Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 

 

       

Hundspannsäventyr på Svalbard, 3 dagar (7000)

Bli ett med den arktiska naturen och kör ditt eget hundspann genom vida dalar och över snötäckta glaciärer. Ett äventyr där du sover i den nya och välutrustade Spitsbergen Expedition Lodge och upplever autentisk vildmark, stillhet och ett unikt samspel med hundar som för dina tankar långt från civilisationens hektiska vardag. 

Fram till mitten av 1960-talet så var hundspann det enda sättet att ta sig fram under vintern på Svalbard. Flera årtionden senare så är det fortfarande många som föredrar hundspann före snöskoter. När man reser ensam kan en snöskoter ibland svika på grund av kylan eller genom tekniska problem. En polarhund däremot, sviker aldrig!Hundarna är också utmärkta björnvarnare om en isbjörn skulle ta sig i närheten.

 Resedatum (7000)
    2023:
Avresa varje måndag och fredag mellan den 23 januari och 12 maj 2023 (om väderleken tillåter).

Min / max deltagare: 2 / 8
Minimiålder: 12 år

 Pris per person:
  18800
 

 Priset inkluderar
  • Ytterkläder som kan lånas: vantar, ansiktsmask/balaklava, tjock mössa, skidglasögon, vinterkängor och varm overall.
• Måltider under expeditionen (ej i Longyearbyn)
• Erfarna guider med all nödvändig säkerhetsutrustning

 Priset inkluderar inte
  • Flygresa
• Ev övernattning i Longyearbyn (krävs troligen)
• Måltider i Longyearbyn
• Alkoholhaltiga drycker
• Res- och avbeställningsförsäkring.

OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och förhållanden.

Program
Dag 1
Runt kl. 9.00 möter guiden upp vid ditt boende och kör dig till startplatsen för expeditionen som är hos Green Dogs hundgård, ca en mil in i Bolterdalen. Här får du kläder för turen innan guiden ger er noggranna instruktioner i hundspannskörning. Alla hjälper till med att sela hundarna och spänna fast dem vid slädarna. Guiden kör först tillsammans med en eller två av deltagarna och resten följer efter, två och två. De ivriga hundarna för ett riktigt oväsen i början av turen men lugnar snart ner sig och tystnaden träder in. Njut av Svalbards läckra landskap ackompanjerat av ljuden från hundarnas tassar och slädens medar mot snön. Efter ca 2 timmar når vi en vacker isgrotta som bildats med hjälp av sommaren smältvatten. Med hjälm och pannlampor utforskar vi glaciärgrottans iskristaller och äter lunch i vår egna snöigloo. Under tiden får hundarna vila inför eftermiddagens nästa etapp som fortsätter ut ur Bolterdalen och in genom Foxdalen där vår mysiga lilla stuga väntar. Njut av värmen, berättelserna och den goda maten innan vi kryper ner i våra sovsäckar på liggunderlag och somnar gott.

Dag 2
Nästa morgon spänner vi för hundarna och fortsätter in i Jansonhaugen och Adventdalen. Den vida, vackra Adventdalen smalnar snart av och vi upplever de dramatiska fjällen ännu närmare när vi följer Elveleiets väg som slingrar sig inåt landet. Vi fortsätter in i Eskerdalen och om möjligt in i Sassendalens spännande och omväxlande terräng. Eventuellt kan vi äta lunch vid ett fruset vattenfall, nära mynningen av Sassendalen. Efter en gedigen dagsetapp i det snöskoterfredade området Trehögdalen anländer vi till Juvahytta, en underbar stuga med elektricitet, sovrum, vardagsrum och kök. I februari och mars, när ljuset är magisk och dagsljuset begränsat, är det underbart efter en dag på slädtur kunna njuta av kvällen i en bekväm omgivning. Alla hjälps åt att sköta- och mata hundarna innan vi äter även middag och lägger oss. Vem vet, kanske norrskenet dansar där ute på himlen när vi njuter av vår bastu med panoramafönster!

Dag 3
Vår sista dag kör vi mot väster, och om tid och väder medger kör vi in en bit i Helvetiadalen innan vi återvänder hem via Bolterdalen. Vi hinner även med en lätt lunch i en mysig stuga i Foxdalen på hemvägen. Hundarna glädjs åt att vara ute på tur och vi har lärt oss för var dag att bättre läsa av deras enskilda personligheter. Vi är tillbaka på hotellet någongång mellan kl 15:00 - 18:00.
Hur krävande är turen
Du behöver ingen tidigare erfarenhet från hundslädeskörning eller liknande för att deltaga, men du bör vara i medelgod fysisk form. Under resans gång blir ni tillfrågade att hjälpa till med att mata hundarna, packa upp och packa ner etc. Vädret i Arktis är oförutsägbart och kan snabbt förändra sig. Med kyla och vind kan temperaturen gå ner till -5°C eller t.o.m. -10°C till och med. Guiderna har ansvaret för er säkerhet och har med sig nödvändig säkerhetsutrustning.

Hundslädeexpeditionens utrustningslista

Nödvändig utrustning:
*
Vind- och vattentät jacka och byxor (Gore Tex eller motsvarande)
* Väska / säck för personlig utrustning
* 2 uppsättningar långa underkläder (tröja och halsduk, rekommenderad ull)
* Varm ulltröja eller fleecetröja / jacka
* 3 par tjocka ullstrumpor
* toalettartiklar
* 1 par gamasjer
* Scarf eller fleecenacke
* Varm hatt, eventuellt huvudband
* 1 par vindtäta vantar
* 2 par ullhandskar eller handskar
* Solglasögon (en fördel med sidoskydd)
* Solskyddsmedel och kall kräm (ej vattenbaserad)

Rekommenderad utrustning:
*
Kikare
* Fotouppsättning i vattentätt fodral, extra minneskort och batteri
* jackor
* 1 par bivaxskor (för användning i tältet för att hålla dina ben varma)
* Skyddsglasögon om du vill använda din egen
* Kart-, kompass- och kartmapp
* Enkla saker att göra
* våtservetter
* Personlig medicin
* Egen sovsäck om du vill använda din privata (ska stå emot -35 ° C)
* Termo liggunderlag (om du vill ha tjockare liggunderlag)

Resevillkor
Läs resevillkoren här »