Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Eld & Is - Island & Grönland, 9 dagar (4800)

Kontrasterna mellan Island och Grönland är verkligen stora. På Island ligger urkraften i jordens inre där vulkaner har format landskapet och gör det än i dag. På Grönland är det istället den enorma inlandsisen som täcker 85% av landet och producerar enorma isberg av ofantliga storlekar. Isberg som skiftar från kritvitt till turkos inramas av berg i brunt och grönt. I dalarna ligger mattor av prästkragar och nationalblomman niviarsiaqs (praktmjölke på svenska) lila färg. På den här resan vistas vi i två helt skilda platser. Först besöker vi Island med sina rykande varma källor, mäktiga vattenfall, svarta lavafält och områden som knappast ändrats sedan vikingatiden. Nästa anhalt är Ilulissat, isbergens stad, Grönlands tredje största stad med nästan 4500 invånare och lika många hundar som ligger vid den stora isfjorden med sina gigantiska isberg.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Foto: Anne Bloom, Grönlandsresor
Stokkur har här ett utbrott som sker med täta mellanrum
Foto: Anne Bloom, Grönlandsresor

Ilulissat betyder isberg på grönländska. Det kommer inte som någon överraskning för dem som har besökt staden. Ilulissat ligger vackert beläget vid mynningen av den 50 km långa isfjorden. Kangiaglaciären fyller på fjorden med stora isberg och är den mest isbergsproducerande glaciären på norra halvklotet.

Det bor cirka 4500 människor i Ilulissat och nästan lika många slädhundar. Detta vittnar om hur viktig slädhunden fortfarande är som transportmedel, t.o.m. i en modern stad som Ilulissat. De många fiskebåtarna och trålarna vittnar också om fiskets vikt för staden.

Tips: Många av bilderna på denna sida kan ni klicka på och få upp en större version.

 Resedatum (4800)
  2019:
8 - 16 juli
15 - 23 juli
 
 Pris (SEK) pris per person
 

Del i dubbelrum 29850:-
Enkelrum 36600:-

OBS! Ovanstående priser är dagsaktuella priser och kan komma att ändras. Redan bokade resor ändras dock normalt inte (se resevillkoren)
 

 Priset inkluderar
 

Båda alternativen
• Flyg Norden*) - Island t/r.
• Flyg Keflavik - Ilulissat t/r
• 4 nätter Hotel Fron i Reykjavik inkl. frukost
• 4 nätter Nuka Hostels i Ilulissat utan frukost
• Transfer till/från inkvartering
• 1 Dagsutflykt Den gyllene cirkeln och sydkusten
• 1 Dagsutflykt Reykjanes UNESCO Geopark
• Inträde comfort till den Blåa Lagunen
• Ilulissat stadsrundtur
• Ilulissat båttur till isfjorden
• Alla skatter och avgifter.

*) Arlanda, Köpenhamn, Helsingfors, Göteborg eller Oslo. Pristillägg kan förekomma.
 

 Priset inkluderar inte
  • Rese- och avbeställningsförsäkring
(Kan dock köpas direkt här på webben)
 

Program
Dag 1 - Ankomst Island        
Ankomst till Island på eftermiddagen och transfer till Reykjavik och hotell Fron*** ett 3 stjärnigt hotell som ligger mitt i Reykjavik centrum.
Kväll disponeras på egen hand

Dag 2 - Den gyllene cirkeln & Sydkusten
På denna dagsutflykt kombinerar vi höjdpunkterna Islands Gyllene Cirkel och Södra kusten till en heldagsutflykt. Denna tur ger dig många av Islands rika och robusta skönheter. Upplev de tektoniska plattorna, geotermiska geyserområdet, den svarta sandstranden, basaltkolonnerna och de många vattenfallen utanför Reykjavik.

Resan börjar på UNESCOs utsedda världsarv, Thingvellir National Park. Födelseplatsen för Althingi där islands parlament grundades år 930 e.kr., det här är också där de tektoniska plattorna sakta sugs ut för att skapa en riftdal.

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Det mäktiga Gullfoss
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Djupt i den Gyllene cirkeln är det kolossala Gullfoss - vattenfallet som är ett av Islands vackraste vattenfall (namnet betyder Guldfallet. Vattnet faller i två omgångar – först 11 meter, sedan 21 meter – ner i en klyfta som är 20 meter bred och 2,5 km lång.

Foto: Anne Bloom, Grönlandsresor
Stokkur har här ett utbrott som sker med täta mellanrum
Foto: Anne Bloom, Grönlandsresor

Nästa stopp blir Geysirområdet där den mycket aktiva  källan Strokkur sprutar vattenkasader 30 meter upp i luften med några minuters mellanrum. Geysirområdet blev aktivt för mer än 1000 år sedan och består av mer än ett dussintal kokande vattenhål. Den ”ursprungliga” Geysirn som ligger i direkt närhet av Strokkur är mindre aktiv i dag men är den som givit sitt namn till varma källor över hela världen.


Skogarfoss Foto: MIkael Grönvik, Grönlandsresor

På sydkusten kommer du till vattenfallet Skogarfoss. Med trappan längs sidan kan du gå upp till toppen för en fantastisk utsikt över fallen och dalen nedanför.

Vidare till den svarta sanden på den mystiska stranden Reynisfjara med de höga basaltsformationerna som kan klättras och de andra spektakulära klipporna Reynisdrangar som kan ses strax utanför i havet.

