Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Gömda pärlor i Diskobukten, 10 dagar (1162)

Den här turen tar dig till de största attraktionerna på Grönland men även utanför allfartsvägarna. Är du en aktiv och nyfiken resenär så är det här en resa för dig! Du får naturupplevelser så du knappt tror att det är sant. Vi tar oss mha båt, vandring och ATV till områden som inte många besöker. Vi ger oss även upp och gör en glaciärvandring.
Nytt för i år är att den berömda stjärnrestaurangen KOKS flyttar in i Ilimanaq där vi äter en avsmakningsmeny och två trerätters.

Denna resa riktar sig till dig som älskar fantastisk natur, att vandra och utforska unika platser som är få förunnade att besöka. Vi färdas i valrika farvatten, besöker gamla boplatser, majestätiska isberg i Diskobukten och den gigantiska inlandsisen. Vi besöker både Diskobuktens huvudstad Ilulissat och den lilla byn Ilimanaq. I Ilulissat kommer vi nära is i alla dess former, här finns ett UNESCO-område med norra halvklotets största isfjord.

I Ilimanaq bor vi i nybyggda, komfortabla stugor. Vi kommer nära lokalbefolkningen som lever i samklang med naturen och utan det moderna livets stress.
I Ilimanaq så har den berömda stjärnkrogen KOKS flyttat in i ett av de nyrenoverade 1700-talshusen. KOKS är från Färöarna och har där två stjärnor i Michelinguiden och har tidigare blivit vald till Nordens bästa restaurang.

Vi besöker Qasigiannguit som är byn som ligger längst i syd inne i Diskobukten. Här finns det mycket val och stället kallas i folkmun för "valarnas huvudstad". Vi besöker här flera tusen år gamla boplatser från Saqqaq-perioden och även modernare övergivna byar. Byns museum är helt klart värt ett besök.

Besöket i isbergens stad Ilulissat ger möjlighet att se is så långt ögat når och komma tätt inpå de stora iskolosserna när vi åker båt bland isbergen som skapar naturens egen skulpturpark.

I Kangerlussuaq Så finns möjlighet att komma upp på den enorma inlandsis som täcker över 80% av Grönlands yta.

 Resedatum (1162)
  2022:

14- 23 juni
28 juni - 7 juli

5 - 14 juli med färdledare
12 - 21 juli
26 juli - 4 aug med färdledare

9 - 18 augusti med färdledare
16 - 25 augusti

De två avgångar med färdledare har ett minimum av 6 deltagare, alla övriga avgångar är garanterade.
 

 Pris (SEK) pris per person
 


På egen hand:
Del i standard dubbelrum: 46200:-
Uppgradering till Superior dubbelrum: 810:- p.p.
Uppgradering till Superior Plus dubbelrum: 1075:- p.p.
Standard enkelrum 55850:-
Uppgradering till Superior enkelrum: 860:-
Uppgradering till Superior Plus enkelrum: 1720:-

Med färdledare 5 och 26 juli samt 9 augusti:
Del i standard dubbelrum: 52500:-
Standard enkelrum 61500:-
Uppgradering till Superior dubbelrum: 810:- p.p.
Uppgradering till Superior enkelrum: 1720:-

Tillval
Glaciärvandring vid Tasiusaq
(8 tim): 3600:- (inkl lunch)
Vi startar i Ilimanaq med att färdas med ATV (fyrhjulingar) tills vi når Tasiusaqfjorden. Härifrån tar vi oss med båt till glaciären.

Dagstur till den kalvande glaciären vid Eqi (6-12 tim): 3550:- (inkl lunch)
Med båt färdas vi ca 8 mil norrut från Ilulissat till glaciären vid Eqi. Här äter vi lunch framför isväggen och förhoppningsvis så får vi då se när isen kalvar ner i havet.

Båttur till Ilulissat isfjord (2,5 tim): 1050:-
En av de allra största attraktionerna på hela Grönland är utan tvivel isfjorden med glaciären Kangia där det produceras 20 miljoner ton isberg per dygn, året runt! Resultatet är de enorma isberg, som reser sig uppemot 100 meter över havsytan. På den här båtturen så kommer du att få uppleva detta fantastiska naturens skådespel på nära håll. Du kommer tillräckligt nära isbergen för att verkligen förstå hur stora de egentligen är.

