Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Grönlands västkust med svensk färdledare, 7 dagar (4099)

Följ med Grönlandsresors Monica till Grönland! Vi har valt ut det bästa av Grönland där vi får uppleva natur, kultur och möta lokalbefolkningen. En dag gör vi en lite längre vandring på 4-5 timmar, den som inte vill eller kan vandra har en eftermiddag på egen hand i Ilulissat. Vi färdas med flyg, båt och till fots för att komma nära isbergen och njuta av naturen. Detta är en resa som har ett fullt program utan att vara stressigt. Vi äter gott, träffar människor och är en så pass liten grupp att vi får plats på en egen liten båt. 


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

En resa där "nästan allt" ingår och vi reser i liten grupp. Vi tar bara in 12 personer på denna resa så att vi kan ha egen båt när vi ger oss ut på valsafari eller snirklar runt isbergen på Ilulissat isfjord. Det är en intensiv resa med fokus på både kultur och natur. Vi bor bekvämt och äter gott.

Nästintill helpension ingår och det är bra, mycket och spännande mat. Vi besöker stadens olika restauranger och provar oss igenom det grönländska köket.

Klassiska utflykter ingår som Isfjorden, valsfari, Sermermiutvandring, men också besök i en by, hemma hos, museum och tur till inlandsisen i Kangerlussuaq.

Monica säger:
"Ilulissat är mitt andra hem och kombinerar trivsel med fantastisk natur och jag ser verkligen fram till att ännu en gång besöka staden och dess omgivningar.

Jag har valt en liten storlek på gruppen och då vi blir maximalt 12 personer så är vi ett perfekt antal för att få en liten båt för oss själva som vi kan ge oss iväg och uppleva med. Det går inte att lova att vi får en egen båt för 12 men förutsättningarna är bra för detta. Även när det kommer till att besöka hemma hos är det en förutsättning att vi inte är en stor grupp.

Vi anpassar oss efter väder och vind och jag ser till att oavsett väder får vi spännande mat och upplevelser. Vi gör kortare vandringar. Det kommer också att finnas tid för att uppleva på egen hand, men jag kommer att försöka se till att ni inte missar någon av de klassiska "pärlorna". Jag har med vilja inte styrt upp programmet i detalj utan närmare resan så vet vi mer vad som händer lokalt och jag föredrar att vi upplever mer än håller oss till ett strikt program som är gjort ett år i förväg. Ju flexiblare vi är desto mer spännande och givande blir resan även om alla ramar som transporter och boenden kommer att vara bokade och klara."
 

Ilulissat betyder isberg på grönländska. Det kommer inte som någon överraskning för dem som har besökt staden. Ilulissat ligger vackert beläget vid mynningen av den 50 km långa isfjorden. Kangiaglaciären fyller på fjorden med stora isberg och är den mest isbergsproducerande glaciären på norra halvklotet.

Det bor cirka 5000 människor i Ilulissat och ungefär 2500 slädhundar. Detta vittnar om hur viktig slädhunden fortfarande är som transportmedel, t.o.m. i en modern stad som Ilulissat. De många fiskebåtarna och trålarna vittnar också om fiskets vikt för staden.

Kangerlussuaq betyder "den långa fjorden" och längst in i den 16 mil långa fjorden ligger staden som tidigare var en amerikansk flygbas. Området är rikligt på djur och det finns över 5000 myskoxar och fina fiskevatten i området. Den mäktiga inlandsisen ligger endast en kort bilfärd bort.

Reseledare Monica Larsson
Vår svenska färdledare, Monica Larsson ägare av Grönlandsresor var under 6 år bosatt i Ilulissat och har arbetat med turistnäringen på Grönland i drygt 25 år. Hon har en passion för matlagning och spännande grönländska skrönor och berättelser. Under resans gång bjuder hon på berättelser om landets historia sedan vikingatiden till idag, kulturen i dagens Grönland och även planerna för hur framtiden ser ut. Monica berättar också gärna om naturen och livet kring isfjorden och hur det var att bo här.

Tips: Många av bilderna på denna sida kan ni klicka på och få upp en större version.

 Resedatum
  2023: 28 juni - 4 juli

Flygtider:
Normalt går flyget 09:00 från Köpenhamn och återkommer kl 21:00.
Flygbolaget kan dock ändra dessa flygtider.
 

 Pris (SEK) pris per person
 


Del i dubbelrum: 47500
Enkelrumstillägg: 4600 (begränsat antal)

Fullbokad. Endast väntelista.
Till nästa år planerar Monica två resor till Grönland.
Västgrönland med svensk färdledare 8 dagar (som årets resa).
Sydgrönland, kultur och natur 8 dagar (helt ny resa).

För båda gäller att det är små grupper och vi tar emot intresseanmälningar redan nu till info@gronlandsresor.se
Mejla oss om ni är intresserade så får ni förstahandsinformation när datum, program och priser är klara för 2024.
Ange vilken av resorna som ni främst är intresserade av.
 

 Priset inkluderar
 

• Flyg Köpenhamn - Kangerlussuaq - Ilulissat t/r.
• Svensk färdledare från ankomst till avresa
• Alla skatter och avgifter
• 6 nätter del i dubbelrum på valt övernattningsalternativ
• Inkluderade utflykter:
  Tur till Inlandsisen i Kangerlussuaq,
   Besök i en bygd i Diskobukten
Kombinerat med val- och isfjordssafari i liten båt,
   Stadsvandring i Ilulissat
   Vandring till Sermermiut.
   Inträde Ilulissat museum och Isfjord Centret
   Kaffemik hemma hos
   Besök hos grönländska hundar.
• 6 frukost, 4 luncher, 6 middagar (Dessutom på dag 1 och 7 serveras lätt måltid på flyget).
• Karta över Ilulissat både stads och vandringskarta
 

 Priset inkluderar inte
  • Måltidsdyck
• Rese- och avbeställningsförsäkring
(Kan dock köpas direkt här på webben)
 

Resan genomförs med min 10 och max 12 deltagare

OBS! Ordningen på nedanstående program kan komma att ändras. Under resans gång kommer programmet att anpassas till väder och vind och det som händer under resans gång. Det bli normalt en mängd tidsändringar och justeringar, men det är det som gör det möjligt att uppleva mycket!

