Skip to main content

Sydgrönland - En resa fylld med natur, kultur och historia, 22-29 juli 2025.

Följ med på en historisk resa som tar dig tillbaka till 900 talet när Erik den Röde bosatte sig i Brattahlid på Södra Grönland. Vi lär oss om livet på den tiden och ser både ruinerna och en flott rekonstruktion av ett långhus från tiden Erik den röde bodde där. På denna resa träffar vi människor som bor och verkar här. Vi besöker nutida fårgårdar men samtidigt besöker vi de historiska platserna  och upplever den spännande naturen runt omkring oss.  Sydgrönland skiljer sig tydligt från resten av landet, klimatet är betydligt mildare, det ligger ingen is på havet om vintern men under försomrarna lyser fjordarna vita av packis. Här bedrivs fåruppfödning och en del jordbruk. Landskapet präglas av höga fjäll kring de inre delarna av fjordarna och skärgård utanför kusten.  Här tog ett isländskt nybyggarsamhälle form kring år 1000 och lämningarna kan idag ses över hela Sydgrönland. Dagens gårdar är oftast placerade på samma platser som Nordbornas – det finns tydliga paralleller mellan deras och de nuvarande lantbrukspionjärernas projekt.  År 2017 blev fem kärnområden i södra Grönland inskrivna på UNESCOs världsarvslista. De representerar ett unikt landskap och fascinerande historia av jordbruket i Arktis, från Inuits och Vikingarnas bosättning till dagens grönländska fårbönder. Hvalsey, Igaliku och Qassiarsuk är 3 av UNESCO-platserna tillsammans med södra Grönlands färgglada stad.

Ställen vi planerar att besöka:  
Narsarsuaq, Igaliko (Gardar), Qassiarsuk (Brattalid), Qaqortoq, Uunartoq, fårgårdar, Hvalsöy, skinngarveri, Isfjorden.

Reseledare Monica Larsson,var under 6 år bosatt i Grönland och har arbetat med turistnäringen på Grönland i drygt 25 år. Hon har en passion för matlagning,  spännande grönländska skrönor och berättelser. “Trots att jag jobbat med Grönland i så många år så finns det så otroligt mycket mer att upptäcka. Det blir spännande med en resa med  fullt fokus på Sydgrönland!”. 

Resekoncept: 

  • Vi reser i liten grupp på max 12 personer så att vi i stor utsträckning kan chartra en egen båt. Gruppen är så pass liten att vi kan träffa folk och besöka dem på ett naturligt sätt. 
  • Vi bor där det finns förnuftigt boende och om det finns rum med privat DU/WC har vi det, men vi kan också komma att bo i ett hus där vi är några som delar på de gemensamma utrymmena. Boendet är viktigt, men upplevelserna är ännu viktigare. 
  • Vi träffar människor och lär oss om livet idag och även se på historien varför det ser ut som det gör idag.
  • Vi färdas i ett område som är fullt med lämningar. Deltagarna på resan förväntas ha en flexibel inställning och programmet kommer att anpassas utifrån väder, vind, deltagarna och möjligheter som uppstår under resans gång
  • Det ingår det mesta på resan: Flyg, helpension, boende, transporter, museibesök, guidningar, och utflykter.  
  • Vi äter vällagad lokal mat och provar på så mycket av den lokala maten som möjligt. 
  • Vi vistas i naturen, men inga extrema vandringar eller klättringar. Alla som kan gå kan vara med på resan. 
  • Hantverk och konst ingår absolut på resan och om möjligt annat på förfrågan. 
  • Vi gör hemma hos besök och lär oss om livet  Sydgrönland. 
  • Den enastående naturen är en röd tråd genom hela resan. 

Resan görs för vän- och reseföreningen Scandinavian Geographic Society, SGS. Den är öppen för alla som älskar att resa, möta andra kulturer, uppleva djur och natur och som vill resa med omsorg och största möjliga hänsyn. Att bli medlem kostar 350 kr/år (100 kr för familjemedlemmar). Läs mer på www.sgsresa.se.

Resan genomförs med minst 10 och max 11 deltagare. 
Pris per person i twin/dbl: SEK 62 850
Enkelrumstillägg:  SEK 6500 
Datum: 22-29 juli 
Resans längd: 8 dagar 

Flygtider: 
 22JUL Avresa Köpenhamn 12.15 med ankomst Narsarsuaq 14.05  
29JUL Hemresa Narsarsuaq 16.15 med ankomst Köpenhamn   23.45

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1: Ankomst Grönland

    Från Köpenhamn flyger vi till Narsarsuaq på Sydgrönland. Narsarsuaq ligger mycket vacker inbäddat bland berg, glaciärer, isfjordar och vikingaruiner och har numera ett välutvecklat lantbruk. Efter ankomst tar vi båten till Itilleq.
    Härifrån promenerar vi de 4 km längs "Kungsvägen", döpt efter den danska kungen Fredrik den niondes besök 1952, till Igaliku. Promenaden är lätt men det går även bra att åka med bilen som transporterar ditt bagage. Ruinerna av biskopssätet Gardar kan ses både i och runtom hela Igaliku. Över hus, ruiner och gröna hagar tronar Igalikumassivet med tre toppar, bl a den 1752 m höga Illerfissalik.
    Middag och övernattning i Igaliku.

