Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Utmed Spetsbergens nordvästra kust med M/S Nordstjernen, 6 dagar (7005)

Upplev den vilda och vackra nordvästkusten av Spetsbergen med det ärevördiga M/S Nordstjernen. Vi tar oss in i flera vackra fjordar med spetsiga berg och kalvande glaciärer och hoppas nå till Valrossarnas ö Moffen. Vi besöker ställen som Longyearbyn, den ryska gruvbyn Barentsburg, världens nordligaste by Ny-Ålesund, den vackra Magdalenafjorden m.m.

Vi seglar ombord på M/S Nordstjernen då vi seglar runt det nordvästra hörnet av Svalbard och förhoppningsvis, beroende på is- och väderförhållanden, nått ön Moffen och träffat deras invånare valrossarna. Nuförtiden behöver vi dock hålla ett stort avstånd till ön. Vi ska också hunnit med att besöka olika vackra fjordar så som Magdalenafjorden, Woodfjorden, Liefdefjorden (där vi åker upp mot den sköna Monacoglaciären).

Vi färdas sen in i  Kungsfjorden till Ny-Ålesund, världens nordligaste by, där vi kanske besöker världens nordligaste pub och handlar i den lokala butiken. På båda ställena så gör man som brukligt på Svalbard, tar av sig skorna innan man kliver in. Ny-Ålesund är nu en by bebodd mestadels av forskare från världens alla hörn.

Longyearbyn är startpunkten på vår tur och det är också huvudort på Svalbard. Med sina över 1 600 invånare är det världens nordligaste stad. Frisk luft och en vackert avskalad arktisk natur omger staden. Trots närheten till Nordpolen är temperaturen ganska mild jämfört med andra områden på samma breddgrad. Medeltemperaturen i Longyearbyn varierar från 14 minusgrader på vintern till 6 plusgrader på sommaren.

Ögruppen Svalbard saknar moms, och därför är det förmånligt att köpa varor i Longyearbyn och priserna på restaurangerna är lägre än i resten av Norge. Vill ni så bokar vi in er extra dagar på före eller efter resan och lägger till lite utflykter eller aktiviteter.


Det är en fin utsikt från Nordstjernens akter. Foto: Mats Berglind


Jag vill bara skriva och berätta att jag och min hustru är oerhört nöjda med resan till Svalbard 22-30 juni 2017.

Alla arrangemang som Du hjälpte oss med blev till full belåtenhet.

Hotellen var mycket bra.

Fartyget var helt fantastiskt. Det blev en mycket personligt känsla och det berodde förmodligen på flera orsaker. Dels fartyget, en gedigen gammaldags känsla men ändå mycket fräscht. Dels personalen ombord, kunde inte vara bättre. För att inte tala om maten ombord, helt i vår smak. Dels de fantastiska guiderna som tog hand om oss på ett utmärkt sätt. De var noga med säkerheten, hade stor kunskap och mycket att berätta för oss. Varje utflykt från fartyget till land och till glaciärerna var bra för att vi fick gott om tid att njuta av naturen. Det var lugnt och skönt när vi var i land.

Detta blev en bland de bästa resor vi gjort.

Jag har lagt ut bilder från resan på följande länk:
photohans.se
(Fågelbilderna hittar ni längst ner på sidan om fåglar.)
 

Hans och Barbro Granberg


För mer information om fartyget vi färdas med där du bl.a. även finner däcksplan: M/S Nordstjernen

Läs även om resan där vi kombinerar en veckas kajakexpedition med denna expedition med Nordstjernen. Läs mer här!

 Resedatum (7005)
  2023:
Start onsdagar och söndagar från mitten av maj till slutet av augusti.
 
 Pris (SEK) från per person:
 
Priser varierar beroende på hyttkategori och datum. Billigaste hytterna startar på 15611 SEK. Nedan ser ni prisexempel för del i dubbelhytt som dock ändras beroende på bokningsläget och tid på året. Kontakta oss så tar vi fram exakta priser för de datum som ni kan resa och om ni reser ensam eller fler per hytt.
 
