Avresa Ilulissat 10:05 ankommer Keflavik 15:25

Program

Dag 1
Från Reykjaviks City flygplats "inrikesflygplatsen" flyger vi till Narsarsuaq på Sydgrönland. Narsarsuaq ligger mycket vacker inbäddat bland berg, glaciärer, isfjordar och vikingaruiner och har numera ett välutvecklat lantbruk.

I Narsarsuaq inkvarteras vi på Hotel Narsarsuaq. Efter incheckning så gör vi en vandring till Signalhöjden, där vi får en härlig utsikt över flygplatsområdet, Brattahlid och inlandsisen. Till kvällen äter vi en välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2
På morgonen så startar vi med en båttur till Qassiarsuk som ligger i botten av Tunuliarfikfjorden, på det ställe som Erik den Röde slog sig ner när han år 985 upptäckte detta gröna land. Vi besöker ruinerna av Erik den Rödes boplats Brattahlid samt rekonstruktionerna av hans långhus samt hans fru Thorhildes kyrka. Bägge rekonstruktionerna uppfördes år 2000 i samband med Leif den Lyckliges upptäckt av Amerika samt kristendomens införelse till Grönland år 1000. På rundvisningen får man en inblick i livet på Sydgrönland för 1000 år sedan.

Vi fortsätter från Qassiarsuk med båt till Itilleq, varifrån vi vandrar ca en timme till Igaliku. Bagagetransport är ordnad så vi slipper hantera det. Fårhållarbyn Igaliku ligger fantastiskt vackert i botten av Igalikufjorden omgiven av gröna marker och branta kala berg i bakgrunden. Här hade vikingarna sitt biskopssäte Gardar. Resterna av biskopsgården och den lilla kyrkan ligger idag synlig mellan byns hus och köksträdgårdar. Idag har Igaliku ca 40 invånare som till huvuddelen ägnar sig åt får uppfödning. Vi inkvarteras på byns vandrarhem och kan se fram emot 2 dagars vistelse i en fantastisk omgivning.

Dag 3
Idag gör vi en vandring med reseledaren och det troliga valet blir en tur nord om byn till en utkikspunkt över Qooroq isfjord och inlandsisen i bakgrunden. På vägen kommer vi även förbi en liten sjö där det finns möjlighet att hitta månsten. Det finns även alternativa vandringsturer som t.ex. vattenfallet eller till Nulukfjället. Vilket vi väljer avgörs främst av vilka väderförhållanden som råder.

Dag 4
Idag tar oss båten till Qaqortoq via Hvalsö, där man kan se fornlämningar av bl.a. en gammal kyrka. Den sista skriften från Vikingarna på Grönland kom från denna kyrka. Det var om ett bröllop som ägde rum här 1408. Efter detta vet ingen vad som hände med vikingarna eller nordborna som de också kallades.

Vi ankommer till Qaqortoq sen eftermiddag och inkvarteras på Hotel Qaqortoq som ligger med en fin utsikt över hamnområdet. Runtom på hotellet är det fina konstverk gjorda av lokala konstnärer. Efter incheckningen ger vi oss iväg på en stadsvandring. Den här vackra staden ligger mellan Qaqortoqfjorden och den stora insjön Tasersuaq. Husen i staden och vackra blomsterängar och örter är ett fint inslag på vandringen tillsammans med den lilla fontänen som byggdes 1930 samt stenskulptursamlingen "Sten och Människa" som är spridd runt i byn.

Dag 5
Idag kan du, antingen på egen hand eller tillsammans med reseledaren, utforska staden än mer och det finns gott om saker att se och uppleva. På turistkontoret kan du få reda på var alla skulpturer som är inmejslade i bergen är belägna. Du kan ta en tur över älven och besöka brättet, den lokala handelsplatsen för de lokala jägarna där dagens fångst finns till försäljning. Här finns även stadens museum som byggdes 1804 som också är stadens äldsta hus. Tips! Du kan också ta en båttur till Uunnartoq och ta ett bad i de varma källorna som ligger omgärdade av branta höga berg. Det är en speciell känsla att ligga i 30° vatten och se isbergen flyta förbi! På den 2,5 timmar långa båtturen så finns det chans att få syn på val.