Valsafari i Ilulissat: (3,5 tim): 1720:-
Många valar drar på sommaren in i Diskobuktens kallare vatten. De vanligaste valarna vi ser är knölval och vikval, men även sillval, blåval, späckhuggare och grönlandsval kommer på besök.

Tur till och upp på Inlandsisen (5 tim): 980:-
Inlandsisen som ligger ca 2,5 mil från Kangerlussuaq och den här turen tar oss till punkt 660 som ligger 660 möh och är troligen det ställe på Grönland där det är enklast och säkrast att ta sig upp på själva inlandsisen. Härifrån startar många expeditioner på inlandsisen, just pga den lätta tillgängligheten.
Vi använder oss av 4-hjulsdrivna färdmedel och vi kör så långt nära isen vi kan komma. Beroende på förutsättningarna så kan det bli upp till 10 minuters promenad till själva isen. Sista biten kan även vara lite ansträngande.

På vägen till och från punkt 660 så kör vi bl a genom arktisk öken. Det finns goda förutsättningar att se renar, polarrävar, myskoxar och fåglar på turen.

OBS! Ovanstående priser är dagsaktuella priser och kan komma att ändras. Redan bokade resor ändras dock normalt inte (se resevillkoren)

 Priset inkluderar
  • Flyg Köpenhamn - Kangerlussuaq - Aasiaat och Ilulissat - Kangerlussuaq - Köpenhamn
• Båt Aasiaat - Qasigiannguit
• Båt Qasigiannguit - Ilimanaq
• Båt Ilimanaq - Ilulissat
• 1 natt på Polar Lodge vandrarhem i Kangerlussuaq (avgången den 7 juli istället Old Camp)
• 2 nätter på Hotel Diskobay i Qasigiannguit
• 3 nätter på Hotel Arctic i Ilulissat
• 3 nätter på Ilimanaq Lodge
• Frukost alla dagar
• Välkomstmiddag i Qasigiannguit
• Välkomstmiddag på Hotel Arctic
• Matsäck / smörgås vid båtturen Qasigiannguit - Ilimanaq
• Helpension i Ilimanaq en avsmakningsmeny  och två trerätters (ej dryck)
• Välkomst- och informationsmöte i alla städer / byar
• Stadsrundtur i Ilulissat
• Vandring till gamla bosättningen Sermermiut och isfjorden i Ilulissat
• Stadsrundtur och besök i museet i Qasigiannguit
• Båttur och besök övergiven bosättning i Qasigiannguit
• Vandring till berget Qaqqarsuaq i Qasigiannguit
• Byvandring i Ilimanaq
• Alla skatter och avgifter
 Priset inkluderar inte
  • Lunch och middagar
• Avbeställnings- och reseförsäkring
(Kan dock köpas direkt här på webben)

Minimum: alla avgångar utan färdledare är garanterade. De två avgångar med färdledare har ett minimum av 6 deltagare.

Flygtider
Normalt avgår flyget från Köpenhamn till Grönland 10:00 och normalt kommer vi tillbaka 21:00.

Flygtider kan dock ändras av flygbolaget.
20 kg incheckad bagage och 8 kg handbagage.

Program
Dag 1 - Kangerlussuaq
Grönland är fantastiskt från luften och vid klart väder är inflygningen över östkusten med branta berg och nunataker en betagande syn. Härefter fortsätter vi in över den oändliga vita massan av inlandsis innan nedstigning till flygplatsen mot väst och botten av den 160 km långa fjorden Kangerlussuaq.

Vi bor på vandrarhemmet Polar Lodge som ligger nära både flygplats och butiker.

På kvällen äter ni middag antingen på egen hand på Polar Lodge efter att inhandlat ingredienserna i den lokala butiken (det är lite spännande att se vilket utbud som finns), eller så äter ni middag på någon av restaurangerna. Vi rekommenderar isf ett besök på Roklubben som ligger vid sjön Lake Ferguson. Du bokar bord dit på Polar Lodge som då kommer att köra dig till restaurangen. Du kan även äta vid flygplatshotellets restaurang.

Tillval: Denna första dag åker vi, efter att vi landat och checkat in, den ca 40 km långa turen till inlandsisen. Grusvägen slingrar sig i det vackra landskapet där myskoxar och renar trivs. Den sista biten, innan vi kommer upp på själva isen, följer vi iskanten och moränlandskapet isen har skapat.