Hyttkategori Beskrivning
 
Pris från
E2 - Däck A Insideshytt med våningsäng, handfat men inte privat dusch/WC 15611
D2 - Däck B Utsideshytt (koöga) med våningssäng, handfat men inte privat dusch/WC 17674
I2 - Däck B, C Insideshytt (våningsäng + separat), privat dusch/WC 21406
J2 - Däck C Utsideshytt (fönster med begränsad utsikt), våningsäng, privat dusch/WC 23174
A2 - Däck B, C Utsideshytt (koöga) med 2 bäddar (våningssäng), privat dusch/WC 24255
N2 - Däck C Utsideshytt (fönster), våningsäng + bäddsoffa (N304 saknar soffa), privat dusch/WC 29362
 

 Priset inkluderar
  Start söndag
• 3 nätter ombord på M/S Nordstiernen.
• 2 nätter på hotell / Guesthouse. (D- och E-hytter har boende på Coal Miners Cabin (går ev att uppgradera till hotell) och alla andra hytter på hotell)

Start onsdag
• 4 nätter ombord på M/S Nordstiernen.
• 1 natt på hotell / Guesthouse. (D- och E-hytter har boende på Coal Miners Cabin (går ev att uppgradera till hotell) och alla andra hytter på hotell.).

Alla avgångar
• Alla måltider under resan.
• Erfaren expeditionsledare och kunniga guider och föreläsare.
• Guidning på engelska / tyska ombord och iland.
• Dagliga utflykter med polarcirkelbåt.

 Priset inkluderar inte
  • Flyg till och från Longyearbyn
• Den sedvanliga dricksen till båtens besättning
• Personliga utgifter i bar och shop
• Res- och avbeställningsförsäkring.

Program
OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och isförhållanden.

Start söndag
Dag 1 (söndag)
Resan startar i Longyearbyn. Ni blir hämtade på flygplatsen till ert hotell. Ditt äventyr börjar med en övernattning i unika Longyearbyn. Den arktiska miljön är ytterst påtaglig men samhället är också förvånansvärt kosmopolitiskt med konstgallerier, pubar, restauranger med långa vinlistor, butiker och ett litet köpcenter. Longyearbyn kallas ofta för motgiftet mot det moderna livets stress och är ett populärt resmål för äventyrare. Arvet från de första gruvarbetarna syns överallt. När den första kolgruvan öppnades på 1930-talet flyttade gruvarbetarna in i usla tvåvåningsbaracker. Men även Svalbard påverkades av andra världskrigets härjningar och 1943 brändes Nybyen ned. Efter kriget flyttade gruvarbetarna tillbaka och in i nybyggda baracker.

Dag 2
Efter frukost är du välkommen på en guidad tur genom Longyearbyn med besök på Svalbards museum och Camp Berentz. Detta fantastiska museum är verkligen värt ett besök och här får du mycket bakgrundsinformation om allt du kommer att få uppleva under vår expedition. Sedan är det dags att gå ombord och påbörja äventyrsresan med MS Nordstjernen. Vi styr söderut genom Isfjorden tills vi når det ryska samhället Barentsburg. *) Denna gruvstad har tillhört Ryssland sedan 1932 och här bor fortfarande 500 människor. Se den exotiska samlingen av gamla ryska fynd och föremål och den ryska arkitekturen, följ med på en traditionell rysk föreställning eller insup den äkta ryska atmosfären på den lokala puben.

Dag 3
Nordvästra hörnet av Spetsbergen bjuder på ett spännande och varierat landskap. Den här dagen seglar vi mot Monacoglaciären och på vägen dit passerar vi flera små öar där ejdrar häckar på sommaren. Har vi tur så får vi syn på isbjörn som letar efter ägg.

Dag 4
Kungsfjorden är den största fjorden på nordvästra delen av Spetsbergen. Landskapet varierar från plan tundra till höga spetsiga berg, kantade av stora glaciärer som kalvar is ner i fjorden.

På 78° 55' N ligger Ny-Ålesund, världens nordligaste by. Från början var det ett gruvsamhälle, men har nu övergått till att bli en forskarby för arktisk forskning och miljöforskning. Här samlas numera forskare från olika delar av jorden. Som världens nordligaste hamn så var Ny-Ålesund startplats för många nordpolsexpeditioner.

Dag 5
Isfjorden är den näst största fjorden på Svalbard. Medan vi seglar in i fjorden så kommer du att få se att landskapet förändras dramatiskt. Njut av vyn av höga fjäll och långsträckta åsar som blev till då inlandsisen formade landskapet för flera tusen år sedan. När vi kommer till Longyearbyn har du resten av dagen till eget förfogande. En avskedsmiddag serveras på hotellet.

Dag 6
Transport till flygplatsen för vidare färd hem.

Start onsdag
Dag 1 (onsdag)
Resan startar i Longyearbyn. Ni blir hämtade på flygplatsen till ert hotell. Ditt äventyr börjar med en övernattning i unika Longyearbyn. Den arktiska miljön är ytterst påtaglig men samhället är också förvånansvärt kosmopolitiskt med konstgallerier, pubar, restauranger med långa vinlistor, butiker och ett litet köpcenter. Longyearbyn kallas ofta för motgiftet mot det moderna livets stress och är ett populärt resmål för äventyrare. Arvet från de första gruvarbetarna syns överallt. När den första kolgruvan öppnades på 1930-talet flyttade gruvarbetarna in i usla tvåvåningsbaracker. Men även Svalbard påverkades av andra världskrigets härjningar och 1943 brändes Nybyen ned. Efter kriget flyttade gruvarbetarna tillbaka och in i nybyggda baracker.

