Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Arktisk skidåkning i Norge med M/S Nordstjernen som bas, 4 dagar

Hurtigruten är kanske mest känt för att vara ”världens vackraste sjöresa”. Med Arctic Ski & Sail tar vi upplevelsen till en helt ny nivå: ett skidäventyr med randonnée och fri utförsåkning på programmet. Med tre dagar på skidor och tre nätter med segling, tar Hurtigruten Arctic Ski & Sail med dig till de bästa skidorterna i Norge, områden som är okända för de flesta professionella offpist-åkare.

 

Varje dag tar vi med dig från havet till fjälltoppar på runt 1000 m ö.h. varifrån du kan njuta av den fantastiska utsikten över fjordar och hav. Från toppen åker du ner mot det blå havet och blir en del av den kanske mest eftertraktade skidupplevelsen som finns.

Är du inte en professionell skidåkare eller en toppturentusiast? Inga problem! Vi delar in gästerna i grupper om 6 personer för att alla ska ha en skidupplevelse på sin nivå – från nybörjare till veteran. Grupperna består av 6 gäster och 1 guide. Under loppet av resan anpassas nivån i grupperna, så att alla får ut så mycket som möjligt av dagarna på skidor.

Följ med till ett av de mest extrema och spektakulära områdena längs norska kusten.

”Sail in, hike up, ski down”, skrev Duncain Craig från The Times och kallade turen för “absurdly enjoyable”. Responsen från 2017-versionen av Arctic Ski & Sail var fantastisk, mycket tack vare den svårslagna kombinationen: de fantastiska områdena vi besöker och den magiska atmosfären ombord på MS Nordstjernen.

Från Tromsø seglar vi till Senja, Lyngen och Kvaløya – orter som lämpar sig perfekt för friåkning. Och det allra bästa? Du får åka ner för berg som bara ett fåtal personer åkt nerför tidigare! Dessutom har du backen mer eller mindre för dig själv.

I april är förhållandena som bäst. Topparna är snötäckta och solens tillbakakomst ger oss långa dagar med stigande temperaturer.

Skräddarsydda program

När vi säger att du kommer att stå på skidor där bara ett fåtal människor tidigare har stått på skidor, så menar vi verkligen det. Anledningen till detta är vårt skräddarsydda program: vi har egna tenderbåtar som tar dig till platser som bussar och bilar inte har tillgång till. MS Nordstjernen tar dig till en ny destination varje dag. Från fartyget körs du iland med tenderbåt, där utrustningen redan väntar på dig. Därifrån tar vi oss till fots upp på berget.

Undrar du vilka berg vi kommer att bestiga? Tja, det är en del av spänningen. Under denna resa är det elementen som styr och det är upp till kaptenen, expeditionen och guiderna som utifrån väder- och snöförhållanden avgör vilka berg är det bästa alternativet under respektive dag.

En typisk dag på Hurtigruten Arctic Ski & Sail:
07:00 – Frukost. Gör iordning din lunch-matsäck. Förbered utrustningen innan avresa.
09:00 – Vi går i land. Genomgång av dagens tur, efterföljt av vandring till toppen. Lunch på toppen. Utförsåkning.
16:00 - Vi återvänder till fartyget och har afterski på däck.
19:00 – Middag och kvällsgenomgång
21:00 – Möte med guiderna

När vi återvänder till fartyget efter en lång dag på skidor, förstår du snabbt varför MS Nordstjernen är ett av de mest uppskattade fartyg i flottan. Användningen av mässing och trä har återskapat den gamla glansen och fartygets unika atmosfär gör den gamla damen till ett av de bästa baslägren i Norge. En annan fördel är det stora akterdäcket – perfekt för en härlig afterski-fest med kamrater och äventyrliga och trevliga skidåkare från hela världen.

Mat: Norway’s Coastal Kitchen
Kryssningsfartyg är inte direkt kända för att ha världens bästa mat, men vi på Hurtigruten tycker om att göra saker annorlunda. Vårt Norway’s Coastal Kitchen-koncept använder produkter från lokala leverantörer. Kockarna drar nytta av det faktum att vi seglar genom de rikaste fiskeområdena och längs bördig kustmark. Härifrån tar vi med oss färska råvaror som används för att laga både nyskapande och klassiska norska rätter.

