Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Kryssningar till Svalbard
med M/S Ortelius - 2019

På den här sidan så hittar ni samtliga turer vi har med M/S Ortelius på Svalbard. Klicka på resans namn för mer info eller kontakta oss för ett mer utförligt program.

Vi rekommenderar att ni kommer upp en dag innan avresa med expeditionen och vi hjälper gärna till med att boka boende och eventuella utflykter. Här hittar ni förslag på utflykter men vi kan även komma upp med en del andra om ni säger vad ni är intresserade av. Utflykter i Longyearbyn med omnejd

Alla resor sker med engelska som huvudspråk om inte annat anges.

Tillgänglighet uppdaterad 190122

Datum Kod Namn

14 eller 19 - 30 aug OTL14-19 (Norge) - Björnön - Svalbard runt inklusive Vitön, 12 eller 17 dagar
Du väljer om du vill starta resan ifrån Vlissingen i Holland eller Tromsö i Norge. Vi tar oss sedan till Svalbard där vi besöker Björnön för att sedan göra en expedition runt hela ögruppen, inklusive Vitön där Andrées expedition så tragiskt slutade. Obs! På turen upp från Holland så planeras inga stopp längs norska kusten men vi hoppas att få se en hel del val på vår färd.

14 aug: Ortelius lämnar hamnen i Vlissingen i södra Holland.

15-18 aug: Vår färd till Tromsö har inga planerade stopp men vi hoppas att få syn på en hel del val under vår färd.

19 aug: Här kliver de ombord som valt att starta resan i Tromsö.

20 aug: På vår färd upp mot Björnön så spanar vi efter val.

21 aug: Björnön är den sydligaste ön i ögruppen Svalbard. Det finns några alternativa landningsplatser: Sörhamna där vi har resterna efter en valfångsstation aktiv mellan 1905-1908, Tunnheim där ett de försökte gräva fram kol mellan 1916-1925 innan det blev förstört under andra världskriget. Eventuellt så kan vi även göra en landning på öns västra sida.

22 aug: Tusenöarna - Strax söder om Edgeön så ligger Tusenöarna där många valfångare och jägare höll till. Tusenöarna består av ett flertal öar som är skyddade hela sommaren fram till 15 augusti. Då vi anländer senare så kan vi göra landstigningar här och vi planerar t.ex. att besöka Äkungen som har en terräng med stenar som täcks av en fantastisk lav. Här finns rester från valfångare på 1600-talet och jägare från 1900-talet. Bölscheön är ett annat alternativ där det finns fina möjligheter att promenara. Denna relativa platt ö har en insjö där smålom setts häcka och vid den här tidpunkten så börjar ungarna blir färdiga att lämna redet.

23 aug: Längst östra delen av Edgeön. Vårt mål här är att utforska den inte så ofta besökta glaciärfronten där vi siktar åp Ryke Yseöarna. Terrängen här liknar den på Tuenöarna och det är fina chanser att få syn på isbjörn i området.

24 aug: Vi färdas förbi det helt skyddade ögruppen Kong Karls Land för att nå till Austfonn glaciären, den längsta glaciären i Svalbard. Vid Bråsvelleglaciären kommer vi att se vattenfall av smältvatten. Till eftermiddagen så kanske vi gör en zodiakkryssning vid Isisöarna, vilken kommer att ge en fin vy över glaciärfronten med en fantastisk vy och även chans att få syn på isbjörn.

25 aug: Vitön. Idag så ska vi göra ett försök att nå Vitön. Vitön täcks av en glaciär och det finns i princip bara ett ställe som är isfri och det är vid Andréenäset där Andrée, Strindberg och Fraenkel så tragiskt avslutade sin expedition 1897. De hittades senare 1930. Vi siktar även på att besöka Krämepynten där en valrosskolloni brukar hålla till.

26-27 aug: Den nordligaste ögruppen Sjuöarna ligger norr om den 80° breddgraden, 87 mil från Nordpolen. Eventuellt så gör vi en landstigning där det finns en valrosskoloni.

28 aug: Vi seglar till Raudefjorden där det finns glaciärer och kanske även olika sälar. Klipporna längs kusten har även gått om sjöfågel, vegetation och isbjörnar.

29 aug: Vi seglar till Prins Karls Forland där det finns valrossar. Vid Fuglehuken så finns världens största koloni av knubbsäl.

30 aug: Vi kommer till Longyearbyn, den administrativa centret på Svalbard. Här avslutar vi vår expedition.

Priser (start Tromsö / start Vlissingen):
Fyrbäddshytt: 4550 € / 5050 €
Mot förfrågan
Trippel: 5700 € / 6350 €
Mot förfrågan
Twin koöga: 6600 € / 7250 €
Mot förfrågan
Twin fönster: 7150 € / 7900 €
Mot förfrågan
Twin Delux: 7650 € / 7900 €
Mot förfrågan
Dubbel Superior: 8500 € / 9450 €
Mot förfrågan

Språk: Engelska och tyska


OBS! Beskrivna rutter är planerade rutter som kan komma att ändras pga av väder och isförhållanden eller helt enkelt att något annat intressant inträffar på annat håll. Detta är expeditioner och flexibilitet är en mycket viktig ingrediens för att genomföra en lyckad resa.

Läs mer om skeppet M/S Ortelius som vi färdas med
M/S Ortelius

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

 

   
 Ortelius i Neumaierkanalen
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Upp till bryggan är du nästan alltid välkommen!
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Ortelius at Van Keulenfjorden på Svalbard
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Isbjörn med unge på Storön på Svalbard
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Foto: Rinie Van Meurs
Närkontakt med knölval
Foto: Rinie van Meurs


Kajakutflykt Foto: Anjali Pande