Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 

 

       

Svalbardsseglats med S/V Linden, 5 dagar (7410)

Följ med på en kryssning med den vackra skonaren S/V Linden som tar oss ut i den arktiska vildmarken till gömda vikar, fågelberg, valrosskolonier, glaciärer och arktisk öken. Njut av stillheten, naturen och det rika djurlivet som du bara upplever om du lämnar Longyearbyn.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Vi är halvvägs mellan Norge och Nordpolen vid en samling av arktiska öar. Träskonaren Linden är perfekt för detta äventyr, hon rör sig genom vattnet med fart och smidighet och glider mellan öarna i grunt vatten. Följ med oss på denna personliga seglingsexpedition. Navigering på Svalbard hav kan bli ditt äventyr.

 Resedatum (7410)
    2019: Varje måndag från 27 maj till 16 september

Min deltagare: 4

 Pris per person (SEK):
 

29800 SEK
 

 Priset inkluderar
  • Del i dubbelhytt inklusive dusch/wc eller singelhytt med dusch/wc på korridor (alla insideshytter)
• Helpension ombord exklusive drycker.
• Aktiviteter såväl iland som ombord
• Transporter till och från boendet
• Värmeisolerade stövlar för landstigningar
• Säkerhetsutrustning (Personal Flotation Device (PFD) vid landstigningar)
• Räddnings- och eftersöksförsäkring
• Erfaren guide med all nödvändig säkerhetsutrustning
• På denna tur avsätter Grönlandsresor 250 NOK till en CO2-investering i ett trädprojekt i Masai Mara, Kenya.

 Priset inkluderar inte
  • Flygresa
• Ev övernattning i Longyearbyn
• Måltider i Longyearbyn
• Läsk och alkoholhaltiga drycker
• Res- och avbeställningsförsäkring.

OBS!
Programmet nedan är endast en generell plan och genomföringen av turen och längden på aktiviteterna kan bli ändrade under turens gång på grund av väderförhållande och gruppstorlek. På Svalbard är det vädergudarna som bestämmer. Guiden är ansvarig för säkerhet och är den som väljer den rutt som är bäst lämpad efter förhållanden.

Program

Dag 1 Måndag. Vår expeditionsledare möter oss på Basecamp Hotel i Longyearbyn och därefter åker vi tillsammans till skonaren S/V Linden. Här möts vi i salongen för en säkerhetsgenomgång och lär känna både besättning och passagerare. Det är dags att lyfta segel och kryssa ut i Svalbards orörda natur. De som vill får gärna hjälpa till att segla!

Midnattssolen står högt på himlen när vi njuter av kaptenens välkomstmiddag
på kvällen. Det är bara att vänja sig: här går solen inte ner förrän augusti, dvs. solsken 24 timmar om dagen. Snön tinar, marken väcks till liv och vi kan skåda ett djurliv utan dess like!

Efter middagen möts vi av ett intensivt tjatter från fågelfjällen där vi försöker ta oss i land. Tusentals sillgrisslor lägger årligen ägg på de trånga klipphyllorna ovanför oss och svarta och vita alkefåglar flyger ivrigt runt. När vi går över tundran måste vi vara försiktiga, fåglarna är inte rädda och utför gärna luftangrepp för att hålla oss borta från häckningsplatsen. Vi brukar möta svalbardsren och med lite tur kan vi även se fjällräven när den jagar fåglar och ägg nedanför fågelklippan.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Dag 2 Tisdag På morgonen vaknar vi mitt i vildmarken intill en gnistrande glaciär. Först verkar platsen tyst men efter ett tag märker vi ett konstant pluppande ljud. Det är isen som släpper instängda luftbubblor när den smälter. Och då kan det plötsligt hända - med ett buller kalvar glaciären och kraschar ner i havet!
Vi njuter av vår lunch medan vi beskådar det frusna landskapet runt omkring oss. Glaciärerna täcker nästan hela landet förutom de högsta bergstopparna och några smala bitar längs vattenlinjen på land. På avstånd ser det öde ut men när vi stiger iland, möts vi av ett frodig mikroskopiskt landskap med små blommor som lyser mot oss i olika färger. Vi upptäcker även historiska kvarlevor från valfångare och polarfararnas forskningsarbete och liv. Vi ser spår från fiskare och fångstmän som fortfarande jagar enligt gamla metoder på Svalbard.

