Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

2023 - Svalbard runt inklusive Vitön
med M/S Ortelius, 10 dagar

Det är ofta svårt att ta sig hela vägen till Vitön pga isförhållanden. Ortelius är dock vår tuffaste båt och den som bäst klarar svårare isförhållanden. Chanserna är då tämligen goda att vi lyckas som vi gjorde 2015.

Vår expedition startar i Longyearbyn, det administrativa centret för Svalbard. Målet med denna tur är förutom att; uppleva ett fantastiskt djurliv, både till havs och till lands med fåglar, valar, renar och kungen av Arktis - isbjörnen i ett fantastiskt islandskap, även att ta oss hela vägen runt Svalbard. Lyckas vi fullt ut så kommer vi även att kunna sätta våra fötter på ön längst österut, Vitön där Andrées expedition fick sitt tragiska slut.

Många bilder är klickbara för att få i större version och ni kan även se bilder på vår Facebooksida om ni klickar här.

Läs mer om skeppet m/s Ortelius som vi färdas med
M/S Ortelius

 Resedatum
  2023:

OTL11-23: 18 - 27 aug, 2023 Inklusive Vitön
Engelska som språk

För tillgänglighet se översikten.

Resan genomförs vid minst 70 bokade resenärer.

 Pris (Euro) per person:
 
Hyttkategori Pris Euro
Fyrbäddshytt med "koöga" 4650 €
Trippelhytt med "koöga" (fyrbädd men end 3 pers) Mot förfrågan
Twinhytt med "koöga" 6650 €
Twinhytt med fönster 7150 €
Twinhytt Delux 7700 €
Twin- och Dubbelhytt Superior *) 8600 €
Singelhytt 1,7 ggr hyttpris
*) Superiorhytten är utrustad med en dubbelsäng samt en bäddsoffa. Hytten har dessutom minst två fönster.  
   
 Priset inkluderar
  • 9 nätter ombord på M/S Ortelius.
• Alla måltider under resan.
• Erfaren expeditionsledare och kunniga guider och föreläsare.
• Föreläsningar på engelska ombord och iland.
• Dagliga utflykter med gummibåt (zodiac).
 Priset inkluderar inte
  • Flyg till och från Longyearbyn
• Den sedvanliga dricksen till båtens besättning
• Personliga utgifter i bar och shop
• Res- och avbeställningsförsäkring.

Program
OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och isförhållanden och om vi hittar mer intressanta saker på annat håll. Flexibilitet är en nyckel till en lyckad expedition.

Dag 1:
Vi anländer till Longyearbyn och dagen spenderas fritt. Ett besök på Svalbardsmuseet är väl värd sin tid. Där finns bl.a. över 100 olika växtarter samlade och Svalbards historia visas upp i en utställning. Tidigt på kvällen är det avfärd med Ortelius.

Dag 2
Vi färdas norrut längst den västra kusten och når på morgonen fram till Krossfjorden där vi gör en magnifik utflykt med våra zodiacs längs 14de juli-glaicärens front. På sluttningarna intill glaciären trivs växligheten förvånansvärt bra och det finns en stor varietet av olika blommor och stora grupper av sillgrisslor och spetsbergsgrisslor häckar på klipporna intill.

En gång en gruvby men numera en forskarby med forskare från olika delar av världen. I byn så står fortfarande angöringsmasten som Amundsen och Nobile 1926 använde för zeppelinaren Norge och som Nobile 1928 använde för zeppelinaren Italia innan deras expeditioner mot nordpolen. I närheten av byn så häckar vitkindade gåsen, spetsbergsgåsen och den arktiska tärnan.


Härifrån startade Nobiles och Amundsens expeditioner med luftskepp till Nordpolen.

Dag 3 och 4
Beroende på vädret så kan vi ta oss till Liedefjordsmynningen och gå iland för en vandring på Andöns tundra. Många ejdrar och rosafotade gäss häckar här och även den mycket sällsynta kungsejdern kan man få syn på här. Vi hoppas att vi kan segla in i Liedefjorden, kryssa nära den 5 km långa kanten av den magnifika Monacoglaciären. Vattnet framför glaciären samlar massor av sillgrisslor. På tidigare turer så har vi även sett isbjörn uppe på glaciären vilket har gett ett utmärkt fototillfälle för mycket läckra bilder.

