Skip to main content

Hundspannsäventyr på Svalbard, 3 dagar (7000)

Bli ett med den arktiska naturen och kör ditt eget hundspann genom vida dalar och över snötäckta glaciärer. Ett äventyr där du sover i den nya och välutrustade Spitsbergen Expedition Lodge och upplever autentisk vildmark, stillhet och ett unikt samspel med hundar som för dina tankar långt från civilisationens hektiska vardag. 

Fram till mitten av 1960-talet var hundspann det enda sättet att ta sig fram under vintern på Svalbard. Flera årtionden senare är det fortfarande många som föredrar hundspann före snöskoter. En snöskoter kan ibland svika på grund av kyla eller genom tekniska problem, en polarhund däremot, sviker en aldrig! Hundarna är också utmärkta björnvarnare om en isbjörn skulle ta sig i närheten.

OBS!
Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och förhållanden.

Datum 2024
Måndagar: 15/1, 29/1, 5/2, 12/2, 11/3, 18/3, 25/3, 01/4, 08/4, 15/4, 22/4, 29/4, 6/5, 13/5
Fredagar: 19/1, 26/1, 02/2, 09/2, 16/2 

Min / max deltagare: 2 / 8
Minimiålder: 12 år

 

 

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1

    Guiden hämtar upp dig vid ditt hotell och kör dig till startplatsen för expeditionen, ca en mil in i Bolterdalen. Här får du kläder för turen innan guiden ger dig noggranna instruktioner i hundspannskörning. Alla hjälper till med att sela hundarna och spänna fast dem vid slädarna. Guiden kör först tillsammans med en eller två av deltagarna och resten följer efter, två och två. De ivriga hundarna för ett riktigt oväsen i början av turen men lugnar snart ner sig och tystnaden träder in. Njut av Svalbards läckra landskap ackompanjerat av ljuden från hundarnas tassar och slädens medar mot snön.

    Vi kör i nordöstlig riktning, korsar Adventdalen
    mot Helvetiadalen och Kreklingpasset som bjuder på slingrande vacker hundspannsåkning. Vårt mål för dagen är idylliska Juvastugan. Här mitt i vildmarken vid Brentskaret kommer vi att tillbringa de kommande två nätterna. Njut av värmen, berättelserna och den goda maten och kanske en kall öl i bastun, innan vi kryper ner i våra sängar och somnar gott.

  • Dag 2

    Nästa morgon fortsätter vårt äventyr. Vi kör in i Eskerdalen, korsar genom Trehögdalen till Vendomdalen och Sassendalen. Längs vägen gör vi ett stopp vid det imponerande frusna vattenfallet Eskerfossen, som är det största vattenfallet på Svalbard. Kanske äter vi lunch här, eller så hittar vi ett annat fint ställe att avnjuta vår lunch på. Dagens rutt tar oss genom makalöst vackra landskap med varierad terräng vilket ger både dig och hundarna spännande utmaningar och nya intryck. Efter en gedigen dagsetapp anländer vi tillbaka till vår komfortabla stuga. I februari och mars, när ljuset är magisk och dagsljuset begränsat, är det underbart efter en dag på slädtur kunna njuta av kvällen i en bekväm omgivning. Alla hjälps åt att sköta- och mata hundarna innan vi äter även middag och lägger oss. Vem vet, kanske norrskenet dansar där ute på himlen när vi njuter av vår bastu med panoramafönster!

  • Dag 3

    Idag ger vi oss ut på den sista etappen genom natursköna Svalbard. Vi kör genom den smala passagen söder om Janssonhaugen och in i Adventdalen. Om tiden tillåter, kan vi också nå Foxdalen känd för sina magnifika vertikala skifferberg. Vi stannar för lunch, något varmt att dricka och njuter av stunden. Sedan kör vi tillbaka till hundgården och tar oss tid att säga hejdå till våra nya fyrbenta vänner.

  • Hur krävande är turen

    Du behöver ingen tidigare erfarenhet från hundslädeskörning eller liknande för att deltaga, men du bör vara i medelgod fysisk form. Under resans gång blir ni tillfrågade att hjälpa till med att mata hundarna, packa upp och packa ner etc. Vädret i Arktis är oförutsägbart och kan snabbt förändra sig. Med kyla och vind kan temperaturen gå ner till -5°C eller t.o.m. -10°C till och med. Guiderna har ansvaret för er säkerhet och har med sig nödvändig säkerhetsutrustning.

  • Hundslädeexpeditionens utrustningslista

    Du får låna varm overall, stövlar och vantar.

    Nödvändig utrustning:
    * Vind- och vattentät jacka och byxor (Gore Tex eller motsvarande)
    * Väska / säck för personlig utrustning
    * 2 uppsättningar långa underkläder (tröja och halsduk, rekommenderad ull)
    * Varm ulltröja eller fleecetröja / jacka
    * 3 par tjocka ullstrumpor
    * toalettartiklar
    * 1 par gamasjer
    * Scarf eller fleecenacke
    * Varm hatt, eventuellt huvudband
    * 1 par vindtäta vantar
    * 2 par ullhandskar eller handskar
    * Solglasögon (en fördel med sidoskydd)
    * Solskyddsmedel och kall kräm (ej vattenbaserad)

    Rekommenderad utrustning:
    * Kikare
    * Fotouppsättning i vattentätt fodral, extra minneskort och batteri
    * jackor
    * 1 par bivaxskor (för användning i tältet för att hålla dina ben varma)
    * Skyddsglasögon om du vill använda din egen
    * Kart-, kompass- och kartmapp
    * Enkla saker att göra
    * våtservetter
    * Personlig medicin
    * Egen sovsäck om du vill använda din privata (ska stå emot -35 ° C)
    * Termo liggunderlag (om du vill ha tjockare liggunderlag)

Karta

Resekalender
23/6Grönlands västkust med svensk färdledare, 9 dagarfrån 64 850 SEK
22/7Sydgrönland - En resa fylld med natur, kultur och historiafrån 62 850 SEK
25/8Äventyr på Svalbard med svensktalande färdledarefrån 31 850 SEK
Kontakta oss
Adress:
Grönlandsresor
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
  • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.