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

För att avsluta denna magiska dag kommer du till vattenfallet Seljalandsfoss där du har möjlighet att gå bakom vattenfallet och känna sprayen på din hud - en riktig fest för sinnena.

Berikad med historisk fakta och fängslande berättelser, kommer din kunniga guide att fylla din fantasi och ge liv till dessa häpnadsväckande landmärken.

Du fortsätter vidare till Keflavik flygplats och tar flyget till Ilulissat, isbergens stad på Grönland. Flyget avgår kl. 23:05 och landar 00:15 Grönländsk tid. Transfer till Nuka Hostel i Ilulissat.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Det förekommer ingen camping på denna resa, men de som tältar på denna plats har en fantastisk utsikt att kliva ut till på morgonen!

Dag 3 - Ilulissat stadsrundtur
Ilulissat (Jakobshavn) grundades 1741 och är idag Grönlands tredje största stad med runt 5000 invånare. På den här stadsvandringen berättar guiden om stadens historia, om den grönländska kulturen och om livet nu här idag 30 mil norr om polcirkeln. Du besöker fiskarna i hamnen, försäljarna på "brättet" den lokala marknaden. Vi går igenom den gamla kolonidelen av staden och passerar förbi Knud Rasmussens födelsehem samt den gamla träkyrkan Zionskyrkan.
Längd: ca 2 tim.


En vandring längs stranden när lätt dimma ligger kring isbergen.

En tur till Sermermiut, tidigare boplats, rekommenderas. Sermermiut ligger vid Isfjorden och man blickar från land ut mot de stora isbergen. Turen kan göras på egen hand eller med guide.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Dag 4 - Båttur på Isfjorden
Att ta en båttur ut på själva Isfjorden rekommenderas också starkt, att komma nära inpå isbergen är en otrolig upplevelse. Det är utan tvivel en av de allra största attraktionerna på hela Grönland. Här produceras 20 miljoner ton isberg per dygn, året runt! Resultatet är de enorma isberg, som reser sig uppemot 100 meter över havsytan. På den här båtturen så kommer du att få uppleva detta fantastiska naturens skådespel på nära håll. Du kommer tillräckligt nära isbergen för att verkligen förstå hur stora de egentligen är. Det kan annars vara ganska svårt att föreställa sig deras storlek då man saknar preferenser. Denna tur är mycket populär och kommer att ge er en upplevelse som ni kommer att minnas en lång tid framöver. Glöm inte kameran!
Längd: ca 2,5 timmar.
 


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Dag 5 - På egen hand
En hel dag till eget förfogande och extra utflykter. Det finns mycket att välja på. Det är t.ex. en upplevelse att gå en tur nere i fiskehamnen, där det ofta är full aktivitet. Gå förbi ”brættet” –den lokala marknaden - där urvalet av kött och fisk hela tiden varierar. Ta en tur förbi systugan, där olika produkter av skinn, päls och tyg säljs. Vissa butiker säljer traditionellt grönländskt konsthantverk av exempelvis horn och tand. Unna dig själv att äta på de bra restauranger som finns i stan, där man kan prova det lokala grönländska köket.

En dagstur till den kalvande glaciären vid Eqi är också en uppskattad utflykt. Här kommer ni nära en glaciär med en isvägg ca 80-90 meter hög. Ni hör hur isen brakar och det låter som blixt och dunder och när isen ramlar ner i vattnet så frigörs en mängd syre som varit pressat av isen i tusentals år och man hör hur det bubblar i vattnet. (Ingår i utflyktspaketet).


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

En valsafari är även en tur som kan vara ett trevligt alternativ och här ovan ser vi en val simmande bredvid ett isbergs isvägg.

För att se alla utflykter som vi erbjuder i Ilulissat så gå till vår informationssida om Ilulissat.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Dag 6 - åter till Island
Avgång kl. 17:00 med flyget till Island och ni är framme på Keflavik flygplats vid 22-tiden. Transfer till Reykjavik och hotell Fron.

Dag 7 - Dag på egen hand
En hel dag till eget förfogande och extra utflykter.

Dag 8 - Reykjanes UNESCO Geopark och den Blåa Lagunen
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
I dag får du lära känna Reykjanes UNESCO Geopark som inkluderar ett besök till det geotermiska kraftverket i Hellisheiði. Ta in den magnifika kusten och dramatiska brytande vågorna vid fyren Reykjanesviti och gå ut på "Bron mellan kontinenterna", som förbinder de Amerikanska och Eurasiska kontinentalplattorna. Vi stannar vid spökkällan “Gunnuhver” och Krisuvik/Seltun där det bubblar och ryker varm ånga från marken och du får förnimmelse av jordens inre urkraft här på denna vackra halvö.

Foto: Patrik Grönvik, Grönlandsresor
Blå Lagunen, en perfekt start på ett islandsäventyr
Foto: Patrik Grönvik, Grönlandsresor

Denna resa avslutas med ett härligt bad i den Blåa Lagunen. En höjdare för både kropp och själ.
Transfer från Blåa Lagunen till Reykjavik avgår varje timme fram till kl. 22:00.

Dag 9 - Hemresa
Tidig avresa från Keflavik.

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 

 
 


Iskanten Foto: Monica Larsson


Isberg i dimma Foto: Monica Larsson


Klyftan mellan kontinenterna i Thingvellir


Gullfoss