Sen eftermiddag beger vi oss med kustskeppet Sarfaq Ittuk på vår färd mot huvudstaden Nuuk. Middag ombord.

Dag 6
Nu kan ni koppla av och njuta av sceneriet från naturen där vi åker mellan isberg och berg. Håll utkik efter valar, sälar och njut av den vackra omgivningen. Vi passerar på vår väg olika bygder där vi får en uppfattning på hur en grönlänning av idag bor.

Dag 7
När vi kommer fram till Nuuk runt 07:30 så checkar vi in på det fyrstjärniga Hotel Hans Egede centralt beläget i Nuuk. Vi äter frukost på hotellet.

Reseledaren arrangerar en sightseeing där ni får se huvudattraktionerna i stan som t.ex. nationalmuseet som har en stor etnografisk samling från alla inuitiska kulturer och här finns även de berömda mumierna från Qilakitsoq. Vi besöker även kulturhuset Katuaq och gamla stan med med statyn av Hans Egede som tittar ut över den gamla hamnen. Här finns i vattnet även statyn av havets moder som täcks olika mycket beroende på tidvattnet.

Du märker att du kommit till en riktig storstad med ca 16000 invånare och massor av trafik. Allt är förstås relativt. Huvudstaden ligger omgiven av en vacker natur och som i övriga Grönland så lever invånarna i samklang med naturen men med massor av influenser från det moderna samhället. Det finns också ett konstmuseum där bl.a. den berömde grönländske konstnären Emanuel A. Petersen (1894-1948) har många verk utställda.

Tillköp: Utflykt till Qooqqut - Fånga din egen middag.
(Tillval som måste bokas i förväg hemifrån)
Kl 15:30 seglar vi ut ur Nuuks hamn mot Qooqquts restaurang Nuan'. Det här dock inte ett vanligt restaurangbesök. Vi seglar genom det massiva fjordsystemet innanför Nuuk, vilket är det näst största fjordsystemet i världen. Vi passerar några av världens äldsta berg på vägen - 3,5 miljarder år gammalt. I Qooqqutfjorden så gör vi ett stopp för att fånga vår lunch. Vi fiskar på djupt vatten och hoppas att få upp uer och torsk. Qooqqut ligger vackert i en dal omgärdat av berg uppemot 2000 möh. Här finns en del fornlämningar från vikingatiden och t.o.m. en liten "granskog". Medan kocken tillagar er nyfångade fisk så kan ni göra en liten vandring i de vackra omgivningarna. Vi lämnar Qooqqut så att vi är tillbaka till Nuuk vid 21-tiden.

Dag 8
Idag tar vi flyget till isbergens stad Ilulissat. Vi checkar in på det flotta Hotel Arctic som ligger med en härlig utsikt över fjord och stad. På eftermiddagen tar reseledaren er med på en stadsvandring och berättar om det moderna stadsliv som finns i kontrast med det traditionella jakt och fiske som fortfarande existerar till fullo. På dagens program står det även en vandringstur till den över 4000 år gamla boplatsen Sermermiut som ligger med vacker utsikt över isfjorden. Inte förrän Ilulissat, eller Jakobshamn som den då hette, hade funnits i över 100 år flyttade de sista Sermermiutborna till Jakobshamn på 1850-talet.
Se bilder från Ilulissat

Dag 9
Dag till eget förfogande. Om ni bokat valsafari så är det idag den äger rum. Det finns 15 olika arter av valar runt Grönland. Här på sommaren ser vi oftast knölvalar, vikvalar och sillvalar men även späckhuggare och grönlandsvalar är inte så ovanliga. Vi är i ständig radiokontakt med fiskare och jägare och kan med vår snabba båt ta oss till de områden där valarna befinner sig.

Dag 10
Vi seglar till den lilla bygden Ilimanaq som ligger söder om Isfjorden. Det gamla namnet på dansk var Claushavn, döpt efter en holländsk valfångare Klaes Pietersz Thorp som jagade här mellan 1719-1732.