Dag 2 - Till Aasiaat och vidare till Qasigiannguit
Idag går turen vidare med flyg ut mot kusten till Aasiaat, där vi stiger ombord på den lokala mindre reguljärbåten. Båten har sittplatser inne och ett fint däck ute, varifrån landskapet kan avnjutas. Under resan seglar vi bland isbergen och oftast är vattnet stilla och utsikten god, och det ger goda möjligheter att se, nyfikna valar och sälar.

Båtturen till Qasigiannguit tar ca 4 timmar och vi är framme tidig kväll. Vi ser hotellet med utsikt över hamnen och bergen bakom staden sträcker sig 450 meter upp emot himlen. Vi vandrar upp den korta biten till hotellet men vi får vårt bagage levererat.

Efter incheckning och en kort genomgång så äter vi en välkomstmiddag med en fin utsikt och det går t.o.m. att se hela vägen till Diskoön som ligger 10 mil västerut. Du kan även från hotellets terrass få syn på valar simmande vid något isberg. Hotellet är litet med en skön avslappnad atmosfär.

Dag 3 - Qasigiannguit och den övergivna byn Akulliit
Vi startar med en stadsandring. Qasigiannguit är en riktigt intressant plats att utforska. Vi gör bl.a. ett stopp vid museet och en "öppen bosättning". Museet brukar ha en öppen utställning varje söndag där frivilliga bybor klär upp sig i traditionella dräkter i sälskinn och visar hur olika traditionella aktiviteter fungerar; sälskinnsflänsing, trumdans, hantverk, konst, skinnklädstillverkning och tillagning av mat.

Qasigiannguit betyder "De små spräckliga sälarna".
Troligen upptäcker du snabbt att Qasigiannguit lever upp till hur du föreställt dig att en traditionell grönländskt samhälle ser ut. Staden har ca 1300 invånare och är ett ganska stort samhälle enligt grönländska mått. Qasigiannguit är likt Aasiaat en stad som grundades av danskar på kolinaltiden. Stadens danska namn var Christianshåb, uppkallat efter den danska kungen Christian. Likt övriga samhällen på Grönland så används inte de danska namnen numer och alla fått grönländska namn.

Qasigiannguit kallas ofta i folkmun för valarnas huvudstad. Ofta samlas många knölvalar här i den sydliga delen av Diskobukten. I sommarmånaderna maj till september syns ofta valarnas utblås mot horisonten och stjärtfenor när de dyker.

På eftermiddagen gör vi en båttur på ca 3-4 timmar i bakvattnet av staden till Qeqertasussuk, en utgrävd boplats från Saqqaq-kulturen. Museet har en utställning om just denna plats.

På kvällen äter du middag på egen hand, antingen på hotellet eller någon annanstans i byn.

Dag 4 - Vandrartur till toppen av Qaqqarsuaq
Efter frukost packar vi dagsryggsäcken för en dag på fjället. Vi vandrar upp till toppen av fjället Qaqqarsuaq från baksidan som gör att vi belönas med en fantastisk utsikt över Diskobukten när vi kommer upp. Har vi tur så får vi även syn på myskoxar under vår vandring. Vi vandra i lugn takt ca -6 timmar så att de flesta av oss kan följa med. Tycker du att det är för ansträngande så kan du istället göra en vandring på egen hand i plattare terräng. Det finns fina vandringsmöjligheter i området.

Tidigt på kvällen så tar vi båten norrut mot Ilimanaq. På båten äter vi medhavda smörgåsar vi fått med oss från hotellet. Under färden, ju längre norrut vi kommer så ser vi tydligare och tydligare den enorma isberg som är parkerade vi Ilulissat isfjords mynning. Vi träffar förhoppningsvis även på knölvalar på vägen och skepparen brukar sakta ner när vi får nära kontakt så att ni kan beskåda dessa mäktiga djur.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

När ni kommer till Ilimanaq så ser vi de nybyggda stugorna (2016) som ni ska bo i. En stuga per resesällskap. De ligger med fin utsikt över Diskobukten.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Stugorna är smakfullt inredda och utanför kan ni se både isberg och valar.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

De två gamla svarta husen i stan var tidigare "chefshuset" och köpmanshuset. Idag inrymmer de reception med ett konferensvåning och den högklassiga restaurangen KOKS (närmast i bild). Husen är från mitten av 1700-talet och har varsamt renoverats för flera miljoner kronor.