    Ankomst Grönland
  • Dag 2: Igaliku

    Fårhållarbyn Igaliku ligger fantastiskt vackert i botten av Igalikufjorden omgiven av gröna marker och branta kala berg i bakgrunden. Här hade vikingarna sitt biskopssäte Gardar. Resterna av biskopsgården och den lilla kyrkan ligger idag synlig mellan byns hus och köksträdgårdar. Idag har Igaliku ca 40 invånare som till huvuddelen ägnar sig åt får uppfödning. Vi inkvarteras på byns vandrarhem (Igaliku Country Hotel) och kan se fram emot ett par dagars vistelse i en fantastisk omgivning.

    Både Hvalsey och Igaliku ligger inom UNESCO's världsarvsområde Kujataa.

    Middag och övernattning i Igaliku.

    Igaliku
  • Dag 3: Igaliku– Upernaviarsuk - Hvalsey Qaqortoq

    Vi åker båt mot Qaqortoq. Vi besöker Hvalsey, här kan man se fornlämningar av bl.a. en gammal kyrka. Den sista skriften från vikingarna på Grönland kom från denna kyrka. Det var om ett bröllop som ägde rum här 1408. Efter detta vet ingen vad som hände med vikingarna eller nordborna som de också kallades.

    Vi sätter vi kurs mot Upernaviarsuk, en experimentell forskningsstation för jordbruk. Här experimenterar de olika metoder för jordbruk och odling av olika växter i Grönland.
    Upernaviarsuk fungerar också som jordbruksskola där en ganska liten grupp studenter får sin utbildning med praktik på andra platser i Grönland och även i Island och Norge. Här finns det även en avdelning som säljer grönsaker vidare.
    Inkvartering och middag på Hotell i Qaqortoq.

    Igaliku– Upernaviarsuk - Hvalsey Qaqortoq
  • Dag 4: Qaqortoq

    Qaqortoq: Vi ser det gamla stadscentrumet, museet, kyrkan, stenskulpturerna och livet som levs idag. Vi gör också ett besök i Great Greenlands garveri. Senare går vi tillsammans en tur i landskapet, målet väljer vi så det passar gruppen och vädret.
    Staden är även känd för sin fontän och för konstnärsprojektet "Sten och människor" där olika konstnärer skapat konstverk direkt i graniten på olika platser i staden. Initiativtagare till projektet är den grönländske konstnären Aka Høegh, en av Grönlands främsta.

    Qaqortoq
  • Dag 5: Qaqortoq

    Idag står utflykt till Uunartoq på schemat, Grönlands enda varma källa. Källorna ligger omgärdade av branta höga berg. Det är en speciell känsla att ligga i 30° vatten och se isbergen flyta förbi! På den 2,5 timmar långa båtturen finns det chans att få syn på val.

    Qaqortoq
  • Dag 6: Sillisit

    Båt till Sillissit, där vi övernattar på en fårgård och får möjlighet att lära oss mer om livet i Sydgrönland.

    Sillisit
  • Dag 7: Qassiarsuk (Brattalid)

    Vi övernattar på en fårgård i Qassiarsuk (Brattalid) och lär oss om livet på den grönländska landsbygden. Här finns Eriks den Rödes gård som rekonstruerades till 1000-års jubileumet.

    Qassiarsuk (Brattalid)
  • Dag 8: Hemresa

    Efter frukost åker vi över fjorden till Narsarsuaq, via Qooroq isfjord. År 1941 byggde USA militärflygplats i Narsarsuaq som fick kodnamnet Bluie West One och var huvudbasen för amerikanska flottan mellan Amerika och Europa. I dag är det den största flygplatsen på Sydgrönland.
    I Narsarsuaq bor runt 160 människor och där finns det handel, en skola, hotell och vandrarhem och ett kafé.

    Hemresa

Karta

Tillval och tillägg

Rumsval och övrigt

  • Standard dubbelrum 0 SEK
  • Standard enkelrum 6 500 SEK

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
22/7KöpenhamnSydgrönland - En resa fylld med natur, kultur och historia362 850 SEKBoka
Kontakta oss
Adress:
Grönlandsresor
Rastaholms Allé 27
178 90 Ekerö
  • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.