Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 

 

       

Äventyrsvecka på Svalbard med övernattning i Nordenskiöldsstugan, 5 dagar (7400)

Följ med oss på ett unik äventyr till Nordenskiöldsglaciären! På den här turen kommer ni långt iväg från Longyearbyn in till Nordenskiöldstugan som ligger mitt i detta arktiska landskap. Stugan ligger framför den magnifika glaciärfronten. Utan vare sig rinnande vatten eller elektricitet så finner du Nordenskiöldstugan vara en äkta expeditionsstuga, men med bekväma moderna faciliteter. Med stugan som bas gör vi olika aktiviteter varje dag. Vi vandrar, paddlar och ger oss upp på glaciären.

Vi värmer upp stugan med ved och vi hämtar vårt dricksvatten från glaciären som is som vi värmer upp. Stugan har 5 stora sovrum med fantastiska utsikter, 10 bekväma sängar, inomhustoalett och en traditionell bastu. Stugan är modern och bekväm och med stora fönster så får ni fin utsikt mot glaciären.

Läget på stugan, i glaciärens morän, gör att den är väl dold för någon förbipasserare, Det här är ett ställe där det går att njuta av stillheten och skönheten i den arktiska naturen. Njut av din frukost med utsikt över glaciären, eller sätt dig på verandan med en kopp kaffe och se isbjörnar jaga säl ute på isen. Det händer inte så ofta men möjligheten finns.

Under äventyrsveckan kommer vi att göra flera utflykter från stugan. Vad det blir för utflykter bestämmer vi dag för dag beroende på bland annat vilket väder som råder. Programmet som ni hittar längre ner på sidan är endast ett exempel på hur en vecka kan fortlöpa. Flexibilitet är en mycket viktigt ingrediens för en lyckad vistelse i dessa trakter.

Vad säger tidigare resenärer?
Äventyrsveckan var en fantastisk upplevelse, som var mycket väl genomförd Vi kan båda absolut rekommendera den. Den enda reservation jag kan komma med är att det naturligtvis blir ett litet risktagande när man är en grupp med bara åtta deltagare och en guide plus en "husmor". Man kan ju ha otur med tex gruppsammansättningen, men vi hade en fantastisk vecka! Vi hade turen att ingå i en grupp med fem olika sällskap (två par, en mor/son och två ensamresande), som alla var mycket sociala och lätta att få kontakt med. Dessutom var vi alla både hyfsat vältränade och följsamma, vilket vår utmärkte guide Morten också uppmärksammade och anpassade sig efter. Vad vi förstår fick vi både göra en tuffare glaciärvandring och en ny toppbestigning, som han inte provat med grupp förut. Vi upplever att den extraveckan gav oss mycket utav det vi efterlyste av närkontakt med landskapet och viss fysisk aktivitet. Utan den veckan hade det nog känts mer som om man bara hade iakttagit, i och för sig från första parkett, på Ortelius. Dessutom kan man säga att vi på köpet fick både RIB-båtturer (dit och hem, vardera på c:a 1,5 h) och en tur till Pyramiden, som vi besökte på vägen hem. Relativt sett tyckte jag att det var en prisvärd vecka.

Stugan vi bodde i var mycket fräschare och nyare än vi hade trott. Det fanns i och för sig inte rinnande vatten eller el, men det var egentligen inget som spelade någon roll. Ljust var det ju ändå, och matlagning och disk behövde inte vi bry oss om. Ren blev man i bastun. Läget var helt fantastiskt, och stugan hade enorma fönster mot glaciären.

/Magdalena Elinder

 Resedatum (7400)
    2023: Varje måndag i juli till och med september

Min deltagare: 4

 Pris från per person (SEK):
 

41715 SEK
 

 Priset inkluderar
  • Aktiviteter och boende enligt programmet
• Helpension exklusive drycker. Dag 1 lunch och middag, dag 5 frukost och lunch.
• Transporter till och från boendet
• Säkerhetsväst, mössa, vantar och glasögon för båtturen
• Räddnings- och eftersöksförsäkring
• Erfaren guide med all nödvändig säkerhetsutrustning
• På denna tur avsätter Grönlandsresor 250 NOK till en CO2-investering i ett trädprojekt i Masai Mara, Kenya.

 Priset inkluderar inte
  • Flygresa
• Ev övernattning i Longyearbyn
• Måltider i Longyearbyn
• Läsk och alkoholhaltiga drycker
• Res- och avbeställningsförsäkring.

OBS!
Programmet nedan är endast en generell plan och genomföringen av turen och längden på aktiviteterna kan bli ändrade under turens gång på grund av väderförhållande och gruppstorlek. På Svalbard är det vädergudarna som bestämmer. Guiden är ansvarig för säkerhet och är den som väljer den rutt som är bäst lämpad efter förhållanden.