 Resedatum (7002)
  2018: 
Torsdag 5 april 2018
Måndag 9 april 2018
Torsdag 12 april 2018 (Få platser kvar)
Måndag 16 april 2018
Torsdag 19 april 2018 (Få platser kvar)

Tider:
Avgång dag 1: 18:00
Ankomst dag 4: 17:00 till flygplatsen
 

Pris (SEK) exklusive flyg per person del i hytt:
Priser kan ändras då Hurtigruten tillämpar ett flexibelt prissystem. Hör med oss för aktuellt pris.
 
Hyttkategori *) Beskrivning Pris
D3 - Däck B Utsideshytt (koöga) med 2 bäddar (våningssäng), handfat men inte privat dusch/WC 13540
D2 - Däck B Utsideshytt (koöga) med 2 bäddar (våningssäng), handfat men inte privat dusch/WC 15929
D1 - Däck B Insideshytt (koöga) med 2 bäddar (våningssäng), handfat men inte privat dusch/WC 27876
I3 - Däck B Insideshytt (våningsäng + separat), privat dusch/WC 14006
I2 - Däck B, C Insideshytt (våningsäng + separat), privat dusch/WC 16478
I1 - Däck C Insideshytt (våningsäng + separat), privat dusch/WC 28836
J3 - Däck C Utsideshytt (fönster med begränsad utsikt), våningsäng + bäddsoffa, privat dusch/WC 14474
J2 - Däck C Utsideshytt (fönster med begränsad utsikt), våningsäng, privat dusch/WC 17028
J1 - Däck C Utsideshytt (fönster med begränsad utsikt), våningsäng, privat dusch/WC 29798
A2 - Däck B, C Utsideshytt (koöga) med 2 bäddar (våningssäng), privat dusch/WC 18126
A1 - Däck B, C Utsideshytt (koöga) med 2 bäddar (våningssäng), privat dusch/WC 31721
N3 - Däck C Utsideshytt (fönster), våningsäng + bäddsoffa, privat dusch/WC 16809
N2 - Däck C Utsideshytt (fönster), våningsäng + bäddsoffa (N304 saknar soffa), privat dusch/WC 19975
N1 - Däck C Utsideshytt (fönster), våningsäng + bäddsoffa (N304 saknar soffa), privat dusch/WC 34606
     
*) Siffran anger hur många som delar hytten
 Priset inkluderar
 

• 4-dagars (3 nätter) kryssning från Tromsø till Tromsø i vald hyttkategori
• Toppturvandring och skidåkning i grupper om 6 personer, en certifierad fjällguide per grupp
• Transport med tenderbåtar från fartyg till land
• Alla måltider från Norway’s Coastal Kitchen

Skidåkningen
Antal timmar på skidor: ca. 7 timmar om dagen
Höjdmeter: 500-1000 m ö.h. (beroende på nivå)
Områden: Senja (Hamn), Lyngen (Uløya) och Kvaløya (Ersfjordbotn)
Bergstoppar per dag: 1 eller 2 (beroende på nivå)

 Priset inkluderar inte
  • Flyg (kontakta oss gärna för flygpriser)
• Utrustning: ta med egen eller hyr skidutrustning, inkl. kläder, skor och skidor (om ni önskar hyra kontakta oss för tillgänglighet)
• Rese- och avbeställningsförsäkring
(Kan dock köpas direkt här på webben)

* Max 100 personer, 6 skidåkare per grupp.

Dag för dag
Program
Dag 1
Du går ombord på MS Nordstjernen i Tromsö. Anländer du tidigt rekommenderar vi att du besöker Ishavskatedralen eller tar ”Fjellheisen” upp till Storsteinen (421 m ö.h.). Stadens gastronomiska utbud är stort, men vi kan varmt rekommendera Burgr och Raketten.

Hyr du utrustning har du gott om tid att prova skor, skidor och kläder i hamnen innan avgång. Fartyget lämnar Tromsö kl. 18:00. Medan vi seglar mot Hamn på Senja, blir det välkomstmöte och en god middag kl. 19:00.

Kl. 21:00 träffar du guiderna ombord. Vi tar reda på vilken nivå du ligger på och vilken grupp du kommer att höra hemma i under de kommande dygnen.

På Hurtigruten Artic Ski & Sail är både nybörjare och professionella skidåkare välkomna. För att alla ska känna sig trygga är det en guide per grupp på 6 personer. Skidäventyret anpassas per grupp efter gruppens förutsättningar.

Kl. 23:00 ankommer vi till Hamn på Senja.

Dag 2 - Vi tar över fjällen
Ort: Senja
Det är äntligen dags ta reda på vad fjällen och bergen här har att erbjuda! Senja är Norges näst största ö och kallas ofta för miniatyr-Norge - för på ön hittar du både bördig skog och alpina toppar.

