Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

2022 - Spetsbergen runt med M/S Plancius,
10 dagar

Målet på de här turerna är att Plancius ska ta sig runt hela Spetsbergen. Vi hoppas att nå så långt norrut som till 81° nord. Solen går inte ner och vi kommer att få se mycket djur och natur. Isbjörnar, fåglar, valrossar, säl, ren och mycket annat. Glaciärer som går ner i havet och branta fågelklippor kantar vår väg.

På den här turen är målet att ta oss runt hela Spetsbergen och vi beger oss även till de allra nordligaste delarna av Svalbard. Vi hoppas nå fram till Phippsön som ligger på 81° nord. Svalbard är en ögrupp där det bor dubbelt så många isbjörnar och valrossar som människor! På isen runt Svalbard bor över 3000 björnar och under denna resa hoppas vi möta några av dem. Sjöfåglar som tobisgrisslor, ismåsar och lunnefåglar är våra ständiga följeslagare under resan och vi beundrar dem från däck. Vi håller även utkik efter den vackra och sällsynta rosenmåsen. Vi går iland på stränder som är fyllda av enorma valrossar och ofta ser vi val i vattnen runt Svalbard. Tundrans växter står i full blom och fågelkolonierna sjuder av liv. Vi får uppleva hur fartyget stävar genom stora bälten av packis där både säl och björn lever. Vi färdas varsamt genom Svalbards känsliga miljö för att minimalt påverka områdets djur och natur. Vi lämnar inget efter oss och tar bara med oss fotografi er och minnesbilder hem.

Läs mer om båten vi färdas med M/S Plancius

Läs här intryck från tidigare resenärer på Plancius.

 Resedatum
  2022:
PLA07: 6 - 15 juli, 2022
Engelska som språk

PLA08: 15 - 24 juli, 2022
Engelska som språk

PLA09: 24 jul - 2 aug, 2022
Engelska som språk

PLA11: 11 - 20 aug, 2022
Engelska som språk

Se även PLA12-22 med Vitön

För tillgänglighet se översikten.

Resan genomförs vid minst 70 bokade resenärer.

 Pris (Euro) per person:
 
Hyttkategori Pris Euro
Fyrbäddshytt med koöga 4650
Trippelhytt med koöga Mot förfrågan
Twin-hytt med koöga 6650
Twin-hytt med fönster 7150
Twin-hytt Delux 7700
Dubbelhytt Superior 8600
Singelhytt 1,7 ggr hyttpris
   
   

 Priset inkluderar
  • 9 nätter ombord på M/S Plancius.
• Alla måltider under resan.
• Erfaren expeditionsledare och kunniga guider och föreläsare.
• Föreläsningar på engelska och tyska ombord och iland.
• Dagliga utflykter med gummibåt (zodiac).
 Priset inkluderar inte
  • Flyg till och från Svalbard
• Den sedvanliga dricksen till båtens besättning
• Personliga utgifter i bar och shop
• Res- och avbeställningsförsäkring.

Preliminärt program
OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och isförhållanden.

Dag 1: Longyearbyn
Vi anländer till Longyearbyn och dagen spenderas fritt. Ett besök på Svalbardsmuseet är väl värd sin tid. Där finns bl.a. över 100 olika växtarter samlade och Svalbards historia visas upp i en utställning. Tidigt på kvällen är det avfärd med Plancius.

Dag 2: Krossfjorden och Ny-Ålesund
Vi färdas norrut längst den västra kusten och når på morgonen fram till Krossfjorden där vi gör en magnifik utflykt med våra zodiacs längs 14de juli-glaicärens front. På sluttningarna intill glaciären trivs växligheten förvånansvärt bra och det finns en stor varietet av olika blommor och stora grupper av sillgrisslor och spetsbergsgrisslor häckar på klipporna intill.

En gång en gruvby men numera en forskarby med forskare från olika delar av världen. I byn så står fortfarande angöringsmasten som Amundsen och Nobile 1926 använde för zeppelinaren Norge och som Nobile 1928 använde för zeppelinaren Italia innan deras expeditioner mot nordpolen. I närheten av byn så häckar vitkindade gåsen, spetsbergsgåsen och den arktiska tärnan.

Dag 3: Liedefjorden och Monacoglaciären
Beroende på vädret så kan vi ta oss till Liedefjordsmynningen och gå iland för en vandring på Andöns tundra. Många ejdrar och rosafotade gäss häckar här och även den mycket sällsynta kungsejdern kan man få syn på här. Vi hoppas att vi kan segla in i Liedefjorden, kryssa nära den 5 km långa kanten av den magnifika Monacoglaciären. Vattnet framför glaciären samlar massor av sillgrisslor. På tidigare turer så har vi även sett isbjörn uppe på glaciären vilket har gett ett utmärkt fototillfälle för mycket läckra bilder.

