Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Alaska »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

Utflykter på  Svalbard

På den här sidan så hittar ni exempel på endagsutflykter ni kan boka. Längre turer hittar ni på svalbardssidan. Det finns även andra utflykter, kontakta oss för förslag.

Om ni ska med på en kryssningsexpedition så rekommenderar vi att ni åker upp med minst en dags säkerhetsmarginal och då passar det ju bra att pröva på något i Longyearbyn med omnejd.

Sightseeing - Longyearbyn i ett nötskal 415 SEK
Fossiljakt på Deltanäset 1690 SEK
Vandring till Trollsteinen 995 SEK
Vandring från fjord till fjäll, över Förkastningsfjället 1150 SEK
Hundspannstur på hjul i Adventsdalen 1240 SEK
En gruvarbetares vardag 780 SEK
Valrossafari 2700 SEK
Kajakpaddling på Adventfjorden 1460 SEK
Båttur till det aktiva ryska gruvsamhället Barentsburg 2205 SEK
Båttur till det nedlagda ryska gruvsamhället Pyramiden 2205 SEK

Namn Pris

Sightseeing - Longyearbyn i ett nötskal, ca 2 tim 415 SEK
Detta är en två timmars guidad tur i taxi / minibuss - som ger en perfekt översikt över Longyearbyn och dess omgivning. Hur är det att leva i ett samhälle med 4 månaders totalmörker eller midnattssol? Föraren tar dig till de lokala attraktionerna och ger en introduktion till den fascinerande historien som omfattar allt från polarforskning till gruvdrift och traktatets särskilda villkor. Turen passerar kolgruvor, forskningsområden, genom staden, förbi kyrkan och det globala frövalvet. Längs vägen stannar vi för fotografering.

Datum
2 timmar kl. 10.00 och kl. 16.00
Dagligen hela året
Minimum 1 person / maximum 50 personer
Ingen åldersgräns
I priset ingår: Transport till och från övernattningsstället (ej campingplatsen)

Tillbaka till översikten


Fossiljakt på Deltanäset
ca 6 tim
1750 SEK
Max 14 år 795 SEK
Har du funderat på hur livet i havet såg ut för ca 150 miljoner år sedan? På Svalbard är det möjligt att se detta med egna ögon. Många av de djur som levde vid denna tid bevaras som fossiler i bergen längs Isfjorden. Följ med oss ​​på en resa tillbaka till dinosauriernas tid!

Nu har du möjlighet att ansluta dig till fossiljakten på Deltanäset, i samma område som Jørn Hurum och andra har grävt fram flera Plesiosaurier de senaste åren.

Du kommer att hämtas vid ditt hotell (ej camping) och därefter bli utrustad med flytväst för båtturen. Guiden informerar om färdplanen för utflykten och går igenom alla säkerhetsrutiner. Turen går med öppna polarcirkelbåtar till Deltanäset.

När vi anländer, förtöjer guiden båten och vandringen till fossilerna kan börja. Vandringen tar ca en timme i lätt terräng upp till ca. 200 meter över havet. När vi kommer upp, är det dags att se om vi kan hitta några fina fossiler som får tas hem.
Vi fikar innan vi går tillbaka till båten och färdas hem till Longyearbyn.

Turen är inte lämplig för gravida kvinnor eller personer med ryggproblem. Vi rekommenderar alla deltagare att ta på sig varma kläder, kängor, mössa och handskar.
Turen arrangeras endast om vädret tillåter. Observera att turen sker i en öppen båt, deltagarna kan uppleva både stänk och gropig sjö.

I priset ingår transport till och från ert boende, flytvästar, lunch, varma drycker och en reseledare med nödvändig säkerhetsutrustning. Försäkring ingår.

Under perioden 5 -14. augusti ersätts fossiljakten med ”Isfjordsafari i dinosariernas fotspår”.

Datum:
2020 från 21 juni till 19 augusti

2 -11 personer, min. 8 år

Tillbaka till översikten


Vandring till Trollsteinen
ca 6 tim
1020 SEK
Vandringen startar i Nybyn och snart befinner du dig mitt i ett moränlandskap som formats av många ton is. Vid foten av Larsglaciären får du göra dig reda att att korsa is och besegra 849 meter stigande terräng innan du når ditt mål: Trollsteinen, kungen av Longyearbyn.

Denna kombinerade vandrings- och glaciärtur börjar i Nybyn som ligger i översta änden av Longyeardalen och fortsätter sedan via Larsglaciären och slutar vid det karakteristiska berget Trollsteinen 849 möh. De delar av glaciären som vi passerar är säker så det finns ingen anledning att gå i ett replag. Den sista delen av vägen mot toppen sträcker sig längs en bergsrygg med en helt majestätisk utsikt. Landskapet är berusande vackert och perspektivet från toppen är definitivt värt all möda på väg upp. Efter lunch återvänder vi till Nybyn och passerar på vägen Longyearglaciären.

