Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

2018 - Val- och fågelskådning från Skottland till Svalbard med m/s Ortelius, 10 eller 12 dagar (OTL03)

Den här resan tar oss från Skottlands kuster via Shetlandsöarna och Jan Mayen till Svalbard. Vi reser när fågellivet är som mest aktivt och sälar och valar har fött sina ungar. Vi reser under den ljusaste perioden på året men hinner hem lagom till vårt eget midsommarfirande. Följ med på en tur utöver det vanliga!

Vår resa startar i Aberdeen en vacker stad i Skottland som ett antal gånger vunnit "Britain in Bloom". Staden är Skottlands tredje största stad med sina 183000 invånare och kallas ofta "Granitstaden" då många byggnader är gjorda av den lokala gråa stenen.

Vi tar oss vidare norrut och besöker ställen som Shetlandsöarna med Fair Island och Mousa. Vi besöker Jan Mayen innan vi når vår slutdestination Longyearbyn på Svalbard. Vi passerar flera häckningsplatser på vägen och vi hoppas att få se en hel del val.

För den som vill så går det att börja resan redan i Holland den 20 maj. 

Läs mer om skeppet M/S Ortelius som vi färdas med
M/S Ortelius

Läs här intryck från 2011 års resa, då med Plancius.

 Resedatum (OTL02-18)
  2018: 20 - 29 maj (18 - 29 maj om ni väljer att starta resan i Holland)

Resan genomförs vid minst 70 bokade resenärer.

 Pris (Euro) per person:
 
Hyttkategori Pris Euro (Start Holland / Skottland)
Fyrbäddshytt 1950 € / 1750 €
Trippelhytt 2450 € / 2200 €
Twin-hytt med koöga 2700 € / 2450 €
Twin-hytt med fönster 2950 € / 2650 €
Twin Superior 3200 € / 2850 €
Dubbelhytt Superior 3600 € / 3250 €
Singelhytt 1,7 ggr hyttpris
Superior och svit har både en dubbelsäng och en enkelsäng.  
   

 

 

 Priset inkluderar
  • 9 eller 11 nätter ombord på M/S Ortelius.
• Alla måltider under resan.
• Erfaren expeditionsledare och kunniga guider och föreläsare.
• Föreläsningar på engelska ombord och iland.
• Dagliga utflykter med gummibåt (zodiac).
 Priset inkluderar inte
  • Flyg till Skottland och från Longyearbyn
• Den sedvanliga dricksen till båtens besättning
• Personliga utgifter i bar och shop
• Res- och avbeställningsförsäkring.

Program
OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och isförhållanden.

Dag 1:
Vi startar vår resa i Aberdeen, staden som kallas Granitstaden och som flera gånger har vunnit tävlingen ”Britain in Bloom”. Vi passerar fyren Girdle Ness, designad av Robert Louis Stevensons morfar, innan vi når Nordsjön.

De skotska vattnen erbjuder utmärkta möjligheter att se vikval, vitnosdelfiner och tumlare. Flera andra valarter, inklusive späckhuggare, har också sitt hem i dessa vatten.

Dag 2
På Fair Isle, på Shetlandsöarna välkomnas vi av de ca 70 öborna (kända för sina stickade produkter). Vi vandrar ut till fågelobservatoriet på ön. Senare på dagen besöker vi Mousa en av de mindre öarna på Shetlandsöarna. Där kommer vi få se en av de bäst bevarade "brochs" i Skottland /Shetlandsöarna. "Brochs" är runda stenformationer troligen byggda av picterna.

Dag 3 och 4
Vi seglar norrut till den norska ön Jan Mayen, 300 nautiska mil nordost om Island. Under våra två dagar till havs finns det gott om tid att spana efter vikval, sillval och blåval, vilket kan belönas med ett möte med dessa blida jättar. Kanske möter vi späckhuggare, som ofta är ganska nyfikna på båtar som vår.

Foto: Rinie van Meurs

Dag 5
Jan Mayen är en vulkanisk ö med hisnande skönhet och mystik, som domineras av Beerensberg. Från sluttningarna av den 2277 meter höga vulkanen sträcker sig de imponerande glaciärerna ut i havet. Fram till nyligen var ön otillgänglig eftersom det varit en militärbas, och har sällan besökts av turister, men med tillstånd från de norska myndigheterna hoppas vi att besöka väderstationen. Vi kommer också att gå tvärs över ön till Kvalrossbukta för att titta på resterna av en holländsk valfångststation från 1600-talet och en stor koloni av stormfågel. Vi planerar också att segla via Koksletta där tusentals alkekungar och spetsbergsgrisslor häckar i närheten av en glaciär, övervakade av vittrutar.

Dag 6 och 7
I midnattssolen seglar vi norrut längs kanten av havsisen och spanar efter olika arter av val, delfin, säl och en variation av sjöfåglar ända tills havsisen stoppar oss och vi styr mot Spetsbergen.

Dag 8
Beroende på havsisens position seglar vi in i Raudfjorden eller en av de andra fjordarna vid nordvästra Spetsbergen, där vi har chans att se isbjörnar och solbadande sälar på isen. Vid Fuglesangen har vi chans att se tusentals alkekungar på deras häckningsplatser.

Dag 9
Fuglehuken, den norra spetsen av Prince Karls Forland är troligen platsen där Willem Barentsz gjorde den första landningen på Spetsbergen. Det är ett område med vackra sjöfågelkolonier och många kvarlevor från isbjörnsjaktstiden för ett sekel sedan. Senare spanar vi efter valross vid Sarstangen, Engelskmansbukta eller Poole-Pynten. På kvällen kan vi ta iland vid Alkhornet, en annan sjöfågelkoloni där vi även kan hitta renar och fjällrävar.

Dag 10
Vi landstiger vid Longyearbyn, Spetsbergens administrativa centrum, för att flyga söderut till Norge och vidare hem.

 

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

 

   
 Resrutt (Klicka för stor bild)

Foto: Rinie Van Meurs

Foto: Rinie van Meurs
Lunnefåglar

Foto: Marloes Tiggeloven