Senja är orten för dig som söker efter skidåkning i världsklass. Här hittar du fjäll i alla möjliga former och storlekar. Med många bergstoppar på mellan 700-100 m ö.h. passar Senja för skidåkning på olika nivåer – suveränt för alpina äventyr både för nybörjare och experter.

Din dag på Senja
Dagen startar med en tidig frukost (06:30-08:00) och möjlighet att förbereda sin egen matsäck till lunch. Därefter hoppar vi i tenderbåtarna som tar oss i land. Vi väljer berg utifrån landstigningsmöjligheter, snö- och väderförhållanden just den dagen. Detta gör oss flexibla och ger oss mer tid på skidor.

Dagen i bergen avslutas kl. 16:00 med transport tillbaka till fartyget och afterski på däck. I snitt kommer du att tillbringa 7 timmar i bergen varje dag.

Kl. 17:00 seglar vi norrut. Middag serveras kl. 19:00.

Kl. 21:00 har guiderna genomgång. Vi ankrar vid Uløya i Lyngen ca. kl. 02.30.

Dag 3 - Drömdestinationen
Ort: Lyngenalperna (The Lyngen Alps)
Lyngenalperna, den bergiga regionen på Lyngen-halvön ca. 60 km väster om Tromsø är en drömdestination för skidåkare. Det kontrastrika landskapet består av djupa fjordar, gröna kuster, alpina områden, kalla floder, ett arktiskt djur- och fågelliv, och – naturligtvis – extrema bergstoppar!

Regionen, med sina 124 berg över 1000 m ö.h. är norra Europas markantaste stora bergskedja. De vita bergstopparna i Lyngenalperna har lockat bergsklättrare sedan 1800-talet. De är kända över hela världen för sina fantastiska skidmöjligheter och sitt spektakulära landskap.

Din dag i Lyngen:
Om du gillar offpist-åkning i extrem och äventyrlig terräng är Lyngen perfekt för dig. Stora, branta berg, mellan 1100 och 1800 m ö.h. ger gott om lutningsvariation ner till havet.

Efter frukost tar vi dig iland i tenderbåtar, varefter vi tillbringar dagen på bergen (ca. 09:00 – 16:00). Vi återvänder till fartyget för afterski, middag och kvällsmöte med guiderna. Vi ankrar på Kvaløya / Ersfjorden runt midnatt.

Dag 4 - Sista dagen på skidor
Ort: Kvaløya (Ersfjorden)
Vi tillbringar sista dagen i bergen och fjorden runt Kvaløya / Ersfjorden, ca. 30 minuter från Tromsø. Här bestiger vi berget, omringat av vatten, upp till 1000 meter.

Den stora variationen av backar är perfekt för erfarna skidåkare. Breda spår och branta sluttningar gör att området ofta beskrivs ofta som en lekplats för skidåkare.

Din dag på Kvaløya
Njut av en god frukost och förbered din lunch, ta tenderbåten till stranden och arbeta dig upp (och ner) för bergen från 09:00-16:00.

Bussen kommer klockan 16:30, för att ta dig och ditt bagage till Tromsö flygplats.

Utrustning och packning:
Din utrustning kommer inte att vara tillgänglig ombord, på grund av begränsad plats, men kommer att transporteras iland för dig varje morgon.

Du kan eventuellt få hyra skidutrustning för avancerad randonnée från guiderna. Lånad utrustning från guiderna blir levererad direkt till fartyget i Tromsø. Detta måste beställas på förhand, efter att du bokat din resa. Då väntar utrustningen på dig i hamnen i Tromsø. Mer information och priser kommer.

Res lätt och smart
Packa din skidutrustning i en skidväska. Ta med en vanlig ryggsäck och en stor bag med resten av utrustningen samt kläder (100-140 l är rekommenderat).
På flyg behöver du ofta betala extra för skidväska/utrusning – fyll denna med tung utrustning, så du kan reducera vikten på din övriga bagage och undvika övervikt.
Du kan också ta med dig ryggsäcken som handbagage.

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

   
 

 

Läs mer om M/S Nordstjernen

Tips! Många bilder på sidan är klickbara för större version!


Rutt i Norge
Klicka för större version

Foto: Ola röe
m/s Nordstjernen Foto Ola Röe

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor AB
m/s Nordstiernen glider fram bland isen i dimman Foto: Mikael Grönvik