Vi avslutar dagen med en delikat middag med lokala råvaror på restaurang KOKS. En av kvällarna blir det deras avsmakningsmeny och de två andra kvällarna blir det en trerättersmeny.

Dag 5 - Byrundtur och vandring till Ilulissat isfjord
Ilimanaq betyder "förväntningarnas plats" och här kan du förvänta dig en hel del berättelser om jägarkultur, då invånarna här har det som sitt levebröd och har så haft i alla tider. Jaktkultur är fortfarande en mycket stor del av grönländarnas vardagliga liv. Det ursprungliga danska namnet är Claushavn efter den holländska skepparen Klaes Pietrsz Thorp som arbetade här i valfångstindustrin mellan 1719-1732. Nu bor här lite drygt 50 invånare. De många bygdehusen i granna färger, slädhundar och skinnkajaker vittnar om att livet här levs som det gjort i många tider. Stugorna togs ibruk 2017 och är 15 till antalet och alla har en fantastisk vy över bukten. Bygget är ett samarbetsprojekt med de lokala invånarna vilket ger arbetstillfällen vilket är svårt att uppbringa i de små bygderna runt om i Grönland.

Det finns många gamla hus i byn. Kyrkan i byn är byggd 1908 och det finns gamla fiskehus, ett gammalt kolförråd, lagerbyggnader och ett tidigare trankokeri.

Under byvandringen får du inblick i byns historia och de många spännande byggnaderna och du får också insikt i hur livet är i en liten byggd på Grönland.

Gör du turen med reseledare så går ni på en vandringstur  till Ilulissat isfjord och till de gamla bosättningarna Nordre Huse. Reser du på egen hand så tar en lokal guide dig med på turen.
Efter frukost packar vi dagsryggsäcken för dagens vandring.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Nordre Huse ligger ca 6 km från Ilimanaq och är målet med dagens utflykt. Vandringen startar med att vi går upp på det lilla berget bakom byn där vi får en fin utsikt.


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

På vår väg ser vi spår av tidig invandring från den så kallade Thule-kulturen och vi passerar en av de många dolda gravplatser där den som begravts endast har täckts med sten. Efter detta så ser vi ännu mer av Ilulissat isfjord och kan vid klart väder se hela vägen in till glaciären ca 65 km bort. Här är inlandsisen kraftigt veckad is med sprickor till skillnad mot i Kangerlussuaq de den ligger mer eller mindre platt.

Här ligger de enorma isbergen framför dig och tystnaden störs endast av ljudet av isberg som kalvar eller rör sig.

Vi avslutar dagen med en delikat middag med lokala råvaror på restaurang KOKS. En av kvällarna blir det deras avsmakningsmeny och de två andra kvällarna blir det en trerättersmeny.

Dag 6 - Utflykt till Tasiusaq fjord (tillval)
Efter frukost kan du välja att följa med på en tur till Tasiusaq fjord. Utflykten är inte inkluderad i resans pris utan bokas separat.

På denna heldagstur kommer du att besöka glaciären längst in i fjorden.

Med stora ATV:er (fyrhjulingar) kör vi från restaurangen upp förbi kyrkogården och ut längs kusten, innan vi vänder upp för fjället där vi får en glimrande utsikt över sandslätten syd om byn. Vi utforskar området här där det finns en hel del gamla rävfällor innan vi kör vidare över slätten tills vi finner fjordsystemet Tasiusaq.

Tasiusaqfjorden har varit ett fint jakt- och fiskeområde i tusentals år. Från här seglar vi in i fjorden. När vi kommer över till sydsidan så går vi i land och vandrar upp till inlandsisen. Guiden informerar oss om säkerheten och hur vi använder utrustningen vi har med oss innan vi stiger upp på den glaciärtunga som leder ut från inlandsisen.

Denna aktiva heldagstur ger dig ett varierat och omväxlande sätt att utforska grönlands natur.

Med oss på turen har vi matsäck och snacks.

Vi avslutar dagen med en delikat middag med lokala råvaror på restaurang KOKS. En av kvällarna blir det deras avsmakningsmeny och de två andra kvällarna blir det en trerättersmeny.

Dag 7 - Till Ilulissat och stadsvandring


Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

När vi seglar över från Ilimanaq till isbergens stad - Ilulissat så möts vi av gigantiska isberg. De största isbergen fastnar vid mynningen av isfjorden då de går på grund då det endast är 280 meter djupt. Det säger lite om storleken på dessa bjässar!

Vi anländer till Ilulissat på morgonen och checkar då in på Hotel Icefiord. Vi får en kort introduktion innan vi beger oss iväg på guidad stadsvandring.

Ilulissat betyder "isberg" på grönländska och gör verkligen skäl för namnet. Staden grundades 1741 av Jacob Severin och det gamla danska namnet är Jacobshavn. Här bor det ca 400 invånare och massor av hundar. Ilulissat är den mest besökta orten på grönland av turister. Många turister kommer in med kryssningsfartyg och stannar endast en dag. En dag är för kort tid och vi kan tänka oss att många av dessa kryssningsresenärer återkommer efter denna "teaser".

Eftermiddagen är för eget förfogande. Du kan besöka Ilulissat museum som är utforskaren Knud Rasmusens födelsehem. Du kan också besöka Emanuel Petersens konstmuseum som är värt ett besök. Utöver detta kan du besöka hantverkstaden, butiker, brættet - den lokala handelsplatsen för stadens jägare. Du kan också bara strosa runt och kanske avnjuta en lokalt producerad öl på något av stans fik.

På kvällen kan du göra en båttur (tillköp) till isfjorden i kvällsljus eller midnattssol. Även om du åkte förbi isbergen vid isfjordsmynningen under båtturen från Ilimanaq så får du en annan upplevelse när du ser dem i ett helt annat ljus. Denna tur är också i ett mycket lugnare tempo än båttransporten.

Dag 8 - Ilulissat och isfjorden

På eftermiddagen gör vi en vandring längs isfjorden. Vi börjar med att vandra genom den gamla boplatsen Sermermiut där det bott folk i över 4000 år. Sermermiut betyder "glaciärborna". Vi fortsätter eventuellt vidare uppemot kärringklyftan och vi kan njuta av med en bedårande utsikt över alla isberg.

Ilulissat är en spännande stad med mycket aktivitet i centrum. På Brättet, den lokala handelsplatsen, finns grönländska specialiteter såsom säl, val och olika sorters fisk och fåglar. De flesta souvenirbutikerna ligger i samma område, och utbudet är stort. Verkstäderna där souvenirerna tillverkas med hand- och maskinkraft är öppna. Stadens museum rymmer både stadens och Knud Rasmussens historia. Ett galleri med nutida grönländsk konst finns också samt även en skinnsömnadsverkstad, där fina pälsar, vantar och väskor i sälskinn tar form.

Om du haft otur och inte kommit nära några valar eller helt enkelt vill se mer av dem så finns möjlighet att som tillköp boka in en valsafari på ca 3,5 timmar. Turen går med en snabb Targa så att chanserna ökar att komma ut dit där valarna befinner sig. Runt Grönland så finns det 15 olika typer av valar. Tre av dessa stannar i Grönland även på vintern nämligen vitvalen (beluga), narvalen och grönlandsvalen. De arter som vi kan få möjlighet att se är främst knölvalen med sin karaktäristiska stjärtfena som den visar upp när den dyker ner på djupet men även vikval och sillval finns i dessa vatten. Knölvalen är trots sina 18 meter och 30 ton, akrobaten bland valarna. Det är riktigt mäktigt att komma nära dessa magnifika djur, speciellt om de bjuder på lite luftakrobatik.

Dag 9 - Båt till Eqi - den kalvande glaciären
Dagen till fritt förfogande. Ett tips är att göra ett tillköp av en båttur till den kalvande glaciären vid Eqi. Eqi ligger 8 mil norr om Ilulissat och denna heldagstur tar mellan 6 och 12 timmar beroende på båt. Ni äter lunch ombord på båten framför glaciärens isvägg och förhoppningsvis hinner ni med att se några kalvningar under er vistelse.

Dag 10 - Hemresa
Du flyger till Kangerlussuaq på morgonen för vidare färd till Köpenhamn. Observera att förseningar är tämligen vanliga på Grönland så ha detta i åtanke vid bokning av anslutningsflyg. En försäkring som täcker kostnader för försening kan vara en bra idé. Om ni ska vidare till Stockholm så hinns det normalt inte men ni vi har ganska bra priser för övernattning i anslutning till flygplatsen. Hör med oss om möjligheter.
 

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 


 


Klicka för större version

Vissa bilder nedan går att få i större version genom att kicka på dem


Isberg i dimma Foto: Monica Larsson

 

 


Val