Dag 2
Vi startar dagen med en guidad tur i Longyearbyn som också inkluderar ett besök på Svalbardsmuseet. På kajen väntar m/s Nordstiernen, som är klar för ombordstigning. När vi kommit till sjöss sätter vi kursen mot den ryska gruvbyn Barentsburg. *) Här får vi möjlighet att besöka Pomormuseet och uppleva en förställning av de boende. Efter besöket fortsätter vi ut ur Isfjorden och norrut längs Prins Karls Forland.

Dag 3
Nordvästra hörnet av Svalbard är känt för sina hundratals öar, fjordar och stränder. Magdalenafjorden är ett av de ställena som vi kommer att besöka. I århundraden, ända sen Svalbard upptäcktes, har detta område varit föremål för febril aktivitet både till lands och till sjöss på grund av den rika förekomsten av grönlandsval. Här finner vi den största koncentrationen av gravfält, valspäckskokerier och andra kulturminnen från den första vågen av utnyttjande av Svalbards naturtillgångar. Vi anländer till Magdalenafjorden på morgonen och planerar en utflykt här.

Dag 4
Den nordligaste delen av Spetsbergen har ett varierande landskap - från Renflya (Reindyrsflya), som har svalbards största område med plan tundra, till förekomsten av röd sandsten från Devontiden, utdöda vulkaner och världens nordligaste varma källor. Den här dagen seglar vi mot Monacoglaciären och på vägen dit passerar vi flera små öra där ejdrar häckar på sommaren. Har vi tur så får vi syn på isbjörn som letar efter ägg. Om väder och isförhållanden är de rätta så seglar vi upp förbi 80°N mot Moffen. Denna ö är helt klart den viktigaste rastplatsen för Svalbards valrossar, och kolonin består här ofta av flera hundra individer samtidigt.

Dag 5
Kungsfjorden är den största fjorden på nordvästra delen av Spetsbergen. Här kan det finnas möjlighet att göra en avstickare in i en av sidofjordarna, Krossfjorden. Landskapet varierar från plan tundra till höga spetsiga berg, kantade av stora glaciärer som kalvar is ner i fjorden.

På 78° 55' N ligger Ny-Ålesund, världens nordligaste by. Från början var det ett gruvsamhälle, men har nu övergått till att bli en forskarby för arktisk forskning och miljöforskning. Här samlas numera forskare från olika delar av jorden. Som världens nordligaste hamn så var Ny-Ålesund startplats för många nordpolsexpeditioner.

Dag 6
Tillbaka i Longyearbyn för vidare flyg hem.

*) Ev ersätts besöket i Barentsburg med att utforska isfjorden mer på djupet. Allt hänger på situationen med Ryssland.

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

 

   
 



Klicka för större version

 

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor AB
m/s Nordstiernen glider fram bland isen i dimman Foto: Mikael Grönvik

Foto: Monica Larsson, Grönlandsresor AB
Restaurangen ombord
Foto: Monica Larsson

Foto: Trym I Bergsmo
Spanar efter isbjörn från däck
Foto: Trym I Bergsmo

Foto: Monica Larsson, Grönlandsresor AB
När vi kliver i land så bär guiderna vapen för att skrämma iväg eventuella isbjörnar.
Foto: Monica Larsson

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor AB
En gammal rysk telefon i Barentsburg
Foto: Mikael Grönvik

Foto: Monica Larsson, Grönlandsresor AB
Typisk rysk väggmålning i Barentsburg
Foto: Monica Larsson

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor AB
På Svalbard tar man av sig om fötterna, även som här till världens nordligaste pub i Ny-Ålersund
Foto: Mikael Grönvik

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor AB
Dessa hus flyttades från andra sidan Kungsfjorden vid Ny-London efter att marmorbrytningen lades ner där.
Foto: Mikael Grönvik

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor AB
Här tas det upp färsk torsk till kvällsvickningen
Foto: Mikael Grönvik

Foto: Nina Bailey
Longyearbyen Foto:Nina Bailey

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor AB
Spitsbergen Hotel - Salongen

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor AB
Spitsbergen Hotel - Biblioteket
Foto: Mikael Grönvik

Foto R. Hartvig
Spitsbergen Gustehouse (Foto: R. Hartvig)