Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

2022 - Fokus isbjörn på Norra Svalbard med M/S Plancius, 8 dagar

Plancius tar oss på den här turen runt Svalbards nordligaste områden och vi hoppas att nå så långt norrut som till 81° nord. Solen går inte ner och vi kommer att få se mycket djur och natur. Isbjörnar, fåglar, valrossar, säl, ren och mycket annat. Glaciärer som går ner i havet och branta fågelklippor kantar vår väg.

På den här turen beger vi oss till de allra nordligaste delarna av Svalbard och vi hoppas nå fram till Phippsön som ligger på 81° nord och på sista turen 24 augusti så hoppas vi att nå så långt norrut så att vi når upp till 82° nord. Svalbard är en ögrupp där det bor dubbelt så många isbjörnar och valrossar som människor! På isen runt Svalbard bor över 3 000 björnar och under denna resa hoppas vi möta några av dem. Sjöfåglar som tobisgrisslor, ismåsar och lunnefåglar är våra ständiga följeslagare under resan och vi beundrar dem från däck. Vi håller även utkik efter den vackra och sällsynta rosenmåsen. Vi går iland på stränder som är fyllda av enorma valrossar och ofta ser vi val i vattnen runt Svalbard. Tundrans växter står i full blom och fågelkolonierna sjuder av liv. Vi får uppleva hur fartyget stävar genom stora bälten av packis där både säl och björn lever. Vi färdas varsamt genom Svalbards känsliga miljö för att minimalt påverka områdets djur och natur. Vi lämnar inget efter oss och tar bara med oss fotografier och minnesbilder hem.

Läs mer om båten vi färdas med M/S Plancius

Vi rekommenderar att ni kommer upp en dag innan avresa med expeditionen och vi hjälper gärna till med att boka boende och eventuella utflykter. Här hittar ni förslag på utflykter men vi kan även komma upp med en del andra om ni säger vad ni är intresserade av. Utflykter i Longyearbyn med omnejd

Läs här intryck från tidigare resenärer på Plancius.

 Resedatum
  2022:
PLA03: 8-15 juni, 2022
Engelska som språk

PLA04: 15-22 juni, 2022
Engelska som språk

PLA05: 22-29 juni, 2022
Engelska som språk

PLA06: 29 juni - 6 juli, 2022
Engelska som språk

För tillgänglighet se översikten.

Resan genomförs vid minst 70 bokade resenärer.
 

 Pris (Euro) per person:
 
Hyttkategori Pris Euro
Fyrbäddshytt med koöga 3450 €
Trippelhytt med koöga  
Twin-hytt med koöga 4800 €
Twin-hytt med fönster 5200 €
Twin-hytt Delux 5500 €
Dubbelhytt Superior 6250 €
Singelhytt 1,7 ggr hyttpris
   
   
 Priset inkluderar
  • 7 nätter ombord på M/S Plancius.
• Alla måltider under resan.
• Erfaren expeditionsledare och kunniga guider och föreläsare.
• Föreläsningar på engelska ombord och iland.
• Dagliga utflykter med gummibåt (zodiac).
 Priset inkluderar inte
  • Flyg till och från Svalbard
• Den sedvanliga dricksen till båtens besättning
• Personliga utgifter i bar och shop
• Res- och avbeställningsförsäkring.

Preliminärt program
OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och isförhållanden.

Dag 1: Longyearbyn
Vi anländer till Longyearbyn och dagen spenderas fritt. Ett besök på Svalbardsmuseet är väl värd sin tid. Där finns bl.a. över 100 olika växtarter samlade och Svalbards historia visas upp i en utställning. Tidigt på kvällen är det avfärd med Plancius. Har vi tur så kan vi så här tidigt på säsongen stöta på de fe första vikvalarna när vi seglar ut genom Isfjorden.

Dag 2: Raudfjord
Vi färdas norrut till den vackra Raudfjorden, dominerad av spektakulära glaciärer där vikare och storsäl trivs alldeles förträffligt. Klipporna runt fjorden är hem för olika sjöfåglar, här finns en förvånande rik vegetation, som frodas extra mycket på skyddade platser. I området syns ofta isbjörn.