Program
Dag 1                   
Avgång med flyg från Köpenhamn till Kangerlussuaq. Områdets djurliv är rikt, och redan ett par kilometer från flygplatsen kan man få syn på några av de tusentals myskoxar som finns i området. Vi gör en utflykt upp till inlandsisen vid Point 660. Här kan man komma riktigt nära isen med bil. Beroende på förutsättningarna så kan det bli upp till 10 minuters promenad till själva isen. Sista biten kan vara lite ansträngande, men det är mödan väl värt! Det är en oförglömlig upplevelse att stå uppe på detta väldiga hav av is som täcker nära 85% av Grönlands yta. Vi blickar ut över det böljande landskapet och känner naturens storhet. Det är en stor upplevelse att beträda den enorma inlandsisen och man känner den massiva kylan från den 3 kilometer tjocka isen. På vägen till och från Point 660 kör vi genom ett varierande landskap, bland annat genom arktisk öken. Det finns goda förutsättningar att se renar, polarrävar, myskoxar och fåglar på turen. Övernattning på Hotel Kangerlussuaq.
Måltider: Enklare måltid på flyget och middag (lunch efter ankomst ingår ej av logistiska skäl)


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor
Vi möter den mäktiga inlandsisen på vår utflykt.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor
Och vi kommer även upp på inlandsisen. Det är en mäkta känsla att komma upp den isklump som täcker 85% av hela Grönland och är uppemot 3 km tjock.

Dag 2
Vi flyger nu vidare till isbergens stad Ilulissat. Passa på att under den 45 minuter långa flygfärden se ut över landskapet och isfjorden när det närmar sig inflygning.

Vi gör en stadspromenad i den pittoreska staden som ligger så fint invid den enorma isfjorden. I Ilulissat livnär sig de flesta av invånarna på fiske eller fiskeindustrin. I hamnen ligger fiskebåtarna på rad och vid marknadsplatsen ”brättet” säljs dagens fångst. Ilulissat är polarforskaren Knud Rasmussen födelsestad och hans barndomshem är nu omgjort till museum.
Måltider: Frukost, lunch, middag.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Det förekommer ingen camping på denna resa, men de som tältar på denna plats har en fantastisk utsikt att kliva ut till på morgonen!

Dag 3
Idag är det dags för valsafari och båttur bland isbergen. Många valar drar på sommaren in i Diskobuktens kallare vatten. De vanligaste valarna vi ser är knölval och vikval, men även sillval, blåval, späckhuggare och grönlandsval kommer på besök.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Vi kommer att besöka en by och se hur livet på landet är. Livet på den grönländska landsbygden är på ett sätt lugnt men samtidigt intensivt och det blir tydligt att naturen styr det dagliga livet.

Även om byn inte ligger långt från Ilulissat, så blir det tydligt vilka stora kontraster det är.

Vi återvänder så småningom till Ilulissat och vårt hotell.

Måltider: Frukost, lunch, middag

Dag 4
Vi fortsätter upptäcka staden och att smaka på den grönländska matkulturen. Ett besök hos de lokala konstnärerna är att rekommendera och för de som vill ut och lära känna folk, så gör ett besök på kvällen på den lokala puben.

Måltider: Frukost, lunch, middag

Dag 5

En dag fylld med naturupplevelser! Vi gör en promenad till den gamla boplatsen Sermermiut, naturskönt belägen med en fantastisk utsikt över Isfjorden. Platsen beboddes av människor redan 2 000 år f kr och än i dag kan man se lämningar och inuitgravar från den tidsperioden.


Det nya isfjordscentret vid Sermermiut
Foto: Monica Larsson, Grönlandsresor

Den som vill fortsätter vandringen längs Isfjord i lugn takt. För att skydda den känsliga, arktiska naturen har man anlagt gångstigar av brädor hela vägen ner till Isfjord. Den bedövande vackra utsikten över isbergen som rinner ut i havet får en att glömma eventuell trötthet. Vandringen tar 4-5 timmar och vi har med matsäck som vi dukar upp och avnjuter medan vi blickar ut över det fascinerande isbergslandskapet. Den som inte kan eller vill vandra återvänder till Ilulissat och har resten av dagen att själv flanera i byn.
Måltider: Frukost, lunch, middag


En vandring längs stranden när lätt dimma ligger kring isbergen.

Dag 6
Idag fortsätter vi med att utforska stan och möta intressanta människor som ger oss en inblick i hur man lever på Grönland. Vi kommer också att besöka en hundslädesplats. Slädhundarna är fortfarande otroligt viktiga för grönländarna och är inte ett husdjur utan ett arbetsdjur och ett viktigt verktyg för jägare och fiskare. Hunden är perfekt byggd för grönländska förhållanden, den tål hård kyla, är intelligent och tålig. Under besöket här får vi veta mer om det viktiga arbete som Grönlandshundarna utför. En minnesvärd avslutning på vistelsen i Ilulissat.

Måltider: Frukost och middag
 


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Dag 7
Morgonflyg till Kangerlussuaq för vidare färd till Köpenhamn där vi landar 20:00

Måltider: Frukost, lunch och en lättare måltid ombord på planet.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 

 
 


Iskanten Foto: Monica Larsson

 


Isberg i dimma Foto: Monica Larsson