Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Grönlands västkust med färdledare, 7 dagar (4095)

Följ med till Grönland vid midnattssol och nationaldagsfirande.! Vi har valt ut det bästa av Grönland där vi får uppleva natur, kultur och möta lokalbefolkningen. En dag gör vi en lite längre vandring på 4-5 timmar, den som inte vill eller kan vandra har en eftermiddag på egen hand i Ilulissat. Vi färdas med flyg, båt och till fots för att komma nära isbergen och njuta av naturen. 


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Ilulissat betyder isberg på grönländska. Det kommer inte som någon överraskning för dem som har besökt staden. Ilulissat ligger vackert beläget vid mynningen av den 50 km långa isfjorden. Kangiaglaciären fyller på fjorden med stora isberg och är den mest isbergsproducerande glaciären på norra halvklotet.

Det bor cirka 4500 människor i Ilulissat och nästan lika många slädhundar. Detta vittnar om hur viktig slädhunden fortfarande är som transportmedel, t.o.m. i en modern stad som Ilulissat. De många fiskebåtarna och trålarna vittnar också om fiskets vikt för staden.

Qasigiannguit betyder "De spräckliga sälarnas plats", vilket visar att området lämpar sig bra för jakt. Även valarna trivs numera i området och det finns fina möjligheter att vi ser val, både vid båtfärden, men även direkt från hotellet.

Reseledare Nivé Heilmann
Färdledare Nivé Heilmann är född och uppvuxen i huvudstaden Nuuk och är bosatt i Qasigiannguit. Hon talar skandinaviska, danska, engelska och grönländska och har under ett antal år arbetat som turistguide med bas i Ilulissat. Guidearbetet omfattar hela Disko-bukten, men hon har också seglat med grupper från Narsarsuaq till Siorapaluk. Hon har också arbetat som barn- och ungdomskonsulent med ett fondprojekt för Blå Kors Danmark och Grönland, som fokuserar på barns villkor och trivsel på ön. Genom sitt arbete har hon ett stort kontaktnät över hela Grönland. Nivé ser fram emot att få träffa er och att få visa er allt vad Grönland har att erbjuda!
Sedan en kort tid driver hon tillsammans med sin man ett turistföretag med fokus på kultur och natur i detta område!

Resplan
Dag 1. Flyg till Kangerlussuaq och vidare till Ilulissat (Enklare måltid på flyget och M)
Dag 2. I Ilulissat (F, L, M)
Dag 3. Båt via isfjorden från Ilulissat till Qasigiannguit (F, L, M)
Dag 4. I Qasiannguit (F, L, M)
Dag 5. Båt från Qasiannguit till Ilulissat (F, L, M)
Dag 6. Nationaldagsfirande i Ilulissat (F, L, M)
Dag 7. Hemresa (F och en enklare måltid på flyget)
Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

Tips: Många av bilderna på denna sida kan ni klicka på och få upp en större version.

 Resedatum
  2020: 16 - 22 juni
Se även liknande resa med svensk guide den 15-21 augusti,

Flygtider:
Normalt går flyget 10:45 från Köpenhamn och återkommer kl 20:00.
Flygbolaget kan dock ändra dessa flygtider.
 

 Pris (SEK) pris per person
 


Del i dubbelrum: 39000
Enkelrumsavgift (begränsat antal): 3900

OBS! Ovanstående priser är dagsaktuella priser och kan komma att ändras. Redan bokade resor ändras dock normalt inte (se resevillkoren)
 

 Priset inkluderar
 

• Flyg Köpenhamn - Kangerlussuaq - Ilulissat t/r.
• Transporter och båtresor enligt program
• Färdledare
• Alla skatter och avgifter
• 6 nätter på hotell (egen dusch och WC)
• Studiebesök, hembesök, museibesök, besök på hundplats och mycket mer.
• Helpension (Dag 1 och 7 serveras lätt måltid på flyget).
 

 Priset inkluderar inte
  • Måltidsdyck
• Rese- och avbeställningsförsäkring
(Kan dock köpas direkt här på webben)
 

Resan genomförs med min 8 och max 12 deltagare

 

Program
Dag 1                   
Morgonflyg från Köpenhamn via Kangerlussuaq till Ilulissat, där vi beräknas landar strax efter lunch. Ilulissat är Grönlands tredje största stad med knappt 5 000 invånare, belägen ca 250 km norr om polcirkeln. Namnet Ilulissat betyder isberg på grönländska och staden gör skäl för sitt namn! Staden ligger i Diskobukten, nära mynningen till den 5 mil långa isfjorden, som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Fjorden är fylld med isberg från den mest produktiva glaciären på norra halvklotet, Kangia. Glaciären trycker ut över 20 miljoner ton isberg per dygn – året runt! Färdledare Nivé möter på flygplatsen och efter incheckning på vårt hotell gör vi en stadspromenad i den pittoreska staden. I Ilulissat livnär sig de flesta av invånarna på fiske eller fiskeindustrin. I hamnen ligger fiskebåtarna på rad och vid marknadsplatsen ”brättet” säljs dagens fångst. Ilulissat är polarforskaren Knud Rasmussen födelsestad och hans barndomshem är nu omgjort till museum. Den gamla Zionskyrkan av trä, tillhör också stadens sevärdheter.
Måltider: Enklare måltider på flyget och middag