Krav på deltagarna
Normal kondition behövs. Denna tur är inte lämplig för de som har ryggproblem. Ingen erfarenhet krävs för kajakpaddling, vi använder stabila dubbelkajaker och paddlar i lugna vatten.

Program

Dag 1
Vi startar dagen tidigt vid 8, då guiden möter upp vid Basecamp Hotel. Vi sätter på oss kläder för att klara båtturen bekvämt ut till stugan. Vi åker hela vägen till Billefjorden och Adolfsbukten. Det är gott om djur runt fjordarna den här tiden på året så vi har stora chanser att få syn på arktiska fågler, valrossar, vitval och t.o.m. så kan det även dyka upp någon isbjörn. När vi kommer fram till Nordenskiöldstugan så börjar vi med att inta en lunch i det fria och sedan göra oss hemmastadda med stugan och dess omgivningar. Vi gör sedan en vandringstur i omgivningarna. Vi återkommer innan kvällen och förbereder då en härlig middag och värmer upp bastun.

Dag 2
Vi startar dagen med en god frukost och om vädret är bra så startar vi dagen med att göra oss hemmastadd i kajakerna. Vi använder stabila dubbelkajaker så vi paddlar två och två. Att paddla kajak är ett perfekt sätt att ta sig fram i dessa områden. Vi glider tyst fram utan skrämma bort djuren och kommer på så sätt tätt inpå naturen. Vi paddlar längs med den magnifika glaciärfronten med små mini-isberg som kalvat. När vi känner oss redo så ger vi oss iväg på en expedition, vart vi beger oss beror på väder och vind samt till paddlingsvanan i gruppen.

Efter en lång dag ute i det kalla arktiska vattnet känns det extra skönt med ett varmt avkopplande bastubad efter turen. Efter det blir det en smaklig middag.

Dag 3
Idag siktar vi på att utforska Nordenskiöldglaciären. Efter frukost så går vi igenom grunderna för glaciärvandring och klättring och säkerhetsföreskrifterna angående det. Efter det så utforskar vi glaciären som ligger endast 300 meter från stugan. Vi spenderar hela dagen med att utforska glaciären. Vi klättrar upp och ner i glaciärens sprickor och hänförs av det ljus som bildas när ljuset tränger genom isen och reflekteras. Vi har med oss en  expeditionsmatsäck som vi har till lunch.

På kvällen gör vi upp en lägereld och njuter av utsikten över fjorden.

Dag 4
Idag sätter vi på oss vandringskängorna och tar oss upp emot de kringliggande bergstopparna. Vi utforskar moränen där små blommor lyckas överleva i detta tuffa klimat. Vi siktar på att ta oss upp för någon av de närliggande bergstopparna där vi intar vår medhavda matsäck med en fantastisk utsikt. När vi kommer tillbaka så har vi en varm skön bastu att koppla av i.

Dag 5
Efter lunch så finns möjligheten till en sista vandring. Vi kan t.ex. göra en fototur där vi fokuserar på att få fina bilder över området. Vi äter en sista lunch innan vi återvänder till civilisationen.

(På väg tillbaka till Longyearbyn gör vi ett stopp vid den gamla ryska bosättningen Pyramiden). Pyramiden är tyvärr i dagsläget inte möjligt pga restriktioner mot Ryssland för kriget i Ukraina. Vi återvänder till Longyearbyn vid sen eftermiddag eller tidig kväll.

Packlista

Obligatoriskt
* Pass!
* Mjuk väska eller ryggsäck för personlig utrustning och kläder
* Vindtät mössa
* Halsduk, scarf eller buff som skyddar halsen i vinden
* 1-2 par handskar (gärna tunna handskar)
* 2 uppsättningar underkläder i material som andas
* En tjock varm tröja eller fleece
* 2-3 par ullsockor eller motsvarande
* 1 par varma och vindtäta byxor och jacka
* Stadiga vandringskängor som det går att fästa stegjärn på
* 1 uppsättning kläder för inomhusbruk i stugan
* Solglasögon
* Toalettartiklar du behöver för privat
* Dagsryggsäck på 30-40 liter
* Vattenflaska

Rekommenderat
*
Kikare och kamera
* Tofflor eller motsvarande att ha i stugan
* Sol- och köldkräm (ej vattenbaserat)
* 1 vindtät fleecejacka
* Plastpåsar för kläder

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 Klicka på bilderna på denna sida för större version.


Lunnefåglar

 


Glaciärvandring

 


På väg ut på kajaktur

 


Matplatsen i stugan