Dag 3: Liedefjorden och Monacoglaciären
Beroende på vädret så kan vi ta oss till Liedefjordsmynningen och gå iland för en vandring på Andöns tundra. Många ejdrar och rosafotade gäss häckar här och även den mycket sällsynta kungsejdern kan man få syn på här. Vi hoppas att vi kan segla in i Liedefjorden, kryssa nära den 5 km långa kanten av den magnifika Monacoglaciären. Vattnet framför glaciären samlar massor av sillgrisslor. På tidigare turer så har vi även sett isbjörn uppe på glaciären vilket har gett ett utmärkt fototillfälle för mycket läckra bilder.

Dag 4: Alkefjället och Palanderbukten
Idag seglar vi genom Hinlopensundet, hem till storsäl, knubbsäl, isbjörn och ismåsar. När vi är vid mynningen så kan vi ha tur att stöta på blåval, världens genom tidigare största djur, större än de största dinosaurierna! Vi navigerar genom isblocken från Lomfjordshalvön i våra zodiacs och utforskar fågelklipporna på Alkefjället där tusentals spetsbergsgrisslor häckar. På östra sidan av sundet ska vi försöka stiga i land vid Palanderbukten på Nordaustlandet. Här finns svalbardrenen, spetsbergsgåsen, häckande ismåsar och valrossar.

Dag 5: Phippsön, resans nordligaste anhalt
Idag så når vi vår nordligaste destination på den här expeditionen - Phippsön som är en av sju öar som ligger vid norr om Nordaustlandet. Vi befinner oss nu 81°N endast 87 mil från den geografiska nordpolen. Invånarna här består främst av isbjörnar och ismåsar. Vi spenderar ett antal timmar här i denna spektakulära omgivning och kanske även får syn på en rosenmås innan vi vänder söderut igen.

Dag 6: Packisen
Vi vänder kursen västerut och färdas längs packisen. Här håller vi utkik efter isbjörn och grönlandsvalen. Grönlandsvalen har tre världsrekord; världens fetaste djur, världens största mun och det är det djur som lever längst med upp till 250 år. I dessa vatten trivs också världens näst största djur, sillvalen. När vi kommer närmare mynningen till Kungsfjorden så finns även chans att få syn på knölvalar.

Dag 7: Prins Karls Forland
Vi landar på den norra spetsen av Prins Karls Forland nära Fågelholken, där Barentsz troligen satte sin fot på Spetsbergen för första gången. Sjöfåglar häckar på klipporna och längs kusten ser vi knubbsälar, den enda populationen på Spetsbergen. Vi kommer också se resterna av epoken med isbjörnsjakt när vi ser trasiga gevär och björnfällor. På motsatta sidan av Forlandsundet vid Sarstangen finns en viloplats för valrossar. Alternativt seglar vi in i St Johns fjord eller söderut till Isfjordsmynningen och går i land vid Alkhornet. Sjöfåglar häckar och fjällräven söker vid klippornas fot efter nedfallna ägg och fågelungar och svalbardsrenen äter av den relativt lyxiga vegetationen. Renen kan verka oberörd av människan men så är det inte, de måste äta upp sig ordentligt inför vintern då kylan och mörkret faller och föda är svår att finna, därför flyr de inte förrän det är absolut nödvändigt. På eftermiddagen kryssar vi genom det vackra Borebukten där vi följer en glaciärkant innan vi fortsätter mot Longyearbyn.

Dag 8: Hemfärden börjar
Vi stävar tillbaka mot Longyearbyn och transfer till flygplatsen.
 

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

 

   
 


Plancius alla kryssningar i Arktis, 2022

Utflykter i Longyearbyn med omnejd


Isbjörnen - kungen av Arktis
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Foto: Marloes Tiggeloven

Foto: Rinie Van Meurs

Foto: Rinie van Meurs
Lunnefåglar


Ett gammalt valben på väg att bli ett med naturen


Vi vandrar nedanför de mäktiga bergen vid
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor