Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Kajakexpedition i Isfjorden, 6 dagar (7003)

Följ med oss på en sex dagar långt paddeläventyr i den vackra Isfjorden på Svalbard. På sensommaren så går den här turen av stapeln då vi besöker flera intressanta ställen i Isfjorden på Spetsbergen. Vi ser kulturminnen från Svalbards mångfaldiga gruv- och jakthistoria och vi upplever en fantastisk natur. Vi bestämmer själva hur långt vi paddlar från dag till dag och varje dag blir en ny liten expedition.

Isfjorden är den största fjorden på Spetsbergen och sträcker sig 107 km in i landet. Fjorden förgrenar sig i många mindre fjordarmar, från Trygghamna i väst till Tempelfjorden i öst och Ekmanfjorden i norr.

På den här kajakexpeditionen sätter vi fokus på den nordvästra delen av Isfjorden där det är minst båttrafik. Under paddelturen paddlar vi förbi 7 olika glaciärer som stupar rätt ut i havet, med Sveaglaciären som den mäktigaste. Isfjorden har ett rikt fågelliv, en spännande flora och fascinerande historia. Under expeditionen går vi i land på flera ställen där vi ser närmare på kulturminnen från Svalbards mångfaldiga gruv- och jägarhistoria.

Vårt paddeläventyr startar i Longyearbyn där vi får transport till Kapp Waern och målet för expeditionen är att nå fram till den mäktiga Wahlenbergglaciären. Här kommer vi sedan på lördagen att bli hämtade tillbaka till civilisationen i Longyearbyn.

Väder och vind kan medföra ändringar i rutt och program, men med våra
polarcirkelbåtar är det inga problem att bli hämtade var vi än har tagit oss. 

Longyearbyn är startpunkten på vår tur och det är också huvudort på Svalbard. Med sina över 1 600 invånare är det världens nordligaste stad. Frisk luft och en vackert avskalad arktisk natur omger staden. Trots närheten till Nordpolen är temperaturen ganska mil  jämfört med andra områden på samma breddgrad. Medeltemperaturen i Longyearbyn varierar från 14 minusgrader på vintern till 6 plusgrader på sommaren.

Ögruppen Svalbard saknar moms, och därför är det mycket förmånligt att köpa varor i Longyearbyn och priserna på restaurangerna är betydligt lägre än i resten av Norge. Om ni önskar, bokar vi in era extra dagar på något övernattningsställe oavsett om ni vill bo på vandrarhem eller bekvämt på hotell. Ni kommer behöva boka boende natten innan avresan och om ni inte vill flyga hem mitt i natten, även natten efter expeditionen i Longyearbyn.

Vi har även en kajakexpedition kombinerad med en kryssningsexpedition. Läs mer här!

 Resedatum (7004)
  2020:
15-20 juni
22-27 juni
 
 Pris (SEK) exklusive flyg per person:
 

Del i tvåmanstält: 20 350:-

OBS! Ovanstående priser är dagsaktuella priser och kan komma att ändras. Redan bokade resor ändras dock normalt inte (se resevillkoren)

 Priset inkluderar
 

• Övernattning i 2-manstält med liggunderlag.
• Alla måltider enligt program.
• Alkoholfria drycker inkluderat i campen men ej i Longyearbyn.
• Kajakutrustning
• Guide

 Priset inkluderar inte
  • Flyg (kontakta oss gärna för flygpriser)
• Sovsäck
• Övernattning före eller efter turens start
• Måltider som inte nämns ovan.
• Rese- och avbeställningsförsäkring
(Kan dock köpas direkt här på webben)

* Minimum 4 och max 6 personer.
* Det finns begränsat med singel och dubbelkajaker så det kan bli så att man får växla mellan dessa på turen.


Program
Måndag (dag 1)
10:00 Möte med expeditionsledaren vid Cole Miners Cabins reception. Vi blir hämtade från vårt övernattningsställe. När hela gruppen är samlad genomförs informationsmöte, förberedelser inför resan samt packning av utrustningen. Därefter paus för sista minuten köp, lunch etc.

Kl. 15.00 Färdas vi med polarcirkelbåtar till Kap Waern på norra delen av
isfjorden. Vi paddlar i närområdet och slår läger på lämpligt ställe.


Tisdag - fredag (dag 2-5)
Idag startar expeditionen på allvar när vi ger oss ut i vildmarken. Planen är att paddla mot Coraoya, in i den gröna och blomstrande Ekmannsfjorden, passera Flitholmen i riktning till de två imponerande glaciärerna Sveaglaciären och slutligen Wahlenbergsglaciären. Vi kommer att paddla genom fjorden på säkert avstånd till de högsta glaciärerna och slå upp läger som bäst skyddar oss mot väder och vind. Har vi tur så kan vi lyssna till det mäktiga ljudet av den kalvande glaciären när vi njuter av midnattssolen! Under kajakexpeditionen kommer vi göra en hel del stopp dels för att vandra och dels för att kunna ta foton på den vidunderligt vackra arktiska naturen som omger oss. Alla lunchraster är på land så att vi kan sträcka våra ben och fylla på våra vattenreserver. Vi räknar med att paddla ca 10-20 km per dag.

Lördag (dag 6)
Sista paddeldagen når vi Yoldiabukten och når den mäktiga Wahlenbergglaciären med sina blåvita isberg. Vi blir hämtade tillbaka till Longyearbyn och anländer dit runt lunchtid. När vi kommer tillbaka stuvar vi tillsammans undan utrustningen innan vi njuter av en sista gemensam middag med vårt team.

Hur krävande är kajakturen?
På denna tur är det inte ett krav att du har flera års vana av paddling, men de svalbardska farvattnen kan tidvis vara tuffa med tanke på vind och vågor. Deltagarna ska ha god kondition och inte ha problem med rygg, nacke, armar eller rygg. Vi har stadiga singelkajaker för dig som har paddlingserfarenhet, och för er som inte är lika erfarna paddlare så har vi mycket stadiga 2-manskajaker.

Våra guider är erfarna havskajakpaddlare, och de kommer att att ta hänsyn till gruppens förmåga och alltid sätta säkerheten först. Skulle vi råka ut för dåligt paddelväder så bjuder området på många spännande vandringsturer. Det är alltid säkerheten som går först. Är vädret inte gynnsamt för den planerade rutten så tar vi en annan rutt eller gör en vandringstur.

Deltagarna ska vara förberedda på att deltaga som isbjörnsvakt på nätterna. Det är icke tillåtet för gästerna att bära vapen så om någon upptäcker en isbjörn så ska guiden genast väckas. Vi har även snubbelltrådslarm utplacerat runt campen.

Rekommenderad packlista
Klicka här!

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 

 

Foto Dag Nastad
Foto: Dag Nastad

Foto: Erland Folstad
Foto: Erland Folstad

Foto: Erland Folstad
Foto: Erland Folstad

Foto: Nina Bailey
Longyearbyen Foto:Nina Bailey

Foto R. Hartvig
Spitsbergen Gustehouse (Foto: R. Hartvig)

Foto: Per Skretting
Foto: Per Skretting

Foto: Per Skretting