Dag 2 Vandring till boplatsen Sermermiut vid isfjorden
VEn dag fylld med naturupplevelser! Vi gör en promenad till den gamla boplatsen Sermermiut, naturskönt belägen med en fantastisk utsikt över isfjorden. Platsen beboddes av människor redan 2 000 år f kr och än i dag kan man se lämningar och inuitgravar från den tidsperioden. Den som vill fortsätter vandringen längs Isfjord i lugn takt. För att skydda den känsliga, arktiska naturen har man anlagt gångstigar av brädor hela vägen ner till Isfjord. Den bedövande vackra utsikten över isbergen som rinner ut i havet får en att glömma eventuell trötthet. Vandringen tar 4-5 timmar och vi har med matsäck som vi dukar upp och avnjuter medan vi blickar ut över det fascinerande isbergslandskapet. Den som inte kan eller vill vandra återvänder till Ilulissat och har resten av dagen att själv flanera i byn.
Måltider: Frukost, matsäckslunch, middag.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Det förekommer ingen camping på denna resa, men de som tältar på denna plats har en fantastisk utsikt att kliva ut till på morgonen!

Dag 3 Båtresa via isfjorden till Qasigiannguit – valskådning och isberg
Tidig morgon går vi ombord på båten som ska ta oss ut på den världsarvslistade isfjorden och samtidigt transportera oss från Ilulissat till Qasigiannguit i den sydliga delen av Discobukten. Vi har frukostpaket med oss för att kunna avnjuta frukosten ombord. Nu får vi verkligen möjlighet att studera de pampiga isbergen och med lite tur kan vi se både val och säl. Qasigiannguit kallas ofta i folkmun för ”valarnas huvudstad”. Under sommarmånaderna, maj till september, samlas ofta många valar här i den södra delen av Diskobulten och man kan se deras utblås och stjärtfenor mot horisonten. De vanligaste valarna vi ser är knölval och vikval, men även sillval, blåval, späckhuggare och grönlandsval kommer på besök. Efter drygt tre timmars båtfärd anländer vi till Qasigiannguit som med sina 1300 invånare och är ett ganska stort samhälle enligt grönländska mått. Staden grundades av danskar på kolonialtiden och de döpte staden till Christianshåb till kung Christians ära.
Måltider: Frukostpaket, lunch, middag


En vandring längs stranden när lätt dimma ligger kring isbergen.

Dag 4 I Qasigiannguit
Vi gör en rundvandring i samhället och i ett av de gamla trähusen från kolonialtiden hittar vi stadens museum, där man bland annat kan se objekt från Saqqaqkulturen. Stadens grönländska namn betyder ”de små spräckliga sälarna” och här har det funnits goda möjligheter till traditionell säljakt. Även idag livnär sig invånarna till största delen av fiske och jakt och på stadens fiskfabrik prepareras i första hand blåkveit och krabbor. Nivé kommer med all säkerhet se till att vi får prova på några grönländska specialitér. Vi ska också besöka en hundslädesplats. Slädhundarna är fortfarande otroligt viktiga för grönländarna och i Ilulissat finns det i princip lika många hundar som invånare, dvs ca 5000! Slädhunden är inte ett husdjur utan ett arbetsdjur och ett viktigt verktyg för jägare och fiskare. Hunden är perfekt byggd för grönländska förhållanden, den tål hård kyla, är intelligent och tålig. Under besöket här får vi veta mer om det viktiga arbete som Grönlandshundarna utför. Från vårt hotell har vi en strålande utsikt över fjorden och kan spana efter valar och vackra isformationer. Någon solnedgång eller soluppgång får vi dock inte uppleva, för den här tiden på året lyser solen dygnet runt.
Måltider: Frukost, lunch, middag


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Dag 5 Båtresa från Qasigiannguit till Ilulissat
På förmiddagen tar vi båten från Qasigiannguit till Ilulissat och vi har ytterligare en chans att komma riktigt nära de stora isbergen och att skåda val. I Ilulissat fortsätter vi att utforska omgivningarna och kanske får vi se hur ortsbefolkningen förbereder inför morgondagens nationaldagsfirande.
Måltider: Frukost, lunch och middag.

Dag 6 Nationaldagsfirande i Ilulissat
Grönlands nationaldag är den 21 juni och firas över hela Grönland. Nationaldag firas på årets längsta dag eftersom solen och naturen alltid har haft och fortfarande har en stor betydelse för grönländarna. Dagen till ära bär många av invånarna sina vackra nationaldräkter. Programmet ser olika ut från år till år, men det blir en dag full av folkliv och aktivitet. I Ilulissat brukar muséet ha öppet hus, sångkören brukar sjunga vid torget och folkdansarna dansa. I hamnen är det kajakuppvisning.
Måltider: Frukost, lunch och middag

Dag 7 Hemresa
Morgonflyg från Aasiaat via Kangerlussuaq med ankomst till Köpenhamn på kvällen.
Måltider: Frukost och en lättare måltid ombord på planet.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 

 
 


Iskanten Foto: Monica Larsson

 


Isberg i dimma Foto: Monica Larsson