På väg till nästa landningsplats passerar vi berg för berg och stränder utan minsta infrastruktur. Det är det här som gör Svalbard till ett unikt naturparadis i världen. Här vaktar isbjörnen på land och på is. Till skillnad från de flesta rovdjur i världen kan isbjörnen leva i en intakt vildmark liksom dess förfäder gjorde. Trots sin krämfärgade päls och 2,5-3 meter i stående höjd kan det vara svårt att få syn på dem. Besättningen är ständigt på vakt med kikare eller teleskop och söker isbjörnar både på is och land.

Dag 3 Onsdag Vi vaknar omgivna av Svalbards karakteristiska sedimentära bergssluttningar och vi fortsätter även idag att spana efter vilda djur. Om väder tillåter, gör vi en vandring genom tundran och den polära öknen. På vägen tar vi oss tid att sitta ner och bara lyssna på Svalbards tystnad i vildmarken. Det är ett underbart ljud av ingenting. Om vi har tur kan vi se den enda fågeln som övervintrar på Svalbard - den rikligt fjäderklädda ripan. Eftersom de föds som köttätare äter ungarna insekter medan föräldrarna livnär sig på växter och frön.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

På eftermiddagen utforskar vi glaciärer som gränsar mot havet. Här brukar sälar antingen simma eller så ligger de och vilar på isflak. Har vi tur kan vi även se en glimt av vita valar. På Svalbard simmar oftast flockar med vitval vid fronten av glaciärerna. Deras byten är lättare att fånga när de påverkas av den förändrade saltlösningen som uppstår när smältvattnet från glaciären blandas med havsvatten.

Dag 4 Torsdag Om vädret tillåter, vaknar vi nära en strand där valrossarna vanligtvis samlas. Valrossarna undviker att ligga på stranden i vind eller i dimma eftersom de ständig är på vakt för isbjörns attacker. För en gångs skull hoppas vi på mindre vind! Efter 60 års skydd har valrossbeståndet ökat avsevärt.


Foto: Alexandra Widl, Grönlandsresor

Efter lunch besöker vi Basecamps utpost, Isfjord Radio Adventure Hotel. Här på den gamla radiostationen möts vi av oväntad lyx. De som önskar kan följa med på en 2-3 timmars vandring runt stationen, fågelreservatet och den vackra omgivningen. Efter vandringen kan vi njuta av Isfjordradios nya arktiska bastu majestätiskt tronande vid strandkanten mot Ishavet. Härifrån är det lätt men kallt att ta ett dopp efter vandringen! Tillbaka ombord väntar kaptenens avskedsmiddag.

Dag 5 Fredag Fredag morgon seglar vi till världens nordligaste bosättning, Longyearbyn. Medan du äter frukost kan du hålla utkik efter vitvalar. De nästan 5 meter långa valarna simmar ofta i flock i Adventfjorden. Det är dags att säga farväl till besättning och den vackra skonaren S/V Linden. Transfer tillbaka till Basecamp Hotel.
 

Packlista

Obligatoriskt
* Pass!
* Mjuk väska eller ryggsäck för personlig utrustning och kläder
* Vindtät mössa
* Halsduk, scarf eller buff som skyddar halsen i vinden
* 1-2 par handskar (gärna tunna handskar)
* 2 uppsättningar underkläder i material som andas
* En tjock varm tröja eller fleece
* 2-3 par ullsockor eller motsvarande
* 1 par varma och vindtäta byxor och jacka
* 1 uppsättning kläder för inomhusbruk i båten
* Solglasögon, gärna polariserade
* Toalettartiklar du behöver för privat bruk
* Dagsryggsäck för landstigningarna
* Vattenflaska

Rekommenderat
*
Kikare och kamera
* Skor för användning ombord
* Sol- och köldkräm (ej vattenbaserat)
* 1 vindtät fleecejacka
* Plastpåsar för kläder/smutstvätt

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 Klicka på bilderna på denna sida för större version.


Lunnefåglar