Följ med på en historisk resa som tar dig tillbaka till 900 talet när Erik den Röde bosatte sig i Brattahlid på Södra Grönland. Vi lär oss om livet på den tiden och ser både ruinerna och en flott rekonstruktion av ett långhus från tiden Erik den röde bodde där. På denna resa träffar vi människor som bor och verkar här. Vi besöker nutida fårgårdar men samtidigt besöker vi de historiska platserna och upplever den spännande naturen runt omkring oss. Sydgrönland skiljer sig tydligt från resten av landet, klimatet är betydligt mildare, det ligger ingen is på havet om vintern men under försomrarna lyser fjordarna vita av packis. Här bedrivs fåruppfödning och en del jordbruk. Landskapet präglas av höga fjäll kring de inre delarna av fjordarna och skärgård utanför kusten. Här tog ett isländskt nybyggarsamhälle form kring år 1000 och lämningarna kan idag ses över hela Sydgrönland. Dagens gårdar är oftast placerade på samma platser som Nordbornas – det finns tydliga paralleller mellan deras och de nuvarande lantbrukspionjärernas projekt. År 2017 blev fem kärnområden i södra Grönland inskrivna på UNESCOs världsarvslista. De representerar ett unikt landskap och fascinerande historia av jordbruket i Arktis, från Inuits och Vikingarnas bosättning till dagens grönländska fårbönder. Hvalsey, Igaliku och Qassiarsuk är 3 av UNESCO-platserna tillsammans med södra Grönlands färgglada stad.
Ställen vi planerar att besöka:
Narsarsuaq, Igaliko (Gardar), Qassiarsuk (Brattalid), Qaqortoq, Uunartoq, fårgårdar, Hvalsöy, skinngarveri, Isfjorden.
Reseledare Monica Larsson,var under 6 år bosatt i Grönland och har arbetat med turistnäringen på Grönland i drygt 25 år. Hon har en passion för matlagning, spännande grönländska skrönor och berättelser. “Trots att jag jobbat med Grönland i så många år så finns det så otroligt mycket mer att upptäcka. Det blir spännande med en resa med fullt fokus på Sydgrönland!”.
Resekoncept:
- Vi reser i liten grupp på max 12 personer så att vi i stor utsträckning kan chartra en egen båt. Gruppen är så pass liten att vi kan träffa folk och besöka dem på ett naturligt sätt.
- Vi bor där det finns förnuftigt boende och om det finns rum med privat DU/WC har vi det, men vi kan också komma att bo i ett hus där vi är några som delar på de gemensamma utrymmena. Boendet är viktigt, men upplevelserna är ännu viktigare.
- Vi träffar människor och lär oss om livet idag och även se på historien varför det ser ut som det gör idag.
- Vi färdas i ett område som är fullt med lämningar. Deltagarna på resan förväntas ha en flexibel inställning och programmet kommer att anpassas utifrån väder, vind, deltagarna och möjligheter som uppstår under resans gång.
- Det ingår det mesta på resan: Flyg, helpension, boende, transporter, museibesök, guidningar, och utflykter.
- Vi äter vällagad lokal mat och provar på så mycket av den lokala maten som möjligt.
- Vi vistas i naturen, men inga extrema vandringar eller klättringar. Alla som kan gå kan vara med på resan.
- Hantverk och konst ingår absolut på resan och om möjligt annat på förfrågan.
- Vi gör hemma hos besök och lär oss om livet Sydgrönland.
- Den enastående naturen är en röd tråd genom hela resan.
Resan görs för vän- och reseföreningen Scandinavian Geographic Society, SGS. Den är öppen för alla som älskar att resa, möta andra kulturer, uppleva djur och natur och som vill resa med omsorg och största möjliga hänsyn. Att bli medlem kostar 350 kr/år (100 kr för familjemedlemmar). Läs mer på www.sgsresa.se.
Resan genomförs med minst 10 och max 11 deltagare.
Pris per person i twin/dbl: SEK 62 850
Enkelrumstillägg: SEK 6500
Datum: 22-29 juli
Resans längd: 8 dagar
Flygtider:
22JUL Avresa Köpenhamn 12.15 med ankomst Narsarsuaq 14.05
29JUL Hemresa Narsarsuaq 16.15 med ankomst Köpenhamn 23.45