Turen går delvis i brant och oländig terräng, och är relativt krävande. Man bör vara i allmän god form för att kunna delta och det är en fördel om du är van att vandra i bergen. Vandringskängor krävs och damasker kan vara fördelaktiga eftersom det ofta kan vara både snö och slaskig glaciär.

Datum:
Från 6 juni till 30 september 2020 mot förfrågan

2-12 personer, min 14 år
I priset ingår guidad vandring med hämtning och lämning vid övernattningsstället (ej campingen), baguette och varm dryck.

Tillbaka till översikten


Vandring från fjord till fjäll, över Förkastningsfjället
ca 7 tim
1190 SEK
På denna utflykt får du njuta av en helt annan utsikt än den du kan uppleva runt Longyearbyn.

Vi stiger ombord för att ta oss över Adventfjorden till Revneset. Båtturen tar ca 10 minuter. Området vi färdas genom visar en hel del av det som Svalbard kan bjuda på; frodig vegetation med bra bete för Svalbardrenen, historiska lämningar från den första gruvdriften i Advent City och en väl använd jaktterräng från förr.
Färden går längs Louisdalen mot Carolinedalen. Längst in i dalen går vi upp på Förkastningsfjället. Här kan vi njuta av den fantastiska utsikten över Isfjorden - där glaciärer ligger som pärlor på ett snöre vid insidan av Nordenskiöldglaciären ända ut till Trygghamna.

Praktisk information
Detta är en medelsvår vandring på cirka 10 kilometer, med en stigning upp till ca 400 meters höjd. Terrängen är lätt och längs Förkastningsfjället går vi på öppen ås. Guiden har med sig en lätt lunch och varm dryck som vi äter på vägen.
Utflykter har väderförbehåll, särskilt när det gäller vind och risk för höga vågor.

Datum:
Från 15 juni till 23 augusti 2020 mot förfrågan

Minimum ålder 14 år
2-10 deltagare
Ca 7 timmar, varav 5 till fots från kl. 08.15
Vandringen kräver god fysisk form
I priset ingår hämtning och lämning vid övernattningsstället (ej campingen), vandring med erfaren guide som har nödvändig säkerhetsutrustning, båttur tor Reveneset, flytväst, lätt lunch, varm dryck och en flaska vatten p.p

Utrustning: Deltagarna måste ha goda stadiga kängor, vind och vattentäta ytterkläder, mössa och handskar, några extra kläder i en ryggsäck och extra matsäck / choklad om så önskas.

Utflykten är inte lämplig för gravida kvinnor eller personer med ryggproblem.
Turen arrangeras om vädret tillåter, och upplägget kan komma att ändras utifrån rådande väderförhållanden. Observera att turen sker i en öppen båt och deltagarna kan uppleva både skvättande och gropig sjögång.

Tillbaka till översikten


Hundspannstur på hjul i Adventsdalen
ca 4 tim
1240 SEK (vuxen)
625 SEK (8-12 år)
Detta är en fantastisk möjlighet att köra ett hundspann även om det inte är vinter! Upplev ståtliga vyer, djur och fågelliv i Adventdalen på nära håll. Njut av vegetationens livfulla färger och den klara arktiska luften medans vi i god fart följer vägen mot den gamla Norrskensstationen. Det finns goda chanser att se renar, rävar och många olika fåglar. Vi gör pauser längs vägen för att ge de ivriga men törstiga hundarna vatten när vi följer spåret inåt Endalen och förbi Vinkelstationen innan vi vänder tillbaka.

Själva besöket i hundgården och då se alla ivriga hundar som vill följa med, är en härlig upplevelse bara det! Efter turen besöker vi även en hundgård där alla valpar håller till, de är så söta!Vi hämtar dig på ditt hotell och ta dig till Green Dog, ca 10 km utanför Longyearbyn. Här kan du låna overall, stövlar och handskar. Innan vi tillsammans spänner för hundarna ger guiden en instruktion hur hundar och vagnar sköts. Guiden kliver på den första vagnen och där finns det även plats för en resenär som kanske inte vill köra vagnen på egen hand. På utflykten används små vagnar för ca 2 till 3 personer.

Inkluderar transport från / till ert boende (ej campingen) och kaffe.

Datum:
Dagligen från 11 juni till 1 november 2020, kl. 09.00 och kl. 15.00

Tillbaka till översikten


En gruvarbetares vardag - Besök i gruvan
ca 3 timmar
820 SEK
4-14 år 365 SEK
0-3 år gratis
Följ med oss ​​på en vandring i spåren av Longyearbyns rika gruvdriftshistoria och lär känna en arbetares vardag i Gruva 3. Den här utflykten handlar om den kolsvarta historien av gruvdrift på Svalbard.

Vår guide kommer att hämta dig på ditt hotell. På färden genom Longyearbyn till Gruva 3 finner vi tydliga spår från Amerikagruvan till Jon Munroe Longyear med linbanebockar, linbanecentral och lastningkajer för kol. Vi stämplar in och får våra hjälmar med strålkastare. Vi kommer även under loppet av utflykten få möjlighet att prova gruvarbetarnas fulla arbetsutrustning. Gör dig redo att sätta ljus på glömda berättelser!

Gruva 3 stängdes 1996 och vi får ta del av vardagslivet i den sista handmanövrerade gruvan i Longyearbyn. Här har tiden stannat och utrustningen finns kvar precis som när den övergavs. Pressar står utanför, vagnar står redo för avlastning, lok som är inne för reparation och smedjan som nästan känns varm. Vi fortsätter mot ingången av gruvan. När dörren stängs omsluts vi av mörker och guidens berättelser om hur gruvarbetare transporterades i vagnar i detta mörker medan kol kom ut under dagen.

Datum:
Avgång varje dag året runt kl 09:00 och kl 15:00

Minimum 2 personer, ingen åldersbegränsning
Utflykten är inte rullstolsanpassad
Guidning, transport och skyddsutrustning ingår
Ta på er varma kläder, skyddsoverallen är inte fodrad.

Tillbaka till översikten


Valrossafari
ca 7 timmar (start kl 09:00)

4-12 deltagare
2700 SEK
Upplev Svalbards unika djurliv och passa på och gör en dagstur till en fascinerande valrosskoloni. Kolonin ligger vackert belägen på ön "Prins Karl's Forland", norr om Isfjorden. Valrossen fredades för mer än 50 år sedan och kolonierna har blivit större och större med åren. Tidigare jagades valrossen och var nära att försvinna. Att få uppleva valrossen i sin naturliga omgivning är en unik upplevelse.
Valrossen, med sin majestätiska karaktär, är en av de mest spännande djuren i Arktis. De bor i samma område mesta delen av sommaren och älskar att sola på stranden. En av de mest kända kolonierna nära Longyearbyn ligger på Poolepynten på Prins Karl's Forland. Med våra specialdesignade speedbåtar kan vi enkelt nå denna koloni på en kort dagstur. Vår båt är bekväm, stängd, torr och uppvärmd, med panoramautsikt, bar och toalett.

Valrossen fridlystes för mer än femtio år sedan, och det har blivit större och större kolonier av dessa djur. Tidigare jagades valrossen och var nära att försvinna. Vi är därför privilegierade som får se valrossen i deras naturliga livsmiljö.

Vi lämnar Isfjorden och tar oss norrut längs Spitsbergens natursköna västkust. Dramatiska berg, högt uppe över havet och massiva glaciärfronter som sakta rör sig framåt bidrar till en häpnadsväckande vy. När vi anländer till Poolepynten kommer vi att få chansen att observera valrossarna från nära håll. En lätt lunch serveras ombord.

På hemvägen kommer vi tillbaka till den enorma Isfjorden och vi passerar vikar och klippor som har använts av trappers och gruvarbetare i århundraden.

Vi kan aldrig garantera vilda djur, men det här är en välkänd viloplats för valrossar.
Ta med varma och vindtäta kläder, inklusive mössor, handskar och halsdukar!

I priset ingår: transport till / från kajen i Longyearbyn (inte från campingplatsen), lätt lunch och dryck ombord, Färdledare / guide på båten.Nödvändig säkerhetsutrustning.

Datum:
Från 1 maj till 5 augusti 2020.

Tillbaka till översikten


Kajakpaddling på Adventfjorden
ca 7 timmar
2-12 deltagare
1550 SEK
Paddla i en av Svalbards mest historiska fjordar, omgiven av berg upp till 1000 meter över havet. Upplev kontrasterna mellan det livliga samhället Longyearbyn och den historiska östra sidan av Advent som vittnar om den forna kolproduktionen. Vi gör strandhugg i Hiorthhamn och intar vår lunch där. Varma drycker som kaffe och te ingår.

Turen startar vid 09:00 med hämtning från ert boende (ej campingen) med transport till vår bas i Sjøområdet. Där kommer du få din personliga kajakutrustning för dagen och  nödvändig säkerhets- och miljöinformation.
Det krävs ingen paddlingserfarenhet för att kunna delta, din guide kommer att ge dig nödvändiga instruktioner. Resan kan vara tröttsamt för armar, axlar och rygg. (Klassad som nivå 3 av 5)

I priset ingår:
Transport till / från ert boende (ej campingen), personliga kajakkläder som torrdräkt och flytväst, lunch, varma drycker, kex och en guide med nödvändig säkerhetsutrustning.

Datum:
Från 1 juni till 30 september 2020, mot förfrågan.

Det finns även en kortare kvällstur på ca 4 tim som kostar 1190 SEK

Tillbaka till översikten


Båttur till det aktiva ryska gruvsamhället Barentsburg, ca 9-10 timmar 2400 SEK
68 år och äldre ca 1980 SEK
2-13 år ca 1130 SEK
Vi korsar Isfjorden och seglar upp mot den mäktiga Esmarkglacieren i Ymerbukta. Njut av en varm lunch som serveras på vägen mellan Esmarkglacieren och ryska gruvstaden Barentsburg som ligger i vid en bergssluttning i Grønfjorden. I mynningen på Grønfjorden finns Festningen där det har upptäckts spår av dinosaurier.

I Barentsburg möts vi av vår ryska guide som på charmig engelska förmedlar det dagliga livet och aktiviteter i en liten bit av Ryssland i Svalbard. Det finns även tid att strosa runt på egen hand efter den guidade turen. Souvenirbutik är öppen, och vi kan köpa vykort med stämpel 9178 Barentsburg.

På resan tillbaka till Longyearbyn blir det fotosafari längs de övergivna ryska bosättningarna i Coles Bay och Grumant och av Fuglefjellet där tusentals häckande sjöfåglar håller till och skapar ett sjuherrans liv.

Ta med varma och vindtäta kläder, inklusive mössor, handskar och halsdukar! Det finns snöskoterdräkter för utlåning ombord om vi skulle få det kallt, men antalet och utbudet av storlekar är begränsade.

Datum
9-10 timmar från kl. 08:30
Mars-april: (2600 SEK)
Dagligen 1 mars - 11 oktober 2020

I priset ingår: transport till / från kajen i Longyearbyn (inte från campingplatsen), varm lunch ombord (vanligtvis grillad), sightseeing i Barentsburg med engelsktalande guide. Färdledare / guide på båten.

Minimum 8 personer / maximum 70 personer

Tillbaka till översikten


Båttur till det nedlagda ryska gruvsamhället Pyramiden
ca 11 tim
Pris:2400 SEK
68 år och äldre ca 1980 SEK
2-13 år ca 1130 SEK
 
Vi börjar turen med att segla längs Isfjorden och passerar fågelklipporna på Diabas på nära håll. På vägen inåt mot Billefjorden och Pyramiden passerar vi Tempelfjorden med utsikt över det katedralliknande Tempelberget. Med låg hastighet driver vi förbi den enorma Nordenskiöldglaciären och på vägen kan vi även begrunda resterna av det skotska gruväventyret i Brucebyen.

Med utsikt över distinkta klippformationer får vi en varm lunch medan vi korsar fjorden till den övergivna ryska gruvstaden Pyramiden. Staden övergavs under sommaren 1998, men är fortfarande intakt med byggnader och infrastruktur.

Med vår guide från båten som isbjörnsvakt och berättare strosar vi genom den en gång så välbeställda bosättningen där dragspelstoner numer har tystnat från kulturcentret och vattnet har avdunstat från simhallens bassäng.

På vägen tillbaka till Longyearbyn följer vi den norra sidan av fjorden och hör den tragiska berättelsen om vintern vid Svenskhuset på Kapp Thordsen.

Ta med varma och vindtäta kläder, inklusive mössor, handskar och halsdukar! Det finns snöskoterdräkter för utlåning ombord om vi skulle få det kallt, men antalet och utbudet av storlekar är begränsade.

Ta gärna med kikare och kamera om du har!

Datum:
9-10 timmar från kl. 08:30
Mars-april: (2600 SEK)
Dagligen 1 mars - 11 oktober 2020

Observera att isförhållanden innebär att vi normalt inte kommer hela vägen till Pyramiden före början av juni. Tills dess, har du stora möjligheter att uppleva djurlivet på is.
Om isläget i Billefjorden inte tillåter landstigning i Pyramiden, kommer detta inte att leda till någon form av återbetalning.
I priset ingår: transport till / från kajen i Longyearbyn (inte från campingplatsen ), varm lunch (vanligtvis grillad) ombord, sightseeing i Pyramid med en guide. Färdledare / guide på båten

Minimum 8 personer / maximum 70 personer

Tillbaka till översikten


   

   

   

 

   
 Ortelius i Neumaierkanalen
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Upp till bryggan är du nästan alltid välkommen!
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Ortelius at Van Keulenfjorden på Svalbard
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor


Isbjörn med unge på Storön på Svalbard
Foto: Mikael Grönvik, Grönlandsresor

Foto: Rinie Van Meurs
Närkontakt med knölval
Foto: Rinie van Meurs


Kajakutflykt Foto: Anjali Pande