Dag 4: Phippsön, resans nordligaste anhalt
Idag så når vi vår nordligaste destination på den här expeditionen - Phippsön som är en av sju öar som ligger vid norr om Nordaustlandet. Vi befinner oss nu 81°N endast 87 mil från den geografiska nordpolen. Invånarna här består främst av isbjörnar och ismåsar. Vi spenderar ett antal timmar här i denna spektakulära omgivning och kanske även får syn på en rosenmås innan vi vänder.

Dag 5: Laagön och Sorgfjorden alternativt kvar vid Sjuöarna
Om packisen ligger långt norr om Sjuöarna (mestadels i augusti) så spenderar vi en extra dag där, alternativt (mestadels i juli) besöker vi Laagön som är en låg ö med en lagun där flera valrossar samlas. Här häckar även tärnmåsen. Vid Sorgfjorden så finner vi troligen ytterligare en koloni med valrossar inte långt ifrån ett gravfält för valfångare på 1600-talet. Iland kan vi få syn på fjällripor.

Dag 6: Hinlopen
Idag seglar vi genom Hinlopensundet, hem till storsäl, knubbsäl, isbjörn och ismåsar. Vi navigerar genom isblocken från Lomfjordshalvön i våra zodiacs och utforskar fågelklipporna på Alkefjället där tusentals spetsbergsgrisslor häckar. På östra sidan av sundet ska vi försöka stiga i land vid Augustbukta på Nordaustlandet. Här finns svalbardrenen, spetsbergsgåsen, häckande ismåsar och valrossar. I närheten av Torrelnäset utforskar vi Nordaustlandets polaröken som ligger vid världens tredje största inlandsis som möter havet inte långt härifrån. Vi vandrar längs stranden täckt av mjukt slipade klippor, skulpterade av havet. Har vi tur stöter vi på en och annan valross.

Dag 7: Barentsön / Edgeön
I Freemansundet planerar vi att landstiga vid Sundnäset på Barentsön för att där besöka en gammal jaktstuga för att sen vandra över tundran och spana efter svalbardsren och vitkindade gäss. Senare fortsätter vår expedition söder ut till Diskobukten på Edgeöns västra sida. Vi kryssar med zodiacs i den lugna viken och går iland vid ett berg av valskelett och timmer som flutit iland från Sibirien. Vi kan också klättra upp till kanten av en smal ravin som är hem för tusentals tretåiga måsar tillsammans med tobisgrisslor och den pirataktiga vittruten. Under häckningsperioden så patrullerar fjällräv och isbjörn, ofta en hona med unge, efter nedfallna ägg och ungar.

Dag 8: Hornsund
Vi startar dagen med att sakta kryssa längs småfjordarna i det spektakulära området runt Hornsund. Med sin omgivning av spetsiga berg så förstår man var Spetsbergen fick sitt namn med Hornsundtind som reser sig 1431 möh och Bautens framträdande spets. Det finns också 14 olika glaciärer i området och vi har goda chanser till att få syn på både säl och isbjörn. Ev så besöker vi den polska forskningsstationen där dess vänliga besättning kommer att ge oss en inblick i deras forskningsarbete. Bakom forskningsstationen så är det hem för tusentals alkekungar.

Dag 9: Ahlstrandshalvön
Idag går vi i land på Ahlstrandshalvön vid mynningen av Van Keulenfjorden. Här ligger det drivvis av belugaskelett, eller vitval som den också kallas. Här är ett slaktområde från 1800-talets valfångare. Belugan jagades urskiljeslös men den klarade sig från utrotning och vi har faktiskt nu ganska stora chanser att få syn på några.  Vi kryssar sen på eftermiddagen in i Recherchefjorden där vi kan utforska tundran längst in i fjorden som är hem för många svalbardsrenar.

Dag 10: Hemfärden börjar
Vi stävar tillbaka mot Longyearbyn och transfer till flygplatsen.
 

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

 

   
 


Plancius alla kryssningar i Arktis 2022


Resrutt (Klicka för stor bild)


Isbjörnen - kungen av Arktis
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Foto: Marloes Tiggeloven

Foto: Rinie Van Meurs

Foto: Rinie van Meurs
Lunnefåglar


Ett gammalt valben på väg att bli ett med naturen


Vi vandrar nedanför de mäktiga bergen vid
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor