Grönland »
Färöarna »
Island »
Jan Mayen »
Norge »
Svalbard »
Antarktis »
Ryssland »
Företag- och gruppresor »
 
Fakta & restips »
Böcker & kartor »
Försäkringar »
Boka en resa »
Om oss »
Kontakt »
Nyhetsbrev »
In English »
Jobba hos oss »
  Karta över Grönland

Grönlandsresor AB
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
SVERIGE

tel 08-556 269 70


Följ oss på Facebook

 

 

 


Hämta Acrobat Reader

 
       

 Ryssland

   
Ryssland har en stor del av Arktis inom sitt område. Från Murmansk i väst till Berings Sund i öst.

Frans Josef Land är en ögrupp som ligger öster om Svalbard. Här finns många välbevarade historiska monument från polarutforskarnas resor och möten.

Frans Josefs Land är också en av de platser på jorden som har de runda stenar som finns på några platser runt om i världen.

I Kap Triest på Champön kan man hitta geoder, även kallade ”Devil's Marbles”, vars runda håligheter bildas vid hög koncentration av kemikalier i bergsskiktet. De kan ha en diameter upp till två meter! Hur dessa geoder bildats på Frans Josef Land vet man med säkerhet inte.

Det krävs ryskt visum för att kunna besöka ögruppen. Vi hjälper till med inbjudningsbrev som underlättar ansökan. Ryssland har byggt flygbaser på ögruppen vilket gör att de är än mer restriktiva med besök.

Från Wikipedia:
Den Svensk-Norske sälfångaren Nils-fredrik Rönnbäck tillsammans med fångstmannen Johan Petter Aidijärvi upptäckte ögruppen 1865 på Skonaren Spetsbergen[1]. Ögruppen upptäcktes officiellt den 30 augusti 1873 av den andra österrikisk-ungerska polarexpeditionen under Julius von Payer och Karl Weyprecht och uppkallades efter kejsaren Frans Josef.

Ögruppen undersöktes i sina västliga delar närmare av Payer 1874. 1880–1881 besöktes den av J. B. Leigh Smith, och 1894–1897 genomforskade Frederick George Jackson dess västra del. De nordöstra öarna genomströvades av Fridtjof Nansen och Hjalmar Johansen 1896.

Från denna ögrupp utgick de polarexpeditioner, som leddes av amerikanen Walter Wellman 1898–1899, prins Ludvig Amadeus, hertig av Abruzzerna 1899–1900 och amerikanen Evelyn Briggs Baldwin 1901–1902.

Eftersom resan då dessa öar upptäcktes inte var bekostad av offentliga medel utan helt privat finansierad, tillföll inte dessa öar Österrike-Ungern per automatik. Först 1926 hävdade något land definitivt territoriellt anspråk på ögruppen, i och med att Sovjetunionen annekterade den och den införlivades i Ryska SFSR. Under kalla kriget var Frans Josefs land militär spärrzon och det behövs fortfarande speciellt tillstånd för att besöka ögruppen.

 


2022 Frans Josef Land med båten Sea Spirit, 14 dagar

Tyvärr inställd tur pga situationen med Ryssland. Vår expedition startar i Longyearbyn med en övernattning på hotell och tar oss sedan till den ryska ögruppen Franz Josef Land.


Tre avgångar 2022:
21 jul - 3 aug
2 - 15 aug
14 - 26 aug
Läs mer »


2022 Frans Josef Land med båten Hondius, 12 dagar

Tyvärr inställd tur pga situationen med Ryssland.
Ny rutt kommer att publiceras.

Vår expedition startar i Longyearbyn och tar oss sedan till den ryska ögruppen Franz Josef Land.


Två avgångar 2022:
1 - 12 aug
12 - 23 aug
Läs mer »


2023 Frans Josef Land med båten Hondius, 13 dagar

Tyvärr inställd tur pga situationen med Ryssland.
Ny rutt kommer att publiceras.

Vår expedition startar i Longyearbyn och tar oss sedan till den ryska ögruppen Franz Josef Land.


Två avgångar 2023:
1 - 13 aug
13 - 25 aug
Läs mer »