Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

2023 - Scoresbysund i Östgrönland med MS Balto,
10 dagar

Ny resa för 2023! Följ med det fina 12-passagerarfartyget M/S Balto på en oförglömlig expeditionskryssning till nordöstra Grönland -​ en av världens sista orörda vildmarker! Under resan färdas vi genom världens största fjordsystem, njuter av häpnadsväckande vyer och möter isberg stora som villakvarter i alla tänkbara nyanser av blått, vitt och turkos. I denna dramatiskt natursköna trakt råder total tystnad, och den väldiga vildmarken blir en stark kontrast till bruset i vardagen på hemmaplan.

Med våra stabila gummibåtar utforskar vi området, kryssar bland mäktiga, strandade isberg och går iland för att se den spektakulära naturen på nära håll, samtidigt som vi ständigt håller utkik efter den ikoniska myskoxen och andra polardjur såsom polarharen och fjällräven. Med en stor portion tur får vi kanske även möta Arktis konung, isbjörnen, under resan.En Grönlandsresa med detta eleganta fartyg som endast tar 12 passagerare erbjuder en helt annan upplevelse jämfört med ett större expeditionsfartyg. Med M/S Balto kan vi utforska de mest avlägsna fjordarna, komma närmare naturen och maximera varje resenärs upplevelse i den otämjda grönländska vildmarken. I liten grupp lämnar vi dessutom mindre avtryck på såväl natur som kulturminnen.

 Resedatum
  2023:

9 augusti
16 augusti

 Pris (SEK) per person:
 
Hyttkategori Pris SEK
Dubbelhytt 76900
Superior twin 83900
Redarhytt (dubbelsäng) 94900
Enkelhytt (enkelsäng) 95900
   

 Priset inkluderar
  • 7 nätter ombord på MSBalto
• Alla måltider ombord
• En expeditionsledare och en guide
• Föreläsningar på engelska och svenska ombord och iland
• Dagliga utflykter med gummibåt (zodiac)
• Klimatkompensation
 Obligatoriska flyg- och hotellpaketet inkluderar
  • Flyg från Reykjavik (Island) till Constable Point (Grönland) tur och retur
• Två hotellnätter i Reykjavik, en innan och en efter expeditionen
• Transfer i samband med ovanstående flyg, mellan hotell och flygplats i Reykjavik

 Priset inkluderar inte
  • Obligatoriskt flyg- och hotellpaket (läs mer ovan)
• Den sedvanliga dricksen till båtens besättning
• Personliga utgifter i bar och shop
• Res- och avbeställningsförsäkring.

Preliminärt program
OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och isförhållanden och om vi upptäcker andra intressanta platser och djur. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition.

Många bilder på denna sida är klickbara för större version.

Dag 1: Reykjavik
Vi ankommer individuellt till Reykjavik och checkar in på vårt hotell. (Ingår i det obligatoriska flyg- och transferpaketet beskrivet ovan).

Dag 2: Nerlerit Inaat / Konstable Pynt
Vi samlas för en gemensam transfer till flygplatsen, och beger oss till Nerlerit Inaat, även kallad Konstabel Pynt eller Constable Point, som är en av världens minsta internationella flygplatser. Flygplatsen ligger längst in i en fjord och här går vi ombord och gör oss hemmastadda på vårt lilla bekväma expeditionsfartyg M/S Balto. Vi befinner oss nu i en del av världen där vi är helt beroende av naturens krafter. Isförhållanden, väder och djurmöten och påverkar vår exakta färdplan. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar och/eller gummibåtskryssningar. Vårt stora äventyr har börjat!

Dag 3-8: Magnifika Scoresbysunds fjordsystem


Foto: Kerstin Langenberger

Vi befinner oss nu i Scoresbysund som är det längsta (35 mil) och största fjordsystemet i världen, döpt efter William Scoresby, en valfångstman och vetenskapsman som kartlade 664 km av Grönlands kust år 1822. Det är en otroligt vild och storslaget naturskön trakt. Bergtoppar i 2 000-metersklassen reser sig brant upp ur havet och de mäktiga glaciärer som vältrar sig ut i havet ger ifrån sig mängder av vackra isberg i alla upptänkliga former, en del av dem stora som höghus. Här kan vi också få glimtar av norra hemisfärens största iskappa.Under vår expedition har vi goda chanser att se ulliga myskoxar och den vackra polarharen. Vi håller också utkik efter fåglar som snösparv, jaktfalk och fjällripa. Med en stor portion tur möter vi kanske även Arktis konung isbjörnen. I de innersta fjordarna är det inte helt ovanligt att se små grupper av narval under sommarmånaderna. Att få skåda dessa havets enhörningar, är sannerligen spännande och få förunnat.


Foto: Adam Rheborg
Möte med myskoxeVi hoppas ha möjlighet att gå runt Milne Land, Grönlands näst största ö, och färdas genom dramatiska Føhn Fjord, Røde Fjord och Ø Fjord. Under uppfriskande vandringar på den vidsträckta tundran kan vi hitta fornlämningar från de tidiga inuitkulturer som befolkade dessa trakter för tusentals år sedan. Nordöstra Grönlands arkeologiska historia är lång och involverar en anmärkningsvärd mångfald av människor som upptäckte och utforskade regionen minst sju gånger under tusentals år.

Vi seglar vidare in i sällan besökta Nordvestfjord. Denna spektakulära fjord är ofta fylld med isberg och det är en spännande upplevelse att stå ute på däck och följa fartygets färd mellan dessa förunderliga formationer. Nu befinner vi oss också i världens största nationalpark, till ytan dubbelt så stor som Sverige.Vid inloppet till Scoresbysund, 50 mil norr om polcirken, ligger det lilla samhället Ittoqqortoormiit med färgglada hus och 450 invånare. Ittoqqortoormiit är också det grönländska namnet på fjordsystemet Scoresbysund.


Ittoqqortoormiit

Isen blockerar större delen av året fartyg från att besöka denna isolerade utpost, där man lever på jakt och fiske. Ittoqqortoormiit är den enda bosättningen på nordöstra Grönland och här får vi en tankeväckande inblick i hur det kan vara att leva i denna avlägsna del av världen. Närmaste granne är byn Tasiilaq, 80 mil söderut.


Foto: Henrik Løvendahl

Dag 9: Reykjavik
På morgonen tar vi farväl av vårt expeditionsfartyg M/S Balto och tar oss med flyg till Reykjavik och checkar in på vårt hotell (natten ingår i flyg- och hotellpaketet beskrivet ovan).

Varför obligatoriskt flyg- och hotellpaket?
Nordöstra Grönland är en sann vildmark som också ligger mycket avlägset. Att ta sig dit från Island med fartyg tar minst tre till fyra dagar över Danmarkssundet som kan vara ganska gungigt för ett lite fartyg som M/S Balto. Vi har därför istället valt att boka in flyg mellan Reykjavik och Constable Point, för att slippa dessa sjödagar och ge en mer bekväm upplevelse med fullt fokus på Grönlands spektakulära natur. Det kommer även ingå två hotellnätter i Reykjavik, en innan expeditionen och en efter. Detta för att ta höjd för potentiella flygförseningar. Flyget till Constable Point går bara en gång i veckan, så det blir extra viktigt att inte missa det.
 

Resevillkor
Läs resevillkoren här »

 

   
 Resrutt (Klicka för stor bild)

Foto: Marloes Tiggeloven

Foto: Rinie Van Meurs

Foto: Rinie van Meurs
Lunnefåglar


Ett väldigt gammalt valben som börjar bli ett med naturen.