Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Sydgrönland med svensktalande guide, 8 dagar (4015)

Följ med på en historisk resa som tar dig tillbaka till 900 talet när Erik den röde bosatte sig i Brattahlid på Södra Grönland. Vi lär oss om livet på den tiden och ser både ruinerna och en flott rekonstruktion av ett långhus från tiden Erik den röde bodde där.

Sydgrönland skiljer sig tydligt från resten av landet, klimatet är betydligt mildare, det ligger ingen is på havet om vintern men under försomrarna lyser fjordarna vita av packis. Här bedrivs fåravel och en del jordbruk. Landskapet präglas av höga fjäll kring de inre delarna av fjordarna och skärgård utanför kusten.
Här tog ett isländskt nybyggarsamhälle form kring år 1000 och lämningarna kan idag ses över hela Sydgrönland. Dagens gårdar är oftast placerade på samma platser som Nordbornas – det finns tydliga paralleller mellan deras och de nuvarande lantbrukspionjärernas projekt.
Det bästa exemplet på detta är den välmående byn Qassiarsuk vid Narsarsuaq – Qassiarsuk är byggt på ruinerna av den största nordbolokaliteten, Brattahlid – Erik Rödes egna gård och bosättningen runt den.

Igaliku, som ligger längst inne i fjorden och är känt för sina varma somrar, är en idyllisk by med 30-40 invånare som lever av fåravel. Den ligger som en vänlig grön oas i ett storslaget kargt fjällandskap. Mitt bland husen finns ruinerna av Gardar – för 900 år sedan biskopssäte i Europas västligaste stift.

Närmare kusten ligger Qaqortoq, som är Sydgrönlands största stad med 3 150 invånare och regionens administrativa centrum. Små och stora hus i glada färger klättrar på fjällsluttningarna omkring hamnen – en härlig syn från vattnet! Här finns flera skolor, lite industri, och även restaurang och pubar. Runtom i byn syns skulpturer och reliefer i sten från det nordiska konstprojektet Sten och Människa. Kring torget ligger ett välbevarat kvarter från kolonitiden.
Landskapet runt byn består av låga fjäll med en stor och många små sjöar – lätt och fin terräng för vandring.

Inte långt från Qaqortoq ligger Hvalsey Kyrkoruin, den bäst bevarade byggnaden från nordbotiden. Kyrkan byggdes runt år 1300 vid en av de tidigaste nordbogårdarna. I samma område hittar man Upernaviarsuk, här utbildas morgondagens fåravlare och här bedrivs försöksodling med träd och grödor.

När man befinner sig ute på fjordens vatten kan man ofta se att himlen är ljusare över inlandet. Det är ljusreflexerna från inlandsisen – och ibland kan man se den som ett vitt täcke ovanför fjälltopparna. En magisk syn!

Vår guide under hela resan heter Jakob S. Jonsson en islänning som talar flytande svenska efter att ha bott 30 år i Sverige. Jakob är en mycket erfaren guide och som har förflutet inom teater och kulturarv. Hans stora intressen som guide är geologi, historia och kultur

 Resedatum (4015)
  2020:
13-20 augusti (8 dagar)
 
 Pris per person (SEK)
  Del i dubbelrum: 45 765
Enkelrum: 49 315

Tillägg för utflykt till de varma källorna i Uunartoq: 2 290

OBS! Alla priser är dagsaktuella priser och kan komma att ändras. Redan bokade resor ändras dock normalt inte (se resevillkoren)

 Priset inkluderar
  • Flyg Köpenhamn- Narsarsuag t/r
• 7 nätter på boende med privat dusch och WC
• Transfer till/från flygplats, hamn och boende.
• Båtresa enligt program.
• Inträde till museum enligt programmet
• Inträde garveriet Great Greenland
• Båttur till Qooroq isfjord
• Helpension, utom lunch dag 1 och 8 samt middag dag 8. (måltid serveras på planet)
• Svensktalande guide
• Färdledare
• Alla skatter och avgifter. 

Resan genomförs med minst 10 och max 20 deltagare

Ordningen på programmet nedan kan komma att ändras, men planen är att besöka alla platser.

Program
13 aug: Ankomst Narsarsuaq
Avresa med GL785 13 aug från Köpenhamn till Narsarsuaq kl. 12:20. Ankomst kl. 13:10 lokal tid.

Vi börjar med en båtresa mot Igaliku och på vägen stannar vi vid moränen vid Qooroqs isfjords mynning. När vi är väl framme möts vi av en fantastisk utsikt över tusentals enorma isberg, som reser sig uppemot flera meter över havsytan. Du kommer att få uppleva detta fantastiska naturens skådespel på nära håll och komma tillräckligt nära isbergen för att verkligen förstå hur stora de egentligen är. Det kan annars vara ganska svårt att föreställa sig deras storlek då man saknar preferenser. Glaciären kalvar omkring 200 000 ton is per dag till fjorden och vi hör hur isen brakar och det låter som blixt och dunder när isen ramlar ner i vattnet. Det frigörs en mängd syre som varit pressat av isen i tusentals år och man hör hur det bubblar i vattnet. Under en stund med båtmotorerna avstängda, kan vi njuta av stillheten, se alla de blåa isformationerna och höra deras speciella ljud – och därtill avnjuta en drink kyld av tusen år gammal glaciäris!

Båten tar iland vid Itilleq. Härifrån promenerar vi de 4 km längs "Kungsvägen", döpt efter den danska kungen Fredrik den niondes besök 1952, till Igaliku. Promenaden är lätt men det går även bra att åka med bilen som transporterar ditt bagage. Ruinerna av biskopssätet Gardar kan ses både i och runtom hela Igaliku. Över hus, ruiner och gröna hagar tronar Igalikumassivet med tre toppar, bl a den 1752 m höga Illerfissalik.
Boende i Igaliku, 2 nätter

14 aug: Igaliku
Fårfarmarbyn Gardar (isländska: Garðar) var romersk-katolska kyrkans biskopssäte på södra Grönland. Ruinerna ligger i samhället som numera heter Igaliku och har en befolkning på endast 40 människor. Anläggningen fungerade i praktiken från 1126 till omkring 1378 då den siste biskopen, Alf dog. Formellt fungerade det dock i många år därutöver, men de utnämnda biskoparna reste aldrig till Grönland.

Trots att stenarna från nordbornas byggnader till största del återanvändes till hus och vägar i Igaliku, så är ruinerna än idag mycket omfattande. Gardar – som egentligen betyder 'gård' – har tydligen varit en mycket stor anläggning med domkyrka, bostäder, stall, lador, packhus, folde, inhängningar, ett märkligt vattensystem, källare och diverse mindre hus. Nordbornas största stall har hittats här, med plats för över 100 kor. I ett litet sidorum vid kyrkans kor har man hittat resterna av en av Gardars biskopar; han var begravd med sin biskopsstav och biskopsring.

Vi gör en dagsvandring längs floden till Lake 90 och längre upp på platån. Härifrån är det en underbar utsikt över Qooroq isfjord, de strandade isbergen på moränen och den enorma glaciären längst in i fjorden. Det är den perfekta
platsen för picknick! På vägen tillbaka kan vi med lite tur hitta mineraler och stenar, till exempel månsten. Turen är ca 15-20 km lång. Ni som vill kan bestiga toppen Nuuluk (823 m) som ligger söder om Igaliku.

De mest markanta ruinerna är ett kombinerat stall och lada samt den så kallade Gardar Tiondelada. I båda dessa byggnader finns överliggarna i dörrarna bevarade. Därtill är även ruinen efter ett packhus nära hamnen ännu ganska tydlig. På en liten ö i fjorden ligger också en rätt stor ruin av ett packhus. Källan som ännu finns kvar ser troligen ut som den såg ut på nordbornas tid, och än idag är den bygdens viktigaste vattentillgång. De flesta övriga ruiner når endast en sten eller 20–30 cm över marken.

15 aug: Qaqortoq
Qaqortoq – namnet betyder Den vita.
På vägen till Qaqortoq gör vi ett stopp vid Hvalsey Kyrkoruin. Kyrkan ligger fantastiskt vackert vid foten av det 1000 m höga Qaqortukulooqfjället, och 23 meter över havet. Det är lätt att förstå att man valde att slå sig ner just här.

Grunden till kyrkan lades troligtvis i början av 1300-talet, och låg i det som Erik Röde gav namnet Österbygden, en plats på Grönland där vikingarna etablerade sig omkring år 1000. Kyrkan är den bäst bevarade ruinen från tiden då nordborna bosatte sig på Grönland och den är mycket välbyggd, med bland annat runda fönster. Arkitekturen påminner mycket om andra norska kyrkor som byggdes vid samma tid. Andra kyrkor från samma period på Grönland har sedan länge förvittrats eftersom de ofta vara byggda i trä eller torv. Stenarna väger omkring 4-5 ton, vissa även mer. I viss mån har även murbruk används. Dock vet man inte ifall murbruk använts mellan stenarna eller endast på utsidan av väggarna. Murbruket är gjort på krossade snäckor, och därför ska kyrkan ha varit vit när det byggdes. Kyrkans mått är 16 x 8 meter och väggarna är ungefär 1,5 m tjocka. Gavlarna är 5 - 6 m höga, men var sannolikt ännu högre vid nybygge. Väggarna är i nuvarande skick 4 meter höga men efter århundradets av nötning har deras höjd minskat. Taket var troligtvis byggt av timmer och torv. Fundamentet kyrkan är byggd på är inte av samma kvalité som själva kyrkan. Torven som kyrkan är byggd på är endast i enstaka fall borttagen vilket lett till kyrkan med tiden sjunkit ojämnt och att väggarna inte står idag. Restaureringen har inte gått ut på att rekonstruera kyrkan, utan att säkerställa att kyrkan inte förfaller ännu mer.

År 2017 blev fem kärnområden i södra Grönland inskrivna på UNESCOs världsarvslista. De representerar ett unikt landskap och fascinerande historia av jordbruket i Arktis, från Inuits och Vikingarnas bosättning till dagens grönländska fårbönder. Hvalsey, Igaliku och Qassiarsuk är 3 av UNESCO-platserna tillsammans med södra Grönlands färgglada stad Qaqortoq.

16 aug: Qaqortoq
Torget är omgivet av vackra hus från kolonialtiden och här finns Grönlands äldsta fontän. I närheten hittar vi också hamnen och ”brættet”, platsen där dagens fiske- och jaktbyten säljs. Tack vare konstprojektet ”Sten och människor”, där olika skandinaviska skulptörer har bidragit med sina konstverk, finner man många vackra stenskulpturer i Qaqortoq. Qaqortoq museum är inrymt i stadens äldsta hus, en kolonialbyggnad från 1804. Samlingarna omfattar nordbornas historia och två rekonstruerade rum där Knud Rasmussen och Charles Lindbergh övernattade under en polarexpedition.

Tilläggsutflykt till Uunartoq: SEK 22900:- per person.


En dagsutflykt till den obebodda lilla ön Uunartoq som är det provisoriska namnet på en ö man trott tillhöra det östcentrala grönländska fastlandet men som har upptäckts vara en självstående ö efter att is har smält och gapet mellan ön och Grönlands fastland blottats. Uunartoq betyder “Den värmande ön” på inuiternas språk. Här finns två naturliga varma källor som är tillräckligt varma att bada i. De får värmen från stora sprickor i urberget marken och det håller temperaturen på behagliga 34–38 grader, även mitt i vintern. Källorna ligger mitt i naturen på ett gräsbevuxet fält omgivet av fjälltoppar och drivande isberg. Vi sänker oss ner i det varma vattnet och njuter av den vackra naturen som omgärdar oss.

17 aug: Narsaq
I dag blir det båttur till Narsaq som är en relativt ung stad. Den byggdes som en handelsstation Nordprøven 1830 och blev först en stad år 1959. I dag finns det cirka 1500 invånare. Staden ligger mycket vackert bredvid en fjord som nästan alltid är fylld med isberg från de närmaste glaciärerna.
Höga berg finns det också där inklusive den berömda Kvaneberget, som innehåller över 200 olika mineraler (inklusive den vackra, rosa ädelstenen Tugtupit) och är ett mekka för alla som är intresserade av geologi. Det finns många fina promenader runt om i Narsaq och vi besöker folkmuseet som ligger i de historiska koloniala husen runt den gamla hamnen. Det är ett mycket intressant museum med bland annat en imponerande sten och mineralsamling.

15 aug: Tvillingglaciären
Vi ger oss ut med en båt, korsar den breda Ikerssuaqfjorden och fortsätter bland drivande isberg tills vi når vad lokalbefolkningen kallar Tvillingglaciären. Detta är en fantastisk plats där du kan gå i land och bokstavligen känna på isen!
På returresa passerar vi fågelklippor och ett naturskönt vattenfall.

19 aug: Qassiarsuk och Narsarsuaq
Vi lämnar Narsaq och gör vår sista båtresa som tar oss först till Qassiarsuk som också är känd som Brattahlid där vikingen Erik den röde, Grönlands upptäckare bosatte sig år 982. Där ser vi både ruinerna och en flott rekonstruktion av ett långhus från Nordbotiden.

Erik den röde föddes omkring 940 i Norge. Hans far, Torvald Åsvaldsson, dömdes fredlös och utvandrade till Island tillsammans med sin son. På Island gifte sig Erik med Tjodhild. Sedan fadern dött och även Erik dömts fredlös 982 på grund av dråp, gjorde han en tre år lång resa västerut där han hittade land vilken han namngav Grönland. Från år 985 var Erik den röde bosatt på gården Brattahlíð, numera Qasiarsuk.
Slutligen fortsätter vi med båt över fjorden till Narsarsuaq där vi sover sista natten.

20 aug: Narsarsuaq - hemresa
År 1941 byggde USA militärflygplats i Narsarsuaq som fick kodnamnet Bluie West One och var huvudbasen för amerikanska flottan mellan Amerika och Europa. I dag är den största flygplatsen på Sydgrönland.

I Narsarsuaq bor runt 160 människor och där finns det handel, en skola, hotel och vandrarhem och ett kaffé.

Kl. 15:00 avgår vårt flyg till Köpenhamn men på morgonen hinner vi göra en liten vandring till utsiktsplatsen "Signalhøjen" (ca en timme) och uppe på toppen har vi en imponerande utsikt över glaciären. Vi besöker också museet i by som har en imponerande samling fotografier och artefakter som går tillbaka till den gamla tiden.
Flyget ankommer Köpenhamn kl. 23:30 lokal tid.

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

 

 

 

 


Qassiarsuk Foto: Bengt Tydén


Bredefjord


Foto: Kevin O´Hara


Foto: Anders Ulrich la Cour Vahl