Dag 4
Vi seglar genom Beverlysundet som namngetts av Parry 1827 där även den svensk-ryska expeditionen "Arc of Meridian" 1898. Idag så når vi vår nordligaste destination på den här expeditionen - Phippsön som är en av sju öar som ligger vid norr om Nordaustlandet. Vi befinner oss nu 81°N endast 87 mil från den geografiska nordpolen. Invånarna här består främst av isbjörnar, valrossar och ismåsar.

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Valrossar
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Efter Sjuöarna beger vi oss upp mot och in i packisen där vi hoppas få syn på isbjörn och säl.

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Isbjörn på packisen
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Har vi tur får den lukt på oss och nyfiken vandrar upp mot båten.

Dag 5
Idag hoppas vi nå den sällan besökta ön Vitön som ligger längst österut på Svalbard, inte långt från det ryska territoriet. Ön är dominerad av en inlandsis, som endast lämnar ett smalt isfritt område. Vi planerar att landstiga vid Andréenäset, där Andrées expedition slutade sitt öde 1898. Vi kommer också göra ett försök att ta oss till Krämerpynten i öst där det finns en enorm kolloni av valrossar.

Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor
Andréenäset med minnesmonumentet över Andrée-expeditionen.
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Dag 6
Syd om Nordaustlandet gör vi ett försök att landstiga på Isisön. Isisön är täckt av is med en hel del nunataker som sticker upp genom istäcket. Senare seglar vi längs Brasvellglaciärens front, den längsta glaciärfronten på hela Svalbard. I Olga Straight så har vi chans att få syn på grönlandsval.


Isbjörn med unge på Storön
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Dag 7
I Freemansundet planerar vi att landstiga vid Sundnäset på Barentsön för att där besöka en gammal jaktstuga och sen vandra över tundran och spana efter svalbardsren och vitkindade gäss. Senare fortsätter vår expedition söder ut till Diskobukten på Edgeöns västra sida. Vi kryssar med zodiacs i den lugna viken och går iland vid ett berg av valskelett och timmer som flutit iland från Sibirien.


Koloni med tretåig mås
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Vi kan också klättra upp till kanten av en smal ravin som är hem för tusentals tretåiga måsar tillsammans med tobisgrisslor och den pirataktiga vittruten. Under häckningsperioden så patrullerar fjällräv och isbjörn, ofta en hona med unge, efter nedfallna ägg och ungar.


Tretåig måsungar
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Dag 8
Vi startar dagen med att sakta kryssa längs småfjordarna i det spektakulära området runt Hornsund. Med sin omgivning av spetsiga berg så förstår man var Spetsbergen fick sitt namn med Hornsundtind som reser sig 1431 möh och Bautens framträdande spets. Det finns också 14 olika glaciärer i området och vi har goda chanser till att få syn på både säl och isbjörn.


Vi håller oss på säkert avstånd från valrossarna. Även isbjörnarna har respekt för betarna.
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Se hur beten trycks in i den andra valrossen
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Ev så besöker vi den polska forskningsstationen där dess vänliga besättning kommer att ge oss en inblick i deras forskningsarbete. Bakom forskningsstationen så är det hem för tusentals alkekungar.

Dag 9
Idag går vi i land på Ahlstrandshalvön vid mynningen av Van Keulenfjorden. Här ligger det drivvis av belugaskelett, eller vitval som den också kallas. Här är ett slaktområde från 1800-talets valfångare. Belugan jagades urskiljeslös men den klarade sig från utrotning och vi har faktiskt nu ganska stora chanser att få syn på några.  Vi kryssar sen på eftermiddagen in i Recherchefjorden där vi kan utforska tundran längst in i fjorden som är hem för många svalbardsrenar.


Svalbardsrenen är betydligt nubbigare och har kortare ben jämfört med de renar vi har i Sverige.
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Dag 10
Vi stävar tillbaka mot Longyearbyn och transfer till flygplatsen.

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

 

   
 Alla turer med Ortelius i Arktis 2023

Information om Ortelius

Utflykter på Svalbard


Resrutt
(Klicka för större bild)


Andréemonumentet (Klicka för lite större bild)


Nils Strinbergs grav

 

Foto: Rinie Van Meurs

 

Foto: Marloes Tiggeloven

 


Tretåig mås, eller Kittiwake som de heter på engelska

 


Minnesskylten från den första luftskeppsfärden till Nordpolen som startade i Nyålesund 1926
(Klicka för större version)