Under sommarhalvåret så håller flera knölvalar till i området och har ni tur så kan ni t.o.m. se några från er stuga.

Alla stugor har utsikt mot Diskobukten. De är på ca 40m2 och är utrustade, dusch och WC och med en fin terrass med fantastisk utsikt.

I Ilimanaq så finns ett par av de äldsta husen på Grönland. De två huvudbyggnaderna är från 1700-talet och har fått en mycket noggrann och kostsam renovering och fungerar nu som reception, restaurang och museum. (De två svarta husen på bilden ovanför). Kyrkan i byn är byggd 1908.

Idag gör vi en vandring till isfjorden.

Vi avslutar dagen med en delikat middag avsmakningsmeny med lokala råvaror på restaurang KOKS.

Dag 11
Ilimanq på egen hand eller så kan ni följa med på en tur till Tasiusaqfjorden med glaciärvandring. Vi startar med ATV (fyrhjulingar) för att komma till området bakom berget där vi sedan fortsätter med båt till glaciären. (Tillköp)

Ikväll blir det en trerättersmiddag på restaurang KOKS.

Dag 12
Med båt tar vi oss idag 80 km norr om Ilulissat, till den kalvande glaciären vid Eqi. På vägen dit har vi stora chanser att se sälar och olika valarter. I dessa farvatten finns knölval, grönlandsval, vikval, späckhuggare och även jordens två största varelser sillval och blåval har här siktats. Framme vid Eqi seglar båten tätt upp mot den imponerande glaciärfronten som bryter ner i havet. Vi hör hur isen bryts sönder inne i glaciären, det låter som blixt och åska och förhoppningsvis så får vi se på några kalvningar ner i havet också. Även om glaciärväggen bara är ca en tiondel så hög som den i Ilulissats isfjord så är det imponerande med en ca 80 meter hög isvägg och framförallt gör det att vi kan komma så tätt inpå med vidbehållen säkerhet.

Vi tar oss iland och checkar in i en egen stuga där vi kan sitta på verandan med den mest vidunderliga utsikt. Betänk att stugorna ligger mitt ute i vildmarken så det finns inget rinnande vatten eller vattentoalett, men vi bor bekvämt med riktigt bekväma sängar och egen torrtoalett. Det finns en gasolvärmare för rummet och stearinljus till belysning (men solen lyser upp större eller hela delen av dygnet beroende på när ni reser). Alla måltider serveras i Café Victor som är en trevlig samlingsstuga. Reseledaren berättar om de olika vandringsmöjligheterna i området, bl.a. till lagunen och moränen varifrån man har en mycket fin utsikt över Eqi-glaciären. Det finns många olika vandringsalternativ att välja mellan, eller så sätter ni er ned och bara njuter av tillvaron.

Se fler bilder från Eqi

Dag 13
Mitt på dagen tar vi båten tillbaks mot Ilulissat dit vi anländer sen eftermiddag där vi återigen checkar in på Hotel Arctic.

Dag 14
Ilulisat på egen hand. Bassa på att besöka hantverkstaden och köp ett minne att ta med hem. Kanske en tupilak eller något av de vackra klädesplaggen? Ni kan också besöka brättet - den lokala marknadsplatsen för stadens jägare. Eller bara njuta av tillvaron och promenera längs isfjorden, ta en fika på något café med fin utsikt.

Dag 15
Idag är det hemresa och vi flyger tillbaka till Reykjavik.

Klicka på ortsnamnen för mer information.

Praktiska tips och fakta
Dagsvandringar sker i varierande terräng med dagsryggsäck. Längden på turerna anpassas till viss del till gruppens önskemål och fysik.

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

 
 

 


Klicka för större version


Isberg som flyter förbi


Det gröna Grönland

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor AB
Stuga vid Eqi
Foto: Mikael Grönvik

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor AB
Underbar utsikt från stugverandan i Eqi
Foto: Mikael Grönvik

Foto: Monica Larsson, Grönlandsresor AB
Stugorna i Eqi är smakfullt inredd med både myskoxe och sälskinn.